• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânărul fermier și ”noul fermier” – alocare infimă în PNS! Plafon de 70.000 euro/fermă până în 2027!

    Roxana Dobre -

    Alocări infime pentru tinerii fermieri prin Planul Național Strategic, conform prezentării susținute de Ministerul Agriculturii într-o așa-zisă consultare pe Zoom. Într-o discuție care a arătat mai mult ca o informare decât o consultare propriu-zisă, MADR a anunțat că instalarea tinerilor fermieri va beneficia de numai 250 de milioane de euro din miliardele alocate agriculturii românești până în 2027. Mai mult, banii pentru tineri se vor împărți cu ”noii fermieri”, adică aceeași sumă trebuie să acopere și noua submăsură pentru ”noul fermier”, adică pentru fermierii peste 40 de ani care se instalează ca șefi de exploatație.

    Consultări de ”fațadă” și pierdere de timp. Așa descrie Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri (ATF) Olt – organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor, discuțiile care au avut loc marți, 9 noiembrie, cu Ministerul Agriculturii pentru Planul Național Strategic 2023-2027, document ce va sta la baza noii Politici Agricole Comune (PAC) și va defini condițiile, plafoanele și schemele pe care fermierii se pot baza în următorii ani pentru sectorul agricol.

    Fermierii au plecat de la consultările cu ministrul demis și demisionar Adrian Oros cu senzația că acestea au fost făcute doar ca să fie bifate, iar sugestiile fermierilor au fost total ignorate.

    ”Au vorbit mai mult cei de la minister și au făcut niște prezentări succinte unde au fost prezentate primele variante ale fișelor măsurilor care vor fi finanțate pentru dezvoltarea rurală, deci proiectele derulate prin AFIR. Sunt multe elemente noi, sume totale, plafonări și condiții care pe noi ne-au șocat efectiv și nu putem fi de acord cu astfel de propuneri. Dar trebuie precizat totuși că vorbim de un draft de proiect al PNS iar noi sperăm că multe dintre elemente vor fi schimbate pentru că așa cum arată acum nu poate fi trimis”, a spus președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor.

    Bani mai puțini și plafonare la 70.000 euro/proiect pentru tinerii fermieri

    O măsură intens discutată a fost sub-măsura 6.1. Instalarea Tinerilor Fermieri iar prima variantă a fișei intervenției arată că alocarea financiară pe cinci ani 2023-2027 va fi de 250.000.000 euro, o sumă extrem de mică după cum apreciază Florin Ciobanu.

    ”Măsurile care m-au interesat pe mine au fost 6.1 (tineri fermieri n.r) și grupurile de producători. Mă așteptam la alte variante mai consistente vis-a-vis de buget și am avut surpriza neplăcută să vedem în draft că avem 250.000.000 euro pentru cinci ani iar aici vor intra mai multe măsuri și anume: tinerii fermieri cu vârsta de până la 40 de ani, noii fermieri pentru fermierii care au depășit vârsta de 40 de ani și noile întreprinderi rurale. Dacă ne gândim că în 2021 am avut 100.000.000 de euro și nu au ajuns, adică avem de trei ori aproape numărul de proiecte depuse. Sunt circa 4.000 de proiecte la un plafon de 100.000.000 de euro. Deci ne-ar trebuie peste 200.000.000 de milioane în 2021 ca să acoperim toate cererile. Pentru că până la urmă din cei circa 5 miliarde de euro cât ar fi pe Pilonul II (dezvoltare rurală n.r) din PNS, avem 5 la sută pentru tineri ceea ce mi se pare destul de puțin și nedrept, în condițiile în care în toată Europa se vorbește despre schimbul de generații și încurajarea tinerilor”, a mai punctat Ciobanu.

    Extras din prima variantă a fișei intervenției pentru sprijinul care va fi alocat tinerilor fermierilor

    În PNDR au fost 400 de milioane de euro doar pentru instalarea tinerilor

    Florin Ciobanu subliniază că plafonul total alocat pe cei cinci ani este foarte mic având în vedere că doar în perioada 2014-2020 au fost alocate peste 400.000.000 de euro doar pentru Măsura 6.1- sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. ”Iar acum avem tinerii și noii fermieri, deci va fi o altă măsură băgată la comun, care se va adresa celor care nu au reușit să depună până au împlinit vârsta de 41 de ani”, a subliniat președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt.

    Plafon de maxim 70.000 de euro pentru proiectele tinerilor

    Acesta mai spune că o altă surpriză neplăcută este plafonarea sprijinului la 70.000 de euro deși în spațiu public se anunțase că Comisia Europeană ar permite ca alocarea per proiect să fie de 100.000 euro.

