• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Statusul investițiilor în biogaz și potențialul acestei piețe în România

    Daniel Befu -

    Pentru a afla de ce stațiile de biogaz reprezintă un exotism în România, unul din powerhouse-urile Europei în materie de producții agricole primare, Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a intervievat despre pe Zoltan Nagy-Bege, care din 2017 ocupă funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Anterior ocupării acestei poziții la vârful ANRE, Nagy-Bege a fost membru în comitetul de reglementare al ANRE și director general al Departamentului de Eficiență Energetică. În cadrul interviului, am încercat să descâlcim câteva din nebuloasele insuccesului țării noastre și la capitolul biogaz.

    Agrointeligența: Câte instalații de biogaz sunt funcționale în România la acest moment?

    Zoltan Nagy-Bege: În evidențele ANRE figurează un număr de 31 producători de energie electrică care dețin 32 centrale electrice cu funcționare pe biogaz provenit din biomasă, gaz de fermentare a deșeurilor și gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de ape uzate.

    Agrointeligența: Câte instalații de biogaz sunt funcționale în România la acest moment?

    Zoltan Nagy-Bege: În prezent, beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi un număr de 12 centrale de producere a energiei electrice din biogaz provenit din biomasă, 4 centrale de producere a energiei electrice din gaz de fermentare a deșeurilor și 3 centrale de producere a energiei electrice din gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de ape uzate. În acest context, trebuie menționat faptul că noile capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie au fost acreditate pentru a beneficia de sistemul de promovare prin certificate verzi numai până la data de 31.12.2016, data limită legal prevăzută în acest sens pentru accesarea schemei de certificate verzi conform Deciziei Comisiei Europene C(2011) 4938 final Ajutorul de stat SA 33134 (2011/N): România Certificate verzi pentru promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie.

    Agrointeligența: Aveți vreun studiu efectuat de ANRE sau vreun studiu realizat de terți, dar la care ANRE a avut/are acces, care estimează potențialul de energie provenită din biogaz la nivel de România? Dacă da, care e potențialul, ca nr de instalații și ca putere totală instalată? Care ar fi, ca medie, puterea instalată a unei astfel de instalații? Care ar fi costul ei? Care ar fi distribuția geografică, procentual vorbind, a acestora (ceva gen, cum Dobrogea e un pol al eolienelor, avem potențiali poli ai biogazului?)

    Zoltan Nagy-Bege: ANRE nu are atribuții și competențe în ceea ce privește stabilirea potențialului de energie al diverselor surse regenerabile de energie și nu deținem informații în acest sens. Mai mult, în Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice 2021-2030 (PNIESC) recent aprobat prin HG nr. 1076/2021, se precizează că la acest moment nu sunt disponibile date oficiale cu privire la potențialul real al resurselor de biogaz și biomasă la nivel național.

    Agrointeligența: În contextul votului recent pe OUG nr. 118/2021 în Parlament, care e impactul pe care acest OUG, dacă ar urma să fie implementat în forma actuală l-ar avea asupra producătorilor de regenerabile, dar mai ales asupra producătorilor de biogaz, care sunt slab reprezentați în mix-ul energetic?

    Zoltan Nagy-Bege: Răspunsul poate fi dat doar în condițiile realizării unei analize detaliate de impact a noilor prevederi asupra producătorilor de regenerabile si deci şi asupra producătorilor de biogaz

    Agrointeligența: Ca opinie personală, producătorii de biogaz ar trebui protejați, dat fiind că sunt o specie rară? Dacă da, cum?

    Zoltan Nagy-Bege: Un prim document prin care România și-a propus un anumit mod de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile până în anul 2020, în vederea îndeplinirii obiectivului național asumat de 24% energie din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, a fost Planul Național de Acțiune în domeniul Energiei Regenerabile, document elaborat de România în anul 2010. Conform acestui document, la nivelul anului 2020, puterea electrică estimată a fi instalată în anul 2020 în centrale electrice funcționând pe biogaz trebuia să fie de 195 MW. Față de această valoare, la nivelul anului 2021 avem o putere electrică totală instalată în centrale electrice funcționând pe biogaz (inclusiv gaz de fermentare a deșeurilor și gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de ape uzate) de numai 30,43 MW.

    Chiar dacă puterea instalată a centralelor electrice pe biogaz a fost inferioară valorii estimate a fi realizate, conform PNAR, România și-a îndeplinit obiectivul național 24% energie din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie ca urmare a utilizării peste așteptări a altor surse regenerabile de energie. Totuși, având în vedere nivelul de ambiție anunțat de România prin PNIESC de 30,7% energie din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie în anul 2030, este evident că autoritățile române cu atribuții în acest sens trebuie să identifice măsurile care luate în vederea atingerii acestui obiectiv.

    În acest context, rămâne la latitudinea decidenților dacă vor susține o dezvoltare mai accelerată a producerii energiei din biogaz, având în vedere că, de exemplu, la nivelul autorităților locale, prin instalarea centralelor electrice de cogenerare pe biogaz, dar și pe biomasă ar putea fi asigurat, în condiții de eficiență energetică, consumul de energie electrică și termică al comunităților.

    Agrointeligența: Cât estimați că ar trebui să fie o pondere corectă a capacităților de biogaz instalate la nivelul anului 2025, respectiv 2030, ca să ne încadrăm în target-ul diminuării gazelor cu efect de seră asumat la Paris și probabil reasumat în curând la Glasgow?

    Zoltan Nagy-Bege: Din punctul de vedere al ANRE, care nu are atribuții și competențe în stabilirea ponderilor pe care ar trebui să le aibă fiecare sursă regenerabile de energie în consumul final brut de energie, este important ca autoritățile române cu putere de decizie în acest sens să identifice măsurile corecte de sprijin care să aibă drept rezultat atingerea nivelului de ambiție asumat de România prin PNIESC recent aprobat prin HG nr. 1076/2021.

    Ca urmare, este necesar ca să fie stabilite contribuțiile pe care trebuie să le aibă fiecare dintre cele trei sectoare, energie electrică, încălzire și răcire, respectiv transporturi la îndeplinirea acestui obiectiv național, precum și măsurile care trebuie luate în vederea dezvoltării corespunzătoare a acestora, cu mențiunea că ANRE nu are atribuții și competențe în acest sens.

    Agrointeligența: Explicați care sunt principalele avantaje ale electricității produse de instalațiile de biogaz, dar și ale agentului termic rezultat ca produs secundar și a compostului.

    Zoltan Nagy-Bege: Energia electrică produsă din biogaz are avantajul predictibilității, avantaj pe care alte surse regenerabile de energie, mai frecvent utilizate pentru producerea energiei electrice, nu îl au. De asemenea, un alt avantaj specific biomasei și biogazului este, așa cum am precizat anterior, producerea combinată energiei electrice și a energiei termice în procese de cogenerare de înaltă eficiență, caz în care se poate asigura alimentarea atât cu energie electrică, cât și cu energie termică a consumatorilor aflați în proximitatea centralei electrice. Pe lângă avantajul producerii energiei electrice la locul de consum, astfel de proiecte au un efect pozitiv și asupra rețelelor electrice de distribuție, prin diminuarea cantităților de energie electrică care le tranzitează și a pierderilor de energie electrică prin aceste rețele.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!