• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Economistul-șef al BNR despre scumpiri: ”Sacrificii va trebui să facem cu toții. Parametrii nu sunt sustenabili”

    agrointeligenta.ro -

    Sacrificii pe care vor trebui să le facem cu toţii, anunţă Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României (BNR). Din cauza majorărilor de preț la energie, o parte din micile afaceri se vor închide, anunță și președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

    Preţurile la energie nu vor reveni niciodată la nivelul de dinaintea pandemiei, este avertismentul specialiştilor BNR. În plus, ei cred că o criză alimentară majoră este inevitabilă din cauza scumpirilor din ultimele luni.

    ”Sacrificii va trebui să facem cu toții, pentru că parametrii de acum nu sunt sustenabili. Prețurile la energie nu vor mai ajunge la nivelul scăzut de dinainte de pandemie și nici nu ar fi de dorit să revină, dacă vrem ca planeta să mai fie locuibilă peste 30 sau 50 de ani”, spune Valentin Lazea, economist-șef la BNR, potrivit profitnewstv, preluat de Antena3.ro.

    Deja românii primesc notificări de la furnizorii de energie în care sunt avertizaţi că tarifele vor crește chiar și cu 400%-500%.

    Şi preţul alimentelor de bază a crescut foarte mult anul acesta. De exemplu, pâinea albă s-a scumpit cu 25%, uleiul cu 24%, iar mălaiul cu 17%. Specialiștii spun că e inevitabilă o criză alimentară accentuată.

    ”Pe o parte, oamenii vor avea câștiguri mai mici pentru că vor scădea vânzările. Asta înseamnă mai puțini bani la fermieri, cât și la partea de procesare de industrie alimentară, deci există riscul ca unele afaceri mai mici să se închidă”, a declarat, în același context, Dragoş Frumosu, președinte Sindalimenta.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Suprafața de teren agricol deținut de străini în fiecare județ

    Ultimele știri

    Arătură, minim-till sau no-till? Rezultate obținute după 5 ani în ferma sa de sătmăreanul Bekes Arnold Agro Kar, un distribuitor de utilaje agricole din Ucraina, își va lansa propria linie de tractoare Comisia Europeană promite sprijin financiar pentru fermierii afectați de febra aftoasă