Subvenții APIA pentru zone defavorizate în 2022: Cuantumuri la plată pe hectar și animale!
Roxana Dobre -Ce subvenții primesc fermierii din zonele defavorizate în 2022. Plata pentru producătorii agricoli din zonele defavorizate se acordă prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin Măsura 13 – plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, schema aducând sume-bonus pe hectar, plătite pe lângă sumele directe pe suprafață.
Conform Ghidului informativ, publicat de Ministerul Agriculturii pe site-ul propriu, beneficiarii plăților compensatorii pentru Măsura 13 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole. Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităților agricole în zonele desemnate cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13). Sprijinul aferent M.13 poate fi solicitat numai împreună cu SAPS.
Plățile compensatorii care se acordă beneficiarilor M.13 vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit pe care fermierii le suportă datorită constrângerilor naturale și a celor specifice care se manifestă în zonele cu influență asupra producției agricole.
Cuantumurile stabilite pentru 2022
Potrivit sursei citate, valorile plăților compensatorii sunt următoarele:
- sub-măsura 13.1 – plăți compensatorii în zona montană (ANC ZM) 97 euro/ha/an;
- sub-măsura 13.2 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN): 62 euro/ha/an;
- sub-măsura 13.3 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (ANC SPEC): 75 euro/ha/an.
În cazul fermelor cu suprafețe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plății scade pentru acele suprafețe agricole care depășesc această valoare, astfel:
Sub-măsura 13.1 – plăți compensatorii în zona montană (ANC ZM)
• 1-50 ha – 100% din prima acordată pe hectar – 97 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha – 75% din prima acordată pe hectar – 73 euro/ha/an,
• 100,01-300 ha – 50% din prima acordată pe hectar – 30 euro/ha/an,
• peste 300 ha – 35% din prima acordată pe hectar – 25 euro/ha/an
Sub-măsura 13.2 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN)
• 1-50 ha – 100% din prima acordată pe hectar – 62 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha – 75% din prima acordată pe hectar – 46 euro/ha/an,
• 100,01 ha – 300 ha – 50%din prima acordată pe hectar – 25 euro/ha/an
• peste 300 ha – 35% din prima acordată pe hectar – 25 euro/ha/an
Pentru UAT-rile care au fost eligibile în perioada 2015-2018 în cadrul sM.13.2, dar care au devenit neeligibile începând din anul 2019 în urma actualizării procesului de fine tuning în perioada 2021-2022 nivelul plăți ccompensatorii este de 25 euro/ha/an, conform prevederilor articolului 7, aliniatul (4) al Regulamentului (UE) nr. 2220/2020.
Sub-măsura 13.3 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (ANC SPEC)
• 1-50 ha – 100% din prima acordată pe hectar – 75 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha – 75% din prima acordată pe hectar – 56 euro/ha/an,
• 100,01 – 300 ha – 50%din prima acordată pe hectar – 25 euro/ha/an
• peste 300 ha – 35% din prima acordată pe hectar – 25 euro/ha/an.
Plățile compensatorii se solicită la APIA
Subvenția-bonus pe hectar se solicită la centrele locale și centrele județene ale APIA care au în responsabilitate primirea cererilor unice de plată. Identificarea terenurilor agricole poate fi făcută de către beneficiari prin aplicația electronică „IPA online”, accesând site-ul APIA (www.apia.org.ro). IPA-online este un instrument pus la dispoziția fermierilor de către APIA, prin care solicitanții plăților acordate pe suprafață în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) își pot identifica și digitiza parcelele pe care le utilizează, prin intermediul aplicației GIS (http://lpis.apia.org.ro). Aplicația se accesează folosind contul și parola comunicate fiecărui fermier de către APIA. Simultan cu digitizarea parcelelor, fermierii completează în declarația de suprafață datele alfanumerice ale parcelelor măsurate prin digitizare.
Fermierii depun cererile de plată la același centru APIA (la nivelul centrului județean sau local) la care au depus cererea în campania anterioară. Fermierii care depun pentru prima dată cererea unică de plată se prezintă la centrul județean/local APIA pe raza căruia utilizează/ dețin parcelele agricole, sau acolo unde au domiciliul. În cazul în care fermierii utilizează parcele agricole în mai multe localități (UAT-uri diferite),
cererea unică de plată se depune la centrul APIA pe raza căruia se situează majoritatea parcelelor agricole. Cererile de plată sunt gestionate, la nivelul centrului APIA la care au fost depuse. Cererile de
plată, indiferent de nivelul centrului de registratură, sunt introduse în baza de date integrată (IACS) folosind software-ul special creat în acest scop.
Zonele eligibile pentru anul 2022 sunt cele conform hărții de mai jos:
Efectuarea plății se face la nivelul APIA central.
Document util: Ghid-M13-v2-consultare-publica