Ştiri agricole

Ciocnirea civilizațiilor pe câmp: Tiraspolul a anunțat că va permite cultivarea pământului doar de către ”fermieri moldoveni de bună-credință”

Tiraspolul anunță că este dispus să permită mai multor fermieri moldoveni „de bună credință” să-și cultive terenurile agricole situate în Zona de Securitate, în raionul Dubăsari, anunță agenția oficială de știri „Novosti PMR”. Administrația transnistreană continuă să refuze dreptul fermierilor la proprietate asupra acestor terenuri, le cere să obțină o autorizație de la administrația locală de la Dubăsari, controlată de Tiraspol, și să încheie cu aceasta un acord de preluare a pământului în arendă.

Potrivit șefei departamentului transnistrean de Externe, Nina Ștanski, citată de „Novosti PMR”, pentru a le permite fermierilor să cultive pământul, Tiraspolul a elaborat un mecanism temporar de dare în folosință a terenurilor. Ea a precizat că:

În mod unilateral, partea transnistreană este dispusă să ofere unui număr de 17 fermieri de bună credință posibilitatea să lucreze pe acest pământ. Dar o asemenea posibilitate poate fi oferită doar pentru un an.

Nina Ștanski mai susține că, după înregistrare, cei 17 fermieri vor beneficia de facilități la circulația tehnicii și transportul producției agricole. Ceilalți, pe care administrația de la Tiraspol nu-i consideră „de bună credință”, vor putea de asemenea să-și lucreze terenurile, însă fără nicio preferință și în conformitate cu legislația care funcționează în Transnistria.

Tensiunile din Zona de Securitate au reizbucnit după ce, la sfârșitul lui martie, mai multor fermieri din diferite localități ale raionului Dubăsari li s-a interzis desfășurarea lucrărilor agricole de primăvară.

Reprezentanții agenților economici ce operează în acest raion au fost somați să se prezinte la administrația locală de la Dubăsari în vederea semnării unor acte ce ar echivala cu recunoașterea pierderii dreptului de proprietate asupra acestor terenuri și transferarea lor în proprietatea autorităților separatiste din estul țării.

Subiectul a fost pus în discuție la nivelul reprezentanților politici la negocierile în problema reglementării transnistrene, însă, din nou, fără nicio soluție.

Menționăm că dosarul țăranilor din raionul Dubăsari, care dețin terenuri agricole după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbnița, se află în examinare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Sursa: moldova.org

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!