• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătirea mașinii de erbicidat pentru iarnă. Cum protejăm utilajul de ger

    agrointeligenta.ro -

    Pregătirea mașinii de erbicidat pentru iarnă este o lucrare ce nu trebuie amânată în fermă în această perioadă când temperaturile au scăzut și sunt așteptate înghețuri pe timpul nopții. Dacă ați terminat tratamentele în câmp, este momentul să luați măsuri pentru a vă proteja mașina de stropit împotriva gerului.

    Curățarea mașinii de erbicidat, primul pas

    Pregătirea de iarnă a mașinii de erbicidat începe cu o curățarea a utilajului printr-o spălare riguroasă la interior, cât și la exterior, arată specialiștii consultați de publicația Farmer.pl. Puteți folosi agenți de curățare speciali, recomandați de producătorul utilajului, care vă permit să obțineți rezultate mai bune. Spălarea se recomandă a fi făcută într-o zi însorită, cu temperaturi mai ridicate, pentru a grăbi uscarea. Dacă aveți o autopropulsată, cabina trebuie și ea curățată cu mare atenție. Aveți grijă să îndepărtați mai ales orice resturi care ar putea atrage rozătoarele și protejați interiorul cu huse din material textul sau plastic pentru a preveni depunerea prafului după ce ați făcut curat.

    Spălarea atentă a pulverizatorului previne întărirea produselor de protecția plantelor care pe termen lung au această tendință – de a se întărească și apoi să se sfărâme, iar pe viitor să se blocheze filtrele și întreg sistemul de pulverizare. Acordați o atenție sporită duzelor.

    Curățarea completă a utilajului va scoate la iveală și eventuale pete de rugină sau locuri unde a sărit vopseaua, aceste mici probleme putând fi rezolvate acum în toamnă cu vopsea anticorozivă.

    Protejarea mașinii de erbicidat cu antigel

    Mașina de erbicidat este considerată una dintre cele mai vulnerabile mașini agricole în contextul temperaturilor negative. Înghețarea apei conduce la creșterea volumului acesteia, fenomen ce poate deteriora pompa, supapele sau tuburile de lichid. Reparațiile la toate aceste componente vă pot duce ușor la minim câteva mii de lei, așa că se recomandă să faceți două lucruri.

    Primul lucru este să scurgeți complet tot lichidul din sistemul utilajului. La echipamentele mai mici, procedura durează câteva minute. Nu uitați să deschideți supapa de golire a rezervorului, să deșurubați dopurile de scurgere din pompă, să scoateți apa din filtrul principal și filtrele de secțiune, dacă pulverizatorul are aceste componente în dotare.

    În cazul unei mașini de erbicidat de capacitate mai mare, cel mai rapid este să umplem rezervorul antigel pe bază de glicol, apoi să vă asigurați că lichidul este distribuit în tot sistemul de pulverizare. Pentru a face acest lucru, porniți pentru o clipă axul prizei de putere, apoi parcurgeți toate funcțiile pulverizatorului, începând de la buncărul lateral de inducție, agitator, sistemul de clătire al rezervorului principal etc. După această operațiune, este suficient să porniți pulverizarea astfel încât fluidul să fie mutat prin sistemul de lichid către duze. Când observăm să antigelul curge prin duze, atunci operațiunea este finalizată.

    Cât antigel se pune la mașina de erbicidat înainte de venirea iernii

    În practică, pentru a securiza contra gerului un pulverizator cu o capacitate de aproximativ 2.000 de litri, aveți nevoie cam de 20-25 litri de antigel pentru o rampă de 15 m lățime. Dacă avem o mașină cu un braț mai larg, atunci ar trebui folosită o cantitate mai mare de soluție.

    Etapa finală a pregătirii mașinii de erbicidat pentru iernare este demontarea calculatorului de control și mutarea acestuia într-un loc protejat de frig. O astfel de practică ar trebui să prelungească durata de viață a utilajului pentru că asigură protejarea de umiditate a sistemului electronic.

    După curățarea mașinii de erbicidat, se recomandă păstrarea ei peste iarnă într-un spațiu acoperit, protejată de vânt și precipitații. Dacă nu este posibil, încercați măcar să aveți o copertină sau să confecționați o prelată cu care să protejați utilajul agricol de ninsoare și exces de umezeală. Verificați periodic starea utilajului, măcar o dată la două săptămâni este bine să faceți o inspecție temeinică.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!