• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii explică de ce nu a putut muta miliardele necheltuite de AFIR la plata despăgubirilor de secetă

    agrointeligenta.ro -

    O sumă de 2,3 miliarde de lei a fost dezangajată din bugetul Ministerului Agriculturii ca rezultat al politicilor întârziate privind lansarea schemelor de accesare a fondurilor europene, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu care a reușit să obțină, pe ultima sută de metri a rectificării bugetare, sumele ce rămăsese neacoperite la subvenție pentru motorină și ajutorul de stat pentru sectorul de creștere a animalelor. Din păcate, cum miliardele dezangajate erau alocate în cadrul bugetului de stat pentru proiectele cu finanțare europeană, nu s-au putut direcționa către alte scopuri, precum plata despăgubirilor de secetă.

    ”Am intrat în pâine cu o rectificare bugetară unde a trebuit să intervenim rapid. Trist pentru noi că a trebuit să dezangajăm acei 2,3 miliarde de lei din bugetul pentru fonduri externe nerambursabile. De partea cealaltă, am reușit să obținem cele 204 milioane de lei care să ne asigure plata subvențiilor la motorină și în sectorul de ameliorare din zootehnie”, a explicat Adrian Chesnoiu în cadrul unui interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Chesnoiu recunoaște că situație este tristă și a punctat că situația bugetară găsită la minister, unde a ajuns joi seară pentru a protocolul de preluare, este rezultatul unui management defectuos.

    ”Sunt trist că am pierdut acea sumă de bani din fonduri. Ce se întâmplă….un manager care înțelege ce conduce – atunci când conduci o instituție ești ca și cum ai pilota o mașină. Când tu știi să adaptezi viteza în funcție de condițiile meteo sau condițiile de trafic, când știi ce ia de făcut în fruntea unei instituții publice, lucrurile merg bine. Faptul că nu reușești să îți elaborezi bugetul într-o formă coerentă și să ai capacitatea să previzionezi ce nevoie de disponibil financiar vei avea pentru măsurile pe care ți le-ai propus în buget, este o problemă strict de management”, a arătat Chesnoiu.

    Ministrul Agriculturii a condus Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și spune că întârzierile pe măsurile de finanțare nu au avut legătură cu angajații AFIR.

    ”Pe angajații AFIR îi cunosc foarte bine, i-am condus 3,5 ani și sunt oameni excepționali care își fac treaba cu sârguință. Problema cea mai mare a fost – eu am atras atenția și în audierea Ministerului Agriculturii, pe bugetul anului 2021 și le-am explicat că și-au propus o țintă mult prea ambițioasă pe fonduri externe rambursabile în investiții pentru că nu vor avea din ce trage acei bani. Cu banii aceia se puteau face foarte multe lucruri, se puteai plăti despăgubirile de secetă, deși erau bani și din alte surse bugetare să se plătească dacă era voință. Dar ce denotă asta? Că procedurile legislative pentru lansarea măsurilor aferente mecanismului de tranziție 2021-2022 au fost întârziate foarte mult. Dacă aceste măsuri ar fi fost lansate conform calendarului sau obiectivelor propuse, cu siguranță s-ar mai fi putut atrage anumite sume de bani”, a declarat Adrian Chesnoiu.

    Acesta a subliniat că banii dezangajați nu putea fi mutați în măsuri de sprijinire a fermierilor pentru că, prin Legea bugetului, ei au fost alocați în alt scop.

    ”Nu, nu se pot plăti (despăgubirile de secetă – n.r.). Schimbarea destinației bugetare de la fonduri externe rambursabile către plata despăgubirilor nu se poate face. Acelea erau fonduri previzionate a fi cheltuite în cadrul proiectelor cu finanțare europeană. Ați văzut ca și în cazul celor 200 de milioane, am luat din alte capitole bugetare și am suplimentat din bugetul Ministerului de Finanțe și am reușit să îi aducem aici. Sper ca sub mandatul meu de ministru, lucrurile să capete o altă direcție. Știu ce înseamnă să croiești un buget, să îți pui acele programe pentru care ai bază legală să le poți finanța, să le stabilești indicatorii de rezultat, dar și etapele de implementare. Aici e problema. Noi când vorbim despre administrarea unui domeniu, trebuie să vorbim despre competențe manageriale. Când se fac rectificările pe acele capitole bugetare unde nu ai atins indicatorii de execuție bugetară, se dezangajează sumele și ele merg în bugetul general consolidat sau, dacă ai nevoie, pe aceleași domenii bugetare, poți face permutări între capitolele bugetare. Ce este important să înțeleagă fermierii români este că bugetul pe anul 2022 va fi creionat foarte bine, cu capitole bugetare foarte precise, cu indicatori de rezultat și cred că fermierii români s-au săturat să fie amăgiți și mai bine să le spui în față ce se poate face, cum se poate face, când se poate face ca ei să poată să își determine predictibilitatea în afacerea pe care o au”, a mai spus Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!