• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proiectul primei intabulări gratuite a terenurilor agricole a fost respins: Au lipsit TREI voturi!

  agrointeligenta.ro -

  Proiectul de lege ce prevedea intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere a fost respins astăzi, prin vot, în Camera Deputaţilor. Deşi numărul parlamentarilor care au votat „pentru” a fost mai mare decât a celor „împotrivă”, voturile în favoarea iniţiativei susţinute de PNL nu au întrunit peste jumătate din prezenţa la vot. Astfel, au mai lipsit trei voturi pentru ca peste patru milioane de mici proprietari de pământ să îşi poată intabula gratuit proprietăţile.

  Vot strâns

  160 de deputaţi din cei 324 din cei prezenţi au votat pentru iniţiativa susţinută de PNL, dar pentru a avea 50% plus 1, numărul necesar de voturi ca legea să treacă era de 163. Parlamentarii care au votat împotriva „primei intablări” au fost cei de la PSD, PC, UDMR şi UNPR.

  Uneori, costurile intabulării, mai mari decât valoarea terenului

  În prezent, mediul rural se confruntă cu un mare număr de proprietari care nu au resursele necesare pentru a susţine costurile generate de lucrările cadastrale, iar fărâmiţarea terenurilor este una dintre marile probleme ale economiei agricole. Din păcate, în acest moment, în România asistăm la un paradox: la nivelul actual al imobilităţii tranzacţiilor în domeniul agricol, costurile generate de lucrările cadastrale sunt, uneori, mai mari decât valoarea de tranzacţionare a terenurilor respective.

  În ceea ce priveşte taxele generate de prima intabulare, acestea sunt deja exceptate prin ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr.39/2009. Problema rămasă şi care se dorea a fi reglementată prin iniţiativa legislativă respinsă astăzi era cea referitoare la costurile generate de prestaţia experţilor cadastrali.

  Proiectul de lege inițiat de senatorul Atanasiu stipula faptul că sumele necesare primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor să fie suportate din fonduri europene prevăzute în exerciţiul bugetar 2014-2020 pentru terenuri agricole şi forestiere din mediul rural.

  Pentru terenurile agricole şi forestiere din mediul urban, cheltuielile urmau a fi suportate prin parteneriat public privat, în limita sumei de 400 de lei pe proprietate. Mai mult, iniţiativa liberală oferea cadrul legal ca bugetul de stat să suplimenteze sumele necesare pentru onorariile experţilor cadastrali.

  Aceste costuri ar fi reprezentat, de fapt, onorariile experţilor cadastrali, cheltuieli pe care o mare parte a populaţiei nu şi le permite. Totodată, adoptarea iniţiativei ar fi rezolvat un blocaj pe piaţa imobiliară pentru că, în prezent, aceste terenuri neintabulate nu pot fi tranzacţionate, iar proprietarii care le deţin – peste 4 milioane, după unele calcule ale deputaţilor PNL, dar nu fac agricultură (poate le-au moştenit, sau au făcut o investiţie imobiliară la un moment dat) aveau posibilitatea de a reda aceste terenuri agriculturii.

  Votul de respingere din Camera Deputaților a fost decizional în privința proiectului de lege referitor la intabularea gratuită a terenului agricol și forestier.


  Te-ar mai putea interesa

  Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar! Cultivatorii de sfeclă s-au înscris în Asociația Forța Fermierilor. Apel pentru salvarea fabricii de zahăr Luduș: ”Moștenirea românească ajunge la fier vechi!” Apan Agriculture Equipments – importator EXCLUSIV Agrifac în România!

  Ultimele știri

  Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari! Șef APIA – anunț de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă subvențiile! Bursa de cereale la final de septembrie. Grâul și porumbul sunt în creștere. Rapița urcă și ea!