Silvania Bio a investit un milion de euro într-un adăpost din care vacile au acces direct pe pășune!
Daniel Befu -Cel mai mare producător de lapte bio din România, Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă, care deține mai multe unități de producție în județul Sălaj, a inaugurat un adăpost constituit din două grajduri, în valoare de 1 milion de euro. Sistemul de creștere a bovinelor a fost gândit de o manieră modulară, pentru a putea fi extins ușor ulterior.
Zootehnia are și ea un echivalent al turnurilor de birouri clasa A. La fel cum în spatele fațadelor din sticlă care-ți fură ochii, se ascund o puzderie de facilități pentru confortul furnicarului de oameni în ținută business care le populează în timpul programului de lucru, există ferme care-și fac un crez din răsfățul și confortul vacilor. Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă sunt un astfel de exemplu. Efortul investițional în această direcție vine din credința fondatorilor Silvania Bio că ”bunăstarea animalelor este importantă pentru obținerea unor produse alimentare de calitate”.
Noile adăposturi au o capacitate de 550 de capete
Noul adăpost pentru animale, cu o capacitate de 550 capete, populat în prezent la 100% din capacitate, este parte a unei ferme ce se întinde pe o suprafață de 7,2 ha, proiectată și construită pentru creșterea de tineret bovin femel de reproducție și a masculilor pentru sacrificare. Sistemul de creștere este în boxe comune, pe categorii zootehnice. În perioada de iarnă tineretul bovin stă în adăpost, iar în perioada de vară stă afară la pășunat în pășunea din jurul fermei în suprafața alocată de 250-300 ha, utilizându-se pășunatul sistematic.
Investiția în noile adăposturi pentru tineret bovin – un milion de euro!
”Adăpostul pentru tineret bovin arată foarte bine. Este o construcție modernă, începută în urmă cu unsprezece luni și finalizată recent, în care vițeii și vițelele sunt în boxe la comun, dar pe grupe de diverse selecții. Investiția în adăpost a fost de 1.000.000 euro, în sumă nefiind incluse și utilitățile, dintr-un total al investiției pe partea de zootehnie de 2,7 milioane euro. Adăpostul e compus din două grajduri de câte 275 capete fiecare. Ele sunt construite în așa fel încât se pot extinde și chiar dubla, dacă e necesar”, descrie Dacian Badea, președintele consiliului director al ”Fermelor Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă”, câteva dintre caracteristicile noilor grajduri și impactul asupra efectivului bovin.
Furajare automatizată pentru tineretul bovin
Hrana tineretului bovin cazat în noul adăpost se administrează mecanizat: ” Furajarea se realizează cu ajutorul unei remorci tehnologice specializate și al unui robot care în permanență ridică furajul, ca acesta să fie disponibil pentru consumul animalelor. Dejecțiile se elimină cu ajutorul unui plug raclor care curăță în permanență cele două spații de cazare a animalelor”.
Confort asigurat vițelelor și tăurașilor și vara, și iarna
Confortul tineretului bovin este asigurat pe toată perioada anului. ”Adăposturile sunt înalte, pentru un volum cât mai mare de aer, pot fi ușor aerisite, au ventilatoare, adăpători și se pot mișca în voie. Iarna avem niște cortine din pânză, care sigilează grajdurile de intemperii. Sunt transparente, ca animalele să aibă cât de multă lumină naturală, dar în același timp să le ferească în special de vânt și ploaie și mai puțin de frig, fiindcă știm că pentru bovine temperaturile scăzute nu reprezintă un factor limitativ, ci doar cele ridicate. Avem chiar și sprinklere, ca să șprițuiască cu apă rece atunci când vacilor le e foarte cald. Și bineînțeles o să le punem și muzică clasică, cultă. Lângă adăposturi avem 800 ha, dintre care 300 ha sunt pășune și vacile au acces liber la pășune tot timpul verii. Când am populat noul adăpost, vițelele și tăurașii s-au simțit exact ca un om care ajunge într-o casă nouă, modernă, plăcută și degajată. S-au simțit libere”, explica Dacian Badea.
