• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trecerea la mulsul de 3 ori pe zi a crescut producția de lapte dintr-o fermă cu 2.000 litri/vacă/an

    Mircea Olteanu -

    Trecerea de la două mulsuri pe zi la trei mulsuri pe zi a adus o creștere neașteptat de mare la o fermă de familie care a investit în rasa de vaci de lapte Holstein. În Marea Britanie, mulsul de trei ori pe zi este o practică tot mai rară din cauza costurilor mai ridicate, atât pentru furajarea vacilor, cât și cu forța de muncă.

    Producția medie per vacă a crescut de la 11.000 de litri pe an, la 13.000 de litri pe an

    Familia George din Wolfscastle, Pembrokeshire  – Marea Britanie crește vaci Holstein și, cu două mulsuri pe zi, avea deja o producție bună de lapte per animal. Producția medie de lapte era la 11.000 de litri per vacă atunci când s-a trecut la trei mulsuri pe zi. Schimbarea a dus la obținerea unei producții medii de 13.000 de litri de lapte per vacă, o creștere spectaculoasă de 2.000 de litri/an per animal. O performanță susținută atât prin schimbări de management în fertilitatea și nutriție, cât și datorită geneticii, relatează publicația Farmers Weekly.

    ”Producătorii de lactate care trec de la mulsul de două ori la trei ori pe zi se pot aștepta la o creștere medie a randamentului de 15%”, a declarat fermierul Michael George, care admite că la animalele sale, această creștere a fost mult mai mare decât se anticipase.

    Trecerea de la două mulsuri la trei s-a făcut în urmă cu 11 ani, fermierii urmând modelul altor crescători care au investit, la fel ca ei, în genetică de calitate. „Potențialul vacii de lapte este acum mult mai mare, iar producția de lapte s-a îmbunătățit considerabil. Am folosit genetica; vacile noastre au capacitatea de a produce volume mari de lapte. Pe un sistem cu aport mare, mulsul de trei ori pe zi oferă mai mult lapte”, afirmă Michael George.

    Creșterea producției de lapte este mai spectaculoasă la juninci. „Junincile au ugere mai mici decât vacile adulte, așa că au o capacitate mai mică de a depozita lapte, așa că fiind mulse mai des, cu atât pot produce mai mult lapte într-o zi”, afirmă fermierul.

    Veniturile au crescut cu 600 de lire sterline per vacă, pe an

    În medie, vacile de la ferma Brynhyfryd produc astăzi cu 12% mai mult, iar junincile cu 20%. „Pentru noi, acest lucru valorează aproximativ 600 de lire sterline pe vacă pe an în venit din lapte și, chiar și atunci când costurile suplimentare sunt luate în considerare, observăm o îmbunătățire a marjei noastre de profit per vacă”, a afirmat Michael George.

    Afacere de familie cu vaci de lapte

    Familia George are animale în două exploatații, animalele fiind crescute în adăposturi acoperite. Pentru toate, familia de fermieri a trecut la mulsul de trei ori pe zi. Afacerea este una de familie întrucât Michael George se ocupă de turma de la ferma Brynhyfryd, împreună cu soția sa, Jill, și fiul lor cel mic, Charles, în timp ce a doua exploatație, aflată în apropiere la ferma Sealyham, este gestionată de fratele și cumnata lui Michael George, Rowland și Sharon, și de James, fiul cel mare al lui Michael și Jill. James și Charles sunt responsabili de gestionarea zilnică a turmelor.

    Beneficiile mulsului de trei ori pe zi

    Mulsul de trei ori pe zi are o serie de beneficii nu doar pentru fermier – care colectează mai mult lapte, cât și pentru animale, spune crescătorul britanic. „Există mai puțină presiune asupra vacilor, deoarece poartă mai puțin lapte și asta înseamnă mai puține provocări pentru sănătatea ugerului. Nu mai avem scurgeri de lapte din uger atunci când vacile stau în adăpost, ceea ce poate fi o problemă pentru efectivele cu randament ridicat”, a explocat Michael George.

    Un alt beneficiu al mulsului frecvent este că există trei oportunități de a observa vacile în fiecare zi, ceea ce este benefic și pentru bunăstarea vacii, susține proprietarul fermei.

    Cheltuieli mai mari cu furajarea și forța de muncă

    Fermele care trei la trei mulsuri pe zi întâmpină o provocare serioasă pe partea de mobilizare a forței de muncă. Ferma familiei Geroge include 20 de angajați cu normă întreagă și cinci persoane cu jumătate de normă – un amestec de muncitori britanici și lucrători străini. La ambele ferme, mulsul are loc la orele 3.30, 11.30 și 19.30.

    Vacile sunt conduse în grupuri, în funcție de lactație, pentru a minimiza durata de timp în care stau în picioare în perioada de muls. La ferma Brynhyfryd, fiecare muls durează șase ore și există șase grupuri, ceea ce înseamnă că fiecare vacă stă doar o oră la muls.

    La fermele Brynhyfryd și Sealyham, majoritatea angajaților care se ocupă de muls lucrează un schimb pe zi și niciodată mai mult de două. Există și trei mulgători de noapte care își împart turele de noapte.

    „Avem o relație bună cu personalul nostru. Sunt bine plătiți și condițiile bune. Au trecut vremurile în care munca agricolă era prost plătită”, explică fermierul englez.

    Costul de producție a crescut și el odată cu frecvența mulsului. Potrivit ​​calculelor realizate de fermier, costurile cu forța de muncă și cu energia electrică sunt ambele cu 50% mai ridicate. Dar fiecare fermă dispune de sisteme solare cu o capacitate 100 kW pentru a-și asigura energia.

    Costurile pentru hrana animalelor sunt, de asemenea, mai mari – vacile care produc mai mult lapte au nevoie de mai multă hrană. Dar, nutrețul obținut de pe 526 ha și, respectiv, 202 ha, ajută familia de fermieri să gestioneze aceste costuri cu furaje la un preț de achiziție de la 9,5 penny/litru.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!