• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de mistreți – o afacere profitabilă în mijlocul pădurii

    agrointeligenta.ro -

    Fermă de mistreți în mijlocul pădurii. Creșterea porcilor mistreți este o veritabilă afacere în județul Iași unde funcționează un complex specializat, singura fermă de mistreți din județ.

    Complexul de creștere a mistreților „Gheorghițoaia” este localizat în comuna Sinești, Iași, și are o suprafață de 460 de hectare, fiind singura fermă de acest fel din județ, potrivit jurnaliștilor de la Bună Ziua Iași.

    Complex de creștere a porcilor sălbatici (foto: Georgeta Coros)

    Fermă de mistreți înființată în 2003

    Ferma de mistreți din județul Iași a fost înființată în anul 2003 la solicitările pasionaților de vânătoare, dar din cauza pestei porcine africane, efectivul a fost redus semnificativ, în fermă fiind acum aproximativ 100 de exemplare.

    O investiție importantă la ferma de mistreți a fost securizarea în interior a efectivelor de porci sălbatici. Complexul are o împrejmuire de aproximativ 13 km, din plasă de sârmă îngropată la bază în pământ, prinsă pe stâlpi din lemn de stejar și salcâm.

    Gardul fermei de mistreți are o înălțime de 1,5-1,7 m, iar pe interiorul gardului, la o înălțime de 30 de cm de la sol, este amplasat un fir de sârmă prin care trece curent electric cu o tensiune de 18 volți, care are rolul să îndepărteze mistreții de gard pentru ca aceștia să nu evadeze.

    Porci mistreț în pădure (foto: Georgeta Coros)

    Pesta Porcină Africană – cel mai mare pericol

    La accesul în ferma de mistreți se iau toate măsurile necesare pentru a se preveni apariția unui focar de pestă porcină africană. din acest motiv este limitat accesul străinilor și un singur caz de PPA poate închide cu totul exploatația. La intrarea în complex sunt dezinfectate atât mașinile, cât și tălpile celor care intră în pădure.

    Un alt aspect legat de îngrijirea porcilor sălbatici este problema mirosurilor puternice care îi alungă. Parfumul sau chiar și spray-urile antițânțari nu sunt folosite în incinta fermei.

    Hrănirea porcilor mistreți de către un angajat al Direcției Silvice Iași (foto: Georgeta Coros)

    Mistreții sunt hrăniți de către îngrijitorii complexului

    Mistreții sunt hrăniți de către cei care se ocupă de fermă. Porcii sălbatici vin de cele mai multe ori să mănânce boabe de porumb seara, întrucât sunt mai activi, iar lunile de toamnă găsesc mai puțină hrană în pădure. De cele mai multe ori, mistreții apar pe la orele 17:00-18:00, însă sunt și seri când nu vin deloc dacă găsesc de mâncare în pădure.

    Potrivit directorului Gabriel Doncean, mistreții sunt îngrijiți non-stop de angajații Direcției Silvice Iași. „În interiorul țarcului sunt construite șase hrănitori, unde se administrează hrana la purceii mici și la mistreți, foișoare și bordeie de pândă. Pentru popularea țarcului, în anii 2004, 2005 și 2006 au fost capturați mistreți vii de pe fondurile de vânătoare gestionate de Direcția Silvică Iași, de la Ciurea, Dobrovăț, Pădureni și Răducăneni, un număr de aproximativ 25-30 exemplare din toate categoriile (purcei, femele și masculi). Zilnic li se administrează hrană, în special porumb, rația zilnică fiind de 0,300 kg pe exemplar. Aceștia consumă ghindă, jir, rădăcini de la tot felul de plante”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

    Creșterea porcilor mistreți – o afacere cu potențial (foto: Georgeta Coros)

    Creșterea mistreților – o afacere cu mare potențial

    Începând cu anul 2012, angajații din cadrul Direcției Silvice Iași au început capturarea mistreților din țarc și au fost livrați vii pentru popularea altor fonduri de vânătoare din țară, respectiv Bacău, Covasna, Argeș și Sibiu, fiind livrate aproximativ 100 de exemplare/an.

    Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, aceștia organizează vânătoarea la pândă, contra cost, la bordeie, cu vânătorii autorizați. Regia Națională a Pădurilor-Romsilva are la nivel național un număr de 12 țarcuri din care numai 7 sunt populate cu mistreți.

    Există cerere pentru carnea de mistreț, însă aceasta nu poate fi acoperită momentan, potrivit specialiștilor, din cauza numărului redus de mistreți, ceea ce face ca această afacere să fie una cu un mare potențial de profit.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!