    ”La nivel de PNS cred că există un target, un număr de proiecte și atunci normal că îi avantajează pe ei să își atingă obiectivele mai repede dacă plafonează tot la 70.000. Pentru că din bugetul de 250.000.000 euro împărțit la 100.000 de euro proiectul ar fi 2.500 de proiecte. Așa la 70.000 euro/proiect ar urca numărul de beneficiari”, a mai spus Ciobanu.

    Speranța vine de la noul Guvern

    Reprezentantul fermierilor din Olt menționează însă că speranța producătorilor agricole vine de la noul Guvern care se conturează în această perioadă și care ar uma să aducă în fotoliul de ministru al agriculturii unul dintre două nume cunoscute în spațiul agricol din România: deputatul Adrian Chesnoiu în prezent președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și fost director general al AFIR sau senatorul Paul Stănescu.

    ”Speranța mea este că aceasta varianta nu va pleca așa la Comisia Europeană. Și cu noul ministru care va veni vom dezbate cu adevărat acest PNS, nu doar să mimăm cum se face în prezent. Eu sper că nu va rămâne așa pentru că ar fi tragic pentru fermieri. Dacă ministrul va veni de la PSD întotdeauna la ei am avut conducători mai deschiși sau apropiați de nevoile fermierilor. Și la irigații sunt bani puțini, și la tinerii fermieri deci este inacceptabilă varianta aceasta. Iar lipsa de interes a actualului ministru este incredibilă pentru că după cum îmi amintesc când am discutat despre ghidul solicitantului la actualele măsuri care se află în derulare pentru anii de tranziție 2021-2022, am stat de la ora 10.00 până la 18.00. Acum am trecut pe repede înainte printr-un draft pe care sincer nimeni nu îl ia în calcul ca fiind serios. Am stat cred că până într-o oră, au avut cei de la minister câteva prezentări, au citit mai concret, și cam atât. Au mai intrat 3-4 persoane pe ZOOM, care mai mult au bătut câmpii. A participat și Oros vreo câteva minute dar ce îi spui? Că el putea să spună că oricum mandatul lui e terminat! Oricum era o supărare generală în rândul membrilor grupurilor pentru că aceste discuții trebuiau să aibă loc până acum iar acum în decembrie să putem depune PNS-ul dar într-un fel poate e mai bine pentru că s-a depus așa cum văd ei lucrurile și avem o șansă să reparăm ceva și noua echipa va regla cumva bugetele și în favoarea fermelor de familie, a cooperativelor, etc”, a mai spus acesta.

    ”Specialiștii” în PNS nici măcar nu au notat observațiile fermierilor

    Reprezentanții ministerului agriculturii nu au părut în opinia lui Florin Ciobanu prea receptivi la ce au transmis fermierii și nu au notat sau au lansat vreo promisiune cu privire la modificările cerut de producătorii agricoli. În schimb au cerut ca toate observațiile să fie transmise în scris.

    ”Nu au fost consultări cu adevărat, a fost o prezentare și la revedere. Pentru că și noi ne-am dar seama cu toții că asta e făcută așa ca să nu iasă cu coada între picioare din minister sau să îl acuze cineva pe ministru că în doi ani de zile nu a lucrat nimeni la PNS. Mâine, poimâine este 1 decembrie și alte state deja am înțeles că au depus primele drafturi și noi cum să mergem cu așa ceva? Avem acum un termen de o săptămână să trimitem ceva scris, observațiile. Eu repet, sperăm ca noul ministru să reinițieze discuțiile, iar documentul să nu plece așa”, a mai punctat Ciobanu.

    Citiți și: Prima versiune a Planului Național Strategic 2023-2027 – o bătaie de joc la adresa fermierilor!

    Reamintim că Asociația Forța Fermierilor a solicitat public, printr-un comunicat remis marți 9 noiembrie, premierului interimar Florin Cîțu, liderilor politici din PNL, decidenților din MADR să oprească ”mascarada” consultărilor demarate de ministrul demisionar Oros, care riscă să producă prejudicii uriașe fermierilor din România, indiferent de mărimea fermei, sectorul de activitate sau localizare geografică. Pe larg despre acest subiect aici: Asociația Forța Fermierilor, apel public: ”Opriți bătaia de joc la adresa fermierilor români!”


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont

    Ultimele știri

    Care sunt cele două soiuri românești de lucernă care stabilesc producții record la hectar? Sparanghel – cultivare. Plantare, îngrijire, producție Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import