• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Corvin Petru Mateiu, fermierul cu cea mai mare fermă din Timiș, are propria strategie pentru a-și crește profiturile cu 30-35%!

    Daniel Befu -

    Corvin Petru Mateiu (52 ani) este fermierul cu cea mai mare fermă vegetală din județul Timiș. Exploatația sa, Agro Nevada TIM SRL, lucrează în acest an 15.000 de hectare și, în ciuda extinderii sale, agricultorul continuă să gestioneze totul ca într-o fermă de familie.

    Fermierul Corvin Petru Mateiu a urcat discret ierarhiile, departe de lumina reflectoarelor, cu o determinare și putere de muncă rar întâlnite, dar și cu un strop de noroc, așa cum chiar el admite, până la stadiul de proprietar al celei mai mari exploatații vegetale din județul Timiș. Cel mai mare fermier de cultura mare din vestul României a acceptat să-și spună povestea de viață în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. O poveste care pare ruptă din clișeul tipic al visului american împlinit. Poate, ca o pecete care atestă acest fapt, soarta a vrut ca fermierul să-și boteze grupul de agricultură Agro Nevada TIM SRL.

    Corvin Petru Mateiu este un antreprenor pur-sânge care a prins ”microbul” agriculturii

    Undeva, între Voiteni și Deta, o camionetă vișinie înaintează încet, hurducănându-se pe drumul de pământ care străbate ogoarele imense, paralel cu șoseaua E70. E o zi mohorâtă și friguroasă de aprilie. Șofer e nimeni altul decât Corvin Matei Petru. Din când în când mai oprește și arată cu mâna spre câte un punct din depărtare sau apropiere, în timp ce explică. Un om tăcut, sobru și distant la prima vedere, dar care, pe măsură ce ai ocazia să interacționezi cu el, începi să-l descoperi ca pe un om cald, jovial și trecut prin încercări. Însă din toate răzbate flerul de antreprenor, care a răzbit din spuma tranziției prin forțe proprii, reușind să creeze de la zero un gigant agricol.

    Venit în Banat din Țara Moților

    Nu e bănățean, ci e venit din Țara Moților, în perioada comunistă, pe când era adolescent. Părinții lui și-au părăsit vatra strămoșească împinși de evoluția dramatică a calității vieții în ultimul deceniu și jumătate de socialism. ”Eu sunt din Vadu Moților de loc, de la munte. Era un loc de vis. Îmi amintesc ramurile brazilor aplecate sub greutatea zăpezii și săniile trase de cai în copilăria mea. Îmi amintesc și frumusețea sărbătorilor de Paște în Apuseni, când tot satul, răsfirat care pe colo, se aduna la slujba de Înviere. Momentul cel mai frumos din an însă era când tăiam porcul de Crăciun. Atunci aveai carne la discreție. După aia mai vedeam carne doar când mai tăia mama o găină, poate la 2 săptămâni sau la 3 săptămâni și făcea o supă. În rest, unicul alint pe care părinții și-l permiteau pentru copii era Eugenia. Asta fiindcă Ceaușescu nu a dat comunității noastre nici o șansă la prosperitate. Noi, ca familie, am plecat de sărăcie de acolo. În vremurile alea, prin 1981, a fost dezastru. Totul la cartelă, pâine, ulei. Am venit cu părinții în Timișoara. Aici am găsit o altă lume. Una în care erau locuri de muncă”, își amintește fermierul, cu o umbra de tristețe în ochi.

    Din măcelar, în transportator și apoi antreprenor

    În contextul acelor ani dramatici, ce meserie putea fi mai ispititoare decât cea pe care și-a ales-o pe tărâmul făgăduinței din capitala vestului României? ”Înainte de revoluție, din 1986 până în 1991 am lucrat măcelar la Comtim. Pe urmă am trecut de la abator la autobază ca șofer până în 1994, dar am avut propriul camion din 1991. Era unul din ăsta românesc și cu el făceam transport. Duceam cereale în județul Alba și de acolo aduceam lemn de construcții. Treaba asta o făceam sâmbăta și duminica, iar în timpul săptămânii lucram. Apoi am inițiat afacerea cu transporturi, pe care am început-o din 1994. Acela e momentul când am devenit antreprenor. În 1998 aveam 9 camioane cu care făceam transporturi de marfă general intern și extern. Moara din Deta am construit-o în 2000 și am inaugurat-o în 2002”, descrie care au fost începuturile sale antreprenoriale.

    Corvin Petru Mateiu a intrat în agricultură acum 13 ani

    Migrarea înspre agricultura mare s-a produs în urmă cu 13 ani. De atunci, evoluția businessului agricol controlat de omul de afaceri Corvin Petru Mateiu a fost una fulminantă.

    A pornit cu 400 ha în 2008, urcând la 2000 ha în 2010, ca în 2019 să treacă pragul de 10.000 ha. În prezent acesta lucrează în jur de 15.000 ha de teren, devenind cel mai mare fermier pe vegetal din județul Timiș.

    ”Am început în 2008. Din 1994 sunt în afaceri cu transport. Am avut tiruri. Am lucrat și șofer o perioadă. Pe urmă am avut o moară la Deta și 350 ha de teren agricol în apropiere de Folia. În 2008 am vândut moara și terenurile cu 3.5 milioane euro. Am fost doi asociați. A fost o strategie a noastră să vindem. După acea tranzacție, în 2008 am înființat firma și m-am apucat de agricultură. Am luat atunci în arendă 400 ha și din 2009 am început să iau terenuri. Circa 70% din suprafețele pe care le-am luat în lucru în 2009 erau nelucrate. Au fost pârloage toate. Am luat toate mlaștinile și toate lăcoviștile de pe Jamu Mare, tot ce a fost mai prost. În primul an am băgat o gaură de 1.25 milioane euro. Aproape toți banii câștigați în 15 ani de business, i-am pierdut în primul și în al doilea an. În 2010 am vrut să renunț, însă contrar acestei porniri, mi-am spus că am investit prea multă energie și resurse și trebuie să merg înainte. Încet investițiile masive au început să dea roade. Am prins niște ani buni și în paralel am început să învăț, fiindcă nu știam nimic despre agricultura mare. Ce făcusem eu înainte vreme pe cele 350 ha fusese hobby, nu performanță. Având moară, aveam și bani și am decis împreună cu asociatul meu că e bine să investim cumpărând niște terenuri, însă înainte de intrarea României în UE, agricultura nu a reprezentat o miză reală pentru mine. Pe urmă mi-am construit o strategie de extindere rapidă, atât prin luarea de suprafețe în lucru, cât și prin achiziții. Am început să cumpăr terenuri, până am ajuns la un portofoliu de 3800 ha în proprietate la acest moment”, își rezumă parcursul antreprenorial fondatorul Agro Nevada Tim SRL, care, când privește în urmă, consideră că ”toate etapele au fost frumoase”.

    Corvin Petru Mateiu își gândește pe termen mediu și lung fiecare pas făcut în fermă

    Leasing-ul operațional pentru o parte din utilaje îi asigură mai puține bătăi de cap

    Investițiile în parcul de utilaje sunt constante, deoarece pentru a se încadra în epocile optime pentru lucrările agricole, în contextul suprafeței de 15.000 ha, are nevoie de cele mai performante tehnologii.

    ”Doar în 2021 am contracte semnate de 4,8 milioane euro pentru 10 tractoare, 2 combine, 4 discuri, scarificatoare și mașină propulsată pentru erbicidat. Merg pe tractoare John Deere și eu am două variante în care colaborez cu ei: o flotă în proprietate și utilaje în chirie. Cele în chirie reprezintă un fel de leasing operațional. E mai scump un pic, dar nu am bătăi de cap să le vând ulterior. Dat fiind că utilajele mele lucrează multe hectare și fac și ore și uzura e foarte mare, e riscul ca la finalul ciclului în ferma mea, să nu le mai pot vinde, sau să le pot vinde, dar cu răbdare, iar eu n-am timp să stau să vând tractoare la piață. Așa le dau la buyback, sau pe cele pe care le am în chirie de la ei, le returnez și primesc altele„, explică fermierul strategia sa pentru parcul de utilaje.

    Pe partea de tehnologie, Corvin Petru Mateiu spune că încă merge pe ”rețeta clasică”. ””a tehnologie aplicată în fermă, nu am eliminat arătura. Încă o mai am. O fac pentru că nu am condiții să o pot elimina integral, dar arătura o aplic numai pentru culturile de primăvară, gen soia”, ne lămurește producătorul.

    A preluat și exploatația Maria Trading de la Voiteni

    În cadrul procesului de extindere, a preluat și societatea Agroindustriala Voitim SA, care i-a adus în portofoliu la pachet cu suprafață de câteva mii de hectare și o componentă zootehică.

    ”Am și o îngrășătorie de berbecuți, dar deocamdată nu o populată. Doar în primul an de la preluare a mers în manieră profitabilă. Am avut 7.000 de capete, dar am vândut ultimii berbecuți acum o lună. Momentan n-am mai populat, deoarece prețul e foarte mare la achiziția de miei și la finalul ciclului de îngrășare, prețul de vânzare e foarte mic. Ferma de berbecuți o am de 2 ani, de când am cumpărat Agroindustriala Voitim SA de la Maria Trading. Pe viitor nu am proiecte de intrare pe partea de zootehnie, fiindcă din calculele mele, zootehnia nu este rentabilă la noi în momentul de față”, crede Corvin Petru Mateiu.

    Nici de o extindere în sectorul de procesare a producției vegetale nu este interesat, fiindcă crede că o extindere a domeniului de activitate l-ar distrage de la focusul performanței împinsă înspre perfecțiune în cultura mare și totodată i-ar consuma și puținele resurse de timp liber rămase.

    Agro Nevada Tim SRL lucrează și cu conglomeratul Smithfield, căruia îi furnizează materie primă pentru fermele de suine, în cea mai mare parte porumb, iar restul producției o tranzacționează către traderi.

    Metoda prin care fermierul își crește profitul de la 5% la 35%

    Focusul său obsesiv, din clipa în care a decis să abordeze profesionist business-ul agricol, a fost să-și securizeze producția în fața variațiilor de preț al grânelor. De aceea a investit sume enorme în construirea unor capacități ultramoderne de stocare, care cu greu ține pasul cu producția, dată fiind extinderea extrem de rapidă a suprafețelor lucrate.

    ”Capacitatea totală de depozitare este de 45.000 t, la o producție anuală de 60.000-70.000 t, cantitate care variază în funcție de an și structura de culturi. Totul se învârte în jurul investițiilor făcute la timpul potrivit în capacități de stocare. Aici e profitul. Profitul generat de această zonă tampon, care este stocarea, depinde de la an la an. Dacă aș vinde din câmp aș avea o rată de profit de 5%, însă stocând am libertatea să aștept o cotație bursieră bună, încât diferența de preț poate să ajungă și la 30%, comparativ cu prețul oferit în câmp. Luați exemplul grâului, care, dacă vorbim de anul trecut, la recoltat a fost 70 bani/kg, iar eu l-am dat cu 1 leu/kg. Deja e 30%. La 30.000 t se simte”, subliniază Corvin Petru Mateiu unul din pilonii cheie ai strategiei sale de devulnerabilizare.

    Corvin Petru Mateiu și fiul său, Răzvan Mateiu, planifică strategia de irigații în fermă

    Doi Mateiu sunt mai buni decât unul singur

    Fiindcă două perechi de brațe sunt mai puternice decât una singură, fondatorul Agro Nevada îl inițiată în tainele afacerii pe fiul său Răzvan (25 ani), absolvent de Agronomie și de Științe Economice.

    Corvin Petru Mateiu îl implică pe fiul lui, Răzvan Mateiu, în tot ceea ce ține de managementul fermei

    ”Îl rotesc prin toate compartimentele business-ului, ca să înțeleagă particularitățile fiecărei componente de funcționare a acestei afaceri. Vreau să-i insuflu dragostea pentru acest domeniu, dar și cunoștințele necesare pentru a-l stăpâni. Agricultura e foarte frumoasă. Îmi place când văd verde atât de bine mă simt. Ce mă hrănește e tot procesul, de la momentul însămânțării, trecând prin provocările pe care ți le aduce perioada de vegetație, până la maturitatea culturii. La recoltat, acolo e o problemă. Când recoltezi s-ar putea să te dezumfli. Producțiile să nu fie alea scontate. Însă la mine niciodată motivația principală n-au fost banii. Exploatația asta pot s-o vând când vreau eu, la prețul pe care-l vreau eu, fiindcă am primit oferte cu condiții extrem de avantajoase pentru mine, însă eu nu pot să stau acasă. Mie îmi place să lucrez, îmi place ce fac și mă motivează provocările”, conchide cel mai mare fermier timișean.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului