Oficial DAJ: 1 miliard de euro – subvenții pentru fermele sub 50 ha
Roxana Dobre -Aproape un miliard de euro din pachetul de plăți directe reprezintă banii alocați exploatațiilor agricole mici și mijlocii cu mai puțin de 50 ha, a anunțat un reprezentant de Direcție Agricolă, la o întâlnire cu fermierii pe tema subvențiilor care se vor plăți începând cu acest an.
Ing. Ioan-Răzvan Stângu, consilier principal în cadrul Direcției Agricole Județene (DAJ), Caraș-Severin le-a transmis fermierilor că pentru noile plăți care sunt alocate prin Planul Național Strategic (PNS) se plătește circa un miliard de euro doar pentru fermierii care au până în 50 de hectare.
„PNS-ul are ca obiective îmbunătățirea rezultatelor și creșterea performanței agriculturii românești, o agricultură mai prietenoasă cu mediul, atenția sporită acordată bunăstării animalelor, reguli detaliate și flexibile de selecție a beneficiarilor, lărgirea sectoarelor finanțate prin PNS (incluzând bunăstarea la taurine, irigații în sisteme locale, investiții în perdele de protecție), și finanțarea sectoarelor fundamentale ca irigațiile, depozitarea și procesarea produselor. De exemplu, prin Pilonul I , aproape 1 miliard de euro din pachetul de plăți directe va fi alocat exploatațiilor agricole mici și mijlocii cu mai puțin de 50 ha”, a subliniat ing. Ioan -Răzvan Stângu, consilier principal în cadrul DAJ Caraș-Severin.
Citiți și: Listă subvenții APIA 2023. Schemele de plată pentru fermieri începând din acest an
Plata asigurată pe hectar pentru toate suprafețele agricole
Reprezentantul APIA Caraș-Severin, Iancu Anculia, consilier superior, a precizat că un alt instrument important este subvenția gestionată de APIA – Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), una dintre noile subvenții pe hectar de care vor beneficia fermierii români începând cu anul 2023, odată cu noua Politică Agricolă Comună.
”Acest sprijin înlocuiește actuala schemă de plată unică pe suprafață (SAPS). Astfel, subvenția este destinată fermelor între 1 hectar și 50 de hectare, care reprezintă majoritatea fermelor din România. În total, suprafață planificată pentru care se acordă sprijinul pentru perioada 2023-2027 este de 3.748.473 ha, fiind vorba de 10% din plafonul de plăți directe, adică 978.69 milioane euro”, a spus specialista.
De asemenea, Ruxandra Calestru, consilier superior DAJ, a făcut precizarea că Planul prevede un sprijin în valoare de 15,83 miliarde de euro, distribuit astfel: Pilonul I – instrumente de sprijin susținute prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) – plățile directe, și măsuri pentru susținerea pieței, și Pilonul II – instrumente pentru politica de dezvoltare rurală finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).
”Fondurile vor fi distribuite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Pilonul I, și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru Pilonul II. Astfel, aproximativ 38% din bugetul prevăzut este alocat investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală (spre exemplu eco-scheme), 61% constituie subvențiile pentru fermieri, în timp ce aproape 1% este prevăzut pentru măsuri privind piața”, a explicat aceasta.
”Caravana cunoaşterii” are ca scop informarea și diseminarea informațiilor referitoare la intervențiile incluse în Planul Național Strategic (PNS) 2023 – 2027, precum și a tuturor mecanismelor de sprijin și ajutor disponibile în perioada ce urmează.