• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Taxă pentru importurile de legume și de fructe din afara UE. Un europarlamentar a făcut propunerea!

    Mircea Olteanu -

    Taxă pentru importurile de legume și de fructe care intră în UE. Europarlamentarul spaniol Clara Aguilera a afirmat că Politica Agricolă Comună (PAC) ar trebui completată cu un tarif verde pentru importurile de produse agricole, similar cu taxa vamală pe CO2 pe care Comisia Europeană intenționează să o impună pentru aluminiul și oțelul provenit din țări extracomunitare.

    Aguilera a declarat, într-un interviu acordat publicației Efeagro, că aprobarea noii Politici Agricole Comune (PAC) va duce la o creștere a „importanței” agriculturii în cadrul politicii comerciale a Uniunii Europene și mecanismului de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), relatează portalul de știri agroinformacion.com.

    Potrivit eurodeputatei spaniole, acordul final privind noua Politică Agricolă Comună, ratificat de Parlamentul European după trei ani și jumătate de negocieri, este „rezonabil de bun”, dar a precizat că rămâne de rezolvat problema modului prin care se va asigura faptul că importurile agricole vor îndeplini cerințe identice cu produsele din UE.

    Politica Agricolă Comună (PAC) „îndeplinește condițiile potrivite pentru a sprijini fermierii din 2023 până în 2027”, a mai afirmat Aguilera, referindu-se la regulamentul care, printre alte modificări, crește primele pentru practicile agricole ce protejează mediul.

    Totuși, această politică „nu este suficientă” pentru a garanta profitabilitatea producătorilor agricoli și pentru a reechilibrarea poziția fermierilor față de alte elemente ale lanțului alimentar (industria alimentară sau supermarketuri), a precizat Aguilera, care face parte din comisiile pentru Agricultură și Pescuit ale Parlamentului European (PE).

    Protejarea standardelor sociale și de mediu ale Europei

    Aguilera a explicat că socialiștii din PE au propus un amendament ce prevede includerea agriculturii în mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), pe care Comisia Europeană intenționează să-l introducă pentru energia electrică, aluminiul, oțelul și fierul importat din țări extracomunitare cu reglementări mai puțin stricte în ceea ce privește politicile de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră.

    Eurodeputata a precizat că propunerea sa de tarif verde nu implică bariere tarifare sau fitosanitare, ci ar fi un mecanism de conservare a producții interne și de garantare că cei care vând în UE vor respecta același cerințe sociale cu cele pe care trebuie să le îndeplinească fermierii europeni.

    „Dacă se are în vedere un mecanism de ajustare pentru anumite sectoare, de ce nu se poate studia un tarif verde pentru produsele agricole? Am spune Marocului, Africii de Sud sau tuturor celor care vor să vândă în UE că «dacă nu folosiți standardele noastre în plan social sau de mediu, va trebui să plătiți la frontieră»” a afirmat eurodeputata spaniolă, care a menționat că printre cerințele solicitate se numărară reducerea utilizării pesticidelor.

    Aguilera și-a exprimat opinia că, în condițiile în care se dezbate introducerea acestei măsuri de protecție în cazul importurilor de produse metalice, este timpul să ne gândim „de ce în unele sectoare da și în altele, ba?”

    Dincolo de liniile principale privind subvențiile, Aguilera subliniază că normele privind reglementarea pieței introduse de noua politică agricolă îmbunătățesc situația în unele sectoare, precum domeniul viticol – datorită extinderii autorizațiilor viticole sau etichetării – sau apicultura.

    Noua Politică Agricolă Comună include îmbunătățiri pentru organizații și lărgește posibilitatea de autoreglementare care până acum era permisă doar în sectorul lactatelor, a adăugat Aguilera.

    Proteste în sectorul agricol din Spania

    În ceea ce privește protestele din sectorul agricol spaniol, eurodeputata s-a declarat solidară cu fermierii care protestează din cauza problemei creșterii costurilor pentru motorină sau electricitate.

    Ea a subliniat că nu toate sub-sectoarele se confruntă cu această situație, întrucât, de exemplu, la uleiul de măsline, prețurile sunt în acest moment mai mai bune decât în sezoanele precedente.

    Pe de altă parte, producătorii de lapte sunt într-o situație „critică”, în condițiile în care costurile de producție se ridică la 40 de eurocenți pe litru, în timp ce unele supermarketuri din Spania vând lapte cu 35 de eurocenți/litru, a afirmat Aguilera, care a subliniat că o astfel de situație este „inadmisibilă”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”