Proiect de 8,9 milioane euro, menit să ofere un boost fermelor membre ale Cooperativei
Investiția este gândită pentru a da mai multă forță fermelor membre și beneficiază de un generos sprijin nerambursabil din partea UE. Unitatea de producție va fi dotată și cu un abator de mică capacitate și cu o unitate de tranșare a cărnii, echipată cu instalație de maturare. Totodată ferma mai are un depozit de cereale cu FNC pentru consum propriu al membrilor Cooperativei, o fabrică de procesare a laptelui sub formă de produse acidulate și un magazin de prezentare a produselor realizate în fermă.
”Construcția adăpostului de animale face parte dint-o investiție mai mare, de 8,9 milioane euro, în cadrul unui proiect european cu o componentă nerambursabilă de 4,5 milioane euro și o linie de credit deschisă la CEC Bank, partenerul nostru de cursă lungă. Investiția înseamnă un complex ce conține mai multe componente: o fermă de tineret pentru reproducție, atât masculi cât și femele, un depozit de cereale de 5000 t, un abator și o linie de procesare lapte. Practic noi am început să lucrăm acest proiect acum 2 ani. Termenul de implementare e de 3 ani. Anul următor trebuie să încheiem cu toate investițiile. Abatorul și linia de procesare carne sunt finalizate. Acum începem să facem primele probe tehnologice pe linia de procesare carne. Urmează să facem în continuare și depozitul și linia de procesare lactate. Va fi și un magazin reprezentativ, la poarta fermei, un loc în care ne vom prezenta produsele. Îl vom numi «Showroom Șură». Componenta de procesare a cărnii va avea o capacitate anuală de valorificare a circa 250 capete juninci gestante completat cu 200 capete de tineret mascul de rasa bălțată românească și tineret mascul, în vederea realizării de produse din carne tranșată și maturată. Ferma face ca sistemul de creștere al animalelor în Cooperativă și la membrii săi să fie una productivă și profitabilă. Astfel, în cele 3 ferme zootehnice ale membrilor se cresc doar vacile cu lapte și tineretul până la înțărcare, după care tot tineretul este transferat în noile adăposturi ale Cooperativei pentru creștere și îngrășare, respectiv pentru producția de juninci gestante cu valorificare atât pentru necesarul de înlocuire a fermelor membre, cât și pentru vânzare pe piață. Cooperativa, împreună cu membrii săi, are un efectiv total în momentul prezent de 1500 capete, lucrează peste 2000 ha teren și produce peste 15.000 litri de lapte zilnic, dar și o gamă de produse lactate bio premium, dintre care enumerăm telemeaua, brânza proaspăta, untul și smântâna sub brandul Bioforia. Lor li se adaută produsele procesate vegetale, respectiv uleiul de floarea soarelui și rapiță, împreună cu șroturi bio necesare furajării animalelor, respectiv producție de furaje combinate necesare acestora. Toată activitatea Cooperativei noastre este certificată ecologic de către «Biocert Traditional», prezintă Dacian Badea, în manieră succintă, direcțiile principale ale proiectului.
Merită menționat că succesele investiționale constante ale Silvania Bio, sunt posibile deoarece cooperativa este condusă de o echipă de specialiști, fiecare având expertiză în domeniul lui de pregătire, astfel încât să poată pune în practică acțiunile la performanțe maxime și să realizeze planul de producție scontat. ”Avantajul cel mai mare al unei astfel de forme de organizare e că ne-am permis o diviziune a muncii, în care să angrenăm unii dintre cei mai buni specialiști, fiecare pe domeniile lor. Echipa este una foarte conștiincioasă, cu oameni mândri de cooperativa și munca lor!”, dezvăluie Dacian Badea micul secret din spatele reușitelor Fermele Ecologice Silvania Cooperativă Agricolă.