• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: ”Eco-schemele – o resursă suplimentară de care pot să beneficieze fermierii”

    Angelica Lefter -

    Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene au dezbătut în Parlamentul European elaborarea planurilor strategice ale Politicii Agricole Comune (PAC) în fiecare stat membru.

    După discuțiile de astăzi, joi – 18 noiembrie, europarlamentarul român, Daniel Buda, a transmis un mesaj, pe contul său de Facebook, în care susține că planurile naționale strategice trebuie să conțină informații detaliate despre aplicarea eco-schemelor, care reprezintă o resursă suplimentară de care pot să beneficieze fermierii care practică o agricultură ce protejează mediul.

    ”Planurile Naționale Strategice trebuie să conțină informații cuprinzătoare cu privire la aplicarea eco-schemelor, astfel încât fermierii să nu piardă resurse financiare consistente! Astăzi, am participat la reuniunea Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu reprezentanții statelor membre, la care a participat și Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, cu privire la ”Elaborarea planurilor strategice PAC în fiecare stat membru”. În acest punct, autoritățile, împreună cu fermierii trebuie să se concentreze pe elaborarea Planurilor Naționale Strategice. Pe baza unor norme mai simple stabilite la nivelul UE, fiecare stat membru pregătește un plan strategic pentru punerea în aplicare a politicii în următorii cinci ani. Acest lucru le va permite să țină seama de condițiile locale și să atingă obiective ambițioase”, a transmis Daniel Buda.

    În discursul său din PE, oficialul a atras atenția că programele ecologice sunt un instrument prin care fermierii care practică o agricultură prietenoasă cu mediul și clima pot fi recompensați.

    ”În intervenția pe care am susținut-o, am atras atenția asupra îngrijorărilor din spațiul public în ceea ce privește eco-schemele. Programele ecologice sunt un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să se angajeze în acțiuni ce privesc protecția mediului și a climei. Planurile strategice ale PAC vor pune în practică eco-scheme, acestea reprezentând o resursă suplimentară de care pot să beneficieze fermierii care practică o agricultură prietenoasă cu mediul. Alocarea financiară pentru aceste plăți va fi substanțială, motiv pentru care este foarte important să existe o comunicare eficientă și clară cu privire la modul de implementare, astfel încât să devină un instrument ușor de accesat”, a spus Daniel Buda.

    Europarlamentarul a redat întocmai intervenția sa din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, arătând importanța sprijinului financiar european pentru fermieri și a investițiilor în agricultură.

    ”Mulțumesc foarte mult pentru această dezbatere extrem de importantă și foarte bine venită, într-un moment potrivit. Discutăm de nevoia ca statele membre să creioneze aceste Planuri Naționale Strategice care vor sta la baza aplicării și implementării Politicii Agricole Comune în statele membre. În schimburile noastre de opinii, aducem în discuție gestionarea și măsurarea indicatorilor de performanță, cât de eficientă este PAC. Îmi aduc aminte de o dezbatere din mandatul trecut, cu un reprezentant al Curții de Conturi care a adus ca subiect de dezbatere cât de eficiente sunt investițiile în agricultură, din perspectiva sumelor de bani pe care le cheltuim și cum putem cuantifica și măsura aceste rezultate. Stimați colegi, cred că ar trebui să facem un exercițiu de imaginație și ce ar însemna să cumpărăm un kilogram de carne sau un litru de lapte, de la un fermier care nu beneficiază de subvenții din partea UE. Vă spun eu, că asta ar însemna, în mod clar, cel puțin un preț de 2-3 ori mai mare decât înseamnă pe raft. Dacă cumpărăm astăzi un kilogram de carne cu 20 de euro, în mod cert, dacă nu am avea aceste subvenții, acel kilogram de carne ar ajunge undeva la 50-60 de euro. Sau mai mult, am fi în situația în care am importa alimente din țările terțe, care cu siguranță, nu ar respecta aceleași standarde de calitate”, a opinat europarlamentarul român.

    Daniel Buda s-a adresat și Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, cerându-i explicații în ceea ce privește stadiul de evaluare în aplicarea eco-schemelor de către fermieri, astfel încât aceștia să nu suporte birocrația și pierderi financiare.

    ”Domnule Comisar, aș dori să aveți în vedere o chestiune în viitorul apropiat legată de eco-scheme. Există o mare frământare în rândul fermierilor nu doar din țara de unde provin, ci la nivel european, asupra a ceea ce înseamnă eco-schemele, cum vor fi ele aplicate în statele membre și mai ales, ce trebuie să facă fermierii astfel încât să nu aibă parte de o birocrație crescută pe de-o parte, și pe de altă parte, să știe cum să le implementeze corect în teren pentru a nu pierde resurse financiare consistente. De aceea, aș dori să ne explicați, domnule Comisar, care este stadiul de evaluare a acestor eco-scheme. De asemenea, mă îngrijorează foarte mult un aspect adus în dezbaterea de astăzi de către reprezentanții statelor membre, și anume, că multe dintre acestea nu au planurile naționale strategice puse la punct și că statele membre nu fac consultări serioase cu fermierii astfel încât acele planuri să îmbrace până la urmă nevoile fermierilor”, a punctat Daniel Buda.

    La rândul său, comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis că bugetul a fost crescut cu 22 de miliarde față de propunerea inițială, iar noua Politică Agricolă Comună, prin eforturile făcute până acum, trebuie să ducă la ecologizare.

    ”Am reușit să creștem bugetul cu 22 de miliarde față de propunerea inițială. Avem un acord politic cu privire la reformă, vreau să îi mulțumesc Parlamentului European. Săptămâna viitoare, se va încheia acest demers legislativ. Sunt sigur că vom adopta acest pachet legislativ. Foarte curând vom avea legislația secundară. Acum suntem în etapa aceasta foarte importantă a PNS. Această etapă a reformei este la fel de importantă ca îndelungatul parcurs care ne-a adus aici. După 3 luni, Comisia intenționează să-și prezinte observațiile inițiale cu privire la PNS. Vom analiza în mod individual PNS, dar vom compara nivelul de eforturi și de ambiții din statele membre. PAC, prin definiție, este o politică comună. Trebuie să sprijinim exploatațiile agricole, nu doar prin cei 10% plata redistributivă, ci și prin eco-scheme și alte instrumente. Noua PAC trebuie să ducă la ecologizare”, a spus comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!