• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Performanță la semănatul grâului cu semănătorile Tume și Claydon și cai putere Versatile și McCormick!

    agrointeligenta.ro -

    Apan Agriculture Equipments SRL și Universitatea de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” Iași, realizează în anul 2021, Proiectul “Cercetări privind comportamentul în exploatare a diferitelor echipamente agricole și influența acestora asupra indicilor de calitate a lucrărilor în cadrul unor întâlniri organizate”.

    În cadrul etapei cu numărul cinci din cadrul proiectului de cercetare, au fost întreprinse atât activități de cercetare/testare asupra lucrării agricole de însămânțare și de analiză asupra impactului pe care utilajele agricole îl au asupra structurii solului.

    Toate utilajele au fost analizate din punct de vedere al indicilor energetici și calitativi urmărindu-se parametrii: precizia adâncimii de semănat, reglarea adâncimii de semănat pentru fiecare secție, gradul de încorporare al resturilor vegetale în cazul semănării directe, gradul de mărunțire și de afânare al solului în cazul semănării directe, precizia plasării fertilizantului.

    Unitățile motorizate au fost și ele supuse analizei de cercetare urmărindu-se în cazul acestora parametrii: consumul de carburant per hectar în funcție de lucrarea efectuată, gradul de patinaj al roților motrice, gradul de confort al operatorului în timpul lucrului și gradul de tasare al solului.

    În cele ce urmează vor fi prezentate caracteristicile tehnice ale utilajelor folosite în cadrul acestei etape:

    1. Lucrare agricolă de semănat

    În scopul realizării acestei lucrări agricole, au fost analizați parametrii energetici și calitativi pentru semănătoarea marca TUME, model SUPER NOVA COMBI, cu următoarele caracteristici:

    Tractorul utilizat pentru realizarea acestei lucrări este un McCormick model X7.624 cu următoarele specificații:

    2. Lucrarea agricolă de semănat în benzi

    Pentru această lucrare a fost supus analizei de cercetare o semănătoare marca Claydon, model Hybrid T4, cu următoarele caracteristici:

    Tractorul utilizat pentru realizarea acestei lucrări este un Versatile model MFWD 370 cu următoarele specificații:

    Din partea USV Iași, a participat echipa de cercetători condusă de Șef lucrări dr. Dan Cazacu. Acesta a precizat următoarele: “O vorbă românească de duh ne spune că “așa cum îți așterni, așa vei dormi”. Pare-se că acest proverb se aplică aproape perfect și atunci când discutăm de înființarea unei culturi agricole, cu trimitere directă la tehnologia de pregătire mecanizată a patului germinativ în vederea executării lucrării de semănat. Realizarea unui pat germinativ de calitate, după cum se știe, presupune creearea unor condiții de germinare optime pentru răsărirea uniformă a semințelor viitoarei culturi. Pragmatic vorbind, este necesar că solul să fie (pe o adâncime dată , în funcție de cultură) bine mărunțit, nivelat și ușor tasat pentru asigurarea unui contact intim cu sămânța. Sunt cunoscute deja la ora actuală existența unor polemici (constructive de altfel) între fermieri sau chiar între specialiști privitor la alegerea tehnologiei de pregătire a patului germinativ, respectiv prin metodă convențională – ce include lucrarea de arăt și respectiv răsturnarea brazdei – și metodele de tip minimum tillage care propun eliminarea plugului din ecuație.

    Avantaje și dezavantaje ale acestor tehnologii există însă și de o parte și altă și este bine să le recunoaștem indiferent de tabăra din care facem parte. Impunerea tot mai pregnantă a celei de a două categorii de lucrări de pregătire a patului germinativ, (care recomandă utilizarea mai puțin sau deloc a plugului) s-a făcut având la bază ideea prezervării carbonului organic în sol precum și cu limitarea numărului de lucrări și respectiv de treceri cu echipamentele agricole pe terenurile cultivate. O serie de avantaje rezultă bineînțeles de aici care se înscriu în strategia actuală mondială de reducere a poluării prin orice mijloace posibile. Deși pare că balanța se înclină ușor în favoarea acestor noi tehnologii de mecanizare (cu renunțarea la plug) nimeni nu se poate lăuda (cu argumente), că a găsit formulă perfectă de prelucrare a solului pentru pregătirea patului germinativ valabilă pentru orice tip de sol, locație geografică, etc. După aproximativ 2000 de ani de când plugul a fost inventat și utilizat, arătura are încă avantaje imbatabile pentru realizarea de producții ridicate.

    Colaborarea dintre APAN – Agriculture Equipments și USV Iași își propune printre altele să găsească soluții intermediare celor curente de care aminteam mai sus, astfel încât solul, plantă, mediul și nu în ultimul rând recoltele obținute (profitul) să fie în armonie. Acest echilibru-armonie, încercăm să-l găsim împreună cu fermierii prin executarea de lucrări demonstrative în câmp cât și cercetări specifice interacțiunii sol – echipament agricol, în diferite locații geografice ale țării pentru că în final informațiile puse la dispoziția fermierilor să le ofere posibilitatea unei alegeri corecte a unui echipament agricol sau a unei tehnologii de pregătire a patului germinativ.”

    Apan Agriculture Equipments
    Alexandru Dughiana
    Manager Produs tractoare și utilaje agricole

    USV “Ion Ionescu de la Brad” Iași
    Dan Cazacu
    Șef lucrări Dr


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului