• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultorii vor putea cumpăra motorină subvenționată direct de la pompă?

    agrointeligenta.ro -

    Parlamentarii liberali propun simplificarea acordării subvenţiei la motorină către agricultori, așa că au venit cu un proiect de lege prin care fermierii să poată cumpăra direct carburant subvenționat, fără a mai fi nevoie să aștepte apoi sprijinul de la stat. inițiativa ar putea intra în vigoare în câteva luni dacă proiectul liberal primește votul Parlamentului.

    „Pe actuala majorare de acciză, am propus ca motorina să fie cumpărată de fermieri la preţ redus, pentru a se evita birocraţia şi timpul de aşteptare până la plata subvenţiei. Acest sistem funcţionează deja în alte state europene, aşa cum este Germania, unde motorina se colorează şi se aplică pedepse foarte aspre pentru cei ce folosesc carburantul subvenţionat în alte scopuri decât activitatea agricolă. În practică, totul ar funcţiona uşor pentru că se ştie exact ce subvenţii se dau de la APIA, iar agricultorii pot primi carnete cu bonurile valorice pentru câtă motorină au nevoie, conform suprafeţelor pe care le lucrează. Fermierii vor putea cumpăra direct motorina, de la staţii sau de la prestatori de servicii, la un preţ subvenţionat, folosind carnetele de carburant”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru.

    Pentru a o diferenția de produsul standard, motorina subvenționată va fi colorată

    Pentru a se evita frauda, deputaţii liberali au stipulat în proiectul de lege ca motorina subvenţionată să fie colorată. „Potrivit reglementărilor comunitare, practicarea unei cote reduse de acciză pentru produsele energetice se poate realiza cu condiţia ca acestea să fie marcate (obligatoriu cu Solvent Yellow 124) şi complementar colorate cu solvenţi stabiliţi la nivel naţional astfel încât să se prevină frauda fiscală”, se arată în proiectul de lege depus de liberali.
    Preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, domnul deputat PNL Nini Săpunaru, a subliniat faptul că preţul produselor agroalimentare este direct influenţat de majorarea preţului la motorină, iar sistemul propus de parlamentarii PNL este cel mai sigur pentru a proteja piaţa de scumpirea alimentelor ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburant începând cu 1 aprilie 2014.

    Întârzieri la subvenție

    Potrivit liberalului Săpunaru, pe actualul sistem, subvenţia s-a acordat cu întârziere de 6 luni de zile. “În anul 2012 s-a plătit subvenţia pentru trimestrele I, II şi IV. Pentru trimestrul III nu s-a plătit cu toate că necesarul de motorină pentru lucrările agricole este cel mai mare în această perioadă a anului. În toamna anului 2013, subvenţia s-a alocat numai pentru trimestrul IV al anului 2013”, a spus preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

    APIA: Se primesc cererile până la 30 aprilie

    Până când proiectul liberal va trece de Parlament, fermierii vor primi subvenția la motorină după regulile deja bine-știute. Pentru primul trimestru al anului 2014, cererile pentru ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură se depun până la 30 aprilie 2014, inclusiv, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

    Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

    Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, beneficiarii au obligaţia comunicării către APIA, în scris, a opţiunii referitoare la modalitatea de achiziţionare a cantităţii de motorină, respectiv integral sau în tranşe.

    Cantităţile de motorină ce fac obiectul acestui ajutor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.

    Foto: idahofarmbureau.blogspot.com


    Te-ar mai putea interesa

    Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!