• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezastrul lăsat în urmă de fostul șef al ANZ. De la furie și disperare, până la procese și falimente!

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de animale au ajuns în situaţia în care se tem să mai intre în iarnă cu efectivele. Calculele le dau cu semnul întrebării cu privire la rentabilitatea fermei lor în acest moment. S-a ajuns la această stare dezastruoasă din cauza politicilor pentru zootehnie care ori au lipsit pe ramuri întregi, ori au fost făcute fără ca nevoile fermierilor să fie ascultate. Pentru toată situația din prezent, crescătorii îi văd vinovați pe cei care au avut frâiele zootehniei în ultimii ani: fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, și subordonatul său direct, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela.

    Vaida Bela (foto: Magazin Sălăjean)

    Demiterea lui Vaida Bela de către noul ministru al Agriculturii a fost primită cu speranță în breasla crescătorilor de animale din România. Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) din județul Brașov spune că fosta conducere MADR-ANZ nu i-a motivat cu nimic pe fermieri să ducă mai departe afacerea cu bovine.

    ”Sunt mai mulți factori care trebuie amintiți și care duc la o afluență a vânzărilor de bovine. Un factor important este acea perioadă de retenție care s-a încheiat la 17 noiembrie și care îi obliga pe fermieri să nu vândă animalele purtătoare de subvenție , dar acum oamenii deja înstrăinează o parte din animale sau în unele cazuri renunță de tot. Mai sunt sigur și animalele reforme care nu mai sunt bune pentru producție. Dar nu acesta este factorul principal și cauza cea mai problematică este politica dezastruoasă a fostului ministru al agriculturii, Adrian Oros, și a fostului director al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela. Crescătorii se tem efectiv să meargă mai departe și să bage animalele în iarnă ”, a declarat Zoltan Haller pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Haosul din zootehnie i-a descurajat pe fermieri

    Membrul-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) este de părere că, prin haosul pe care l-a făcut, fostul director al ANZ i-a determinat pe fermieri să se teamă și efectiv să se ”scârbească” de a mai crește animale.

    ”Acesta este un factor mult mai important decât sfârșitul perioadei de retenție. Pentru că prin ceea ce a făcut, sau mai bine spus ce nu a făcut ministrul, nu i-a motivat cu nimic pe fermieri ca să se bazeze pe un venit sigur, garantat și mai ales să aibă continuitate. Pentru că în condițiile în care nu vezi luminița de la capătul tunelului și nu știi ce urmează să se întâmple ori riști totul și mergi într-o direcție fără ieșire sau pur și simplu te lași pentru că nu merită să continui într-o direcție în care nu ai niciun rezultat. Aici a dus politica dezastruoasă făcută de fostul ministru: nemotivarea fermierilor să mai crească animale. Vorbim de o perioadă de 2 ani în care nu s-a întâmplat nimic bun: doar dezbinare, dezinteres pentru zootehnie, acordarea de avantaje pentru câteva persoane care erau în jurul lui. Atât!”, a mai spus acesta.

    Cele 7 ”lovituri„ pentru fermieri și asociații lăsate în urmă de șeful ANZ

    Zoltan Haller a trecut în revistă 7 ”lovituri” pe care le-a lăsat în urmă șeful ANZ, chiar dacă nu mai conduce agenția.

    1. ”Haos: A creat haos în toate sectoarele de creștere atât la taurine, cât și la ovine, cât și la suine, la fel și la cabaline. A reorganizat totul într-un mod de neînțeles. Contrar tuturor sfaturilor pe care le-a primit de la colegii lui atât din Minister, cât și din ANZ, contrar luării în considerare a normelor logice în ameliorare venite din partea specialiștilor care există în România. A creat un haos care cu  greu o să fie restabilit. Cu greu o să reușească organizațiile să revină la perioada de acum doi ani când lucrurile funcționau și funcționau bine. Nu știu ce a dorit să demonstreze sau ce a urmărit prin aceste acțiuni, dar cu siguranță bine nu a făcut nici măcar pentru prietenii apropiați care se învârteau în jurul dânsului.
    2. Minciună. Este de neacceptat ca în anul 2021 o instituție publică, așa cum este ANZ să mintă și să dezinformeze instanțele din România. Aici, mă refer la o adresă pe care instanța a trimis-o către Agenția Națională de Zootehnie prin care se solicita transmiterea memoriilor tehnice la câteva asociații care sunt acreditate de către ANZ. Și aici mă refer la Asociația Crescătorilor de Bovine (ACT) din Târgu Mureș,  Someș Arieș Cooperativa Agricolă,  memorii tehnice care vizau activitatea de COP – Control Oficial al Producțiilor conform HG1179, aferente lunilor noiembrie și decembrie 2020. Acum fostul director general al ANZ și-a permis să comunice că nu există la nivel de autoritate aceste memorii tehnice depuse și înregistrate. Ceea ce este o minciună cât se poate de mare, doar ca să inducă în eroare instanțele, dar în același timp să demonstreze cât de capabil era în a face rău cu orice mijloc posibil, inclusiv prin minciună.
    3. Dezinteres. A existat un dezinteres de a aduce plus valoare  activității pentru care a fost numit director general. Sigur că dezinteresul este urmare a dorinței de a distruge ca să poți prin dezbinare să ai control asupra organizațiilor, să ai control asupra fermierilor, să poți să alegi un fermier sau altul în detrimentul majorității pentru că gândirile pe care le-a avut fostul director general al ANZ, au fost gândiri de grup restrâns. Drept dovadă s-a și văzut în propunerea de PNS – Planul Național Strategic pe capitolul SCZ – Sprijinul Cuplat Zootehnic, acel sprijin se dorește a fi cuplat față de producție. Dar, producția cuantificată într-o factură și nu într-o determinare a producției prin metode recunoscute la nivel european și mondial, respectiv controlul performanțelor la lapte și carne.
    4. Furie. A reușit să înfurie atât fermierii, cât și organizațiile, dar și angajați pe care i-a avut în subordine. Această furie a venit și a fost rezultatul unor acțiuni neinspirate și posibil ilegale, cum se vor demonstra în instanță.
    5.  Fraudă. Prin acțiunile pe care le-a făcut acest fost director general, urmează să se constate frauda care s-a realizat din bugetul național, în baza HG 1179, atunci când a vizat listele inițiale la niște societăți de ameliorare recunoscute în mod ilegal. A avizat  listele inițiale care aveau anexate tabele cu animale inexistente la data de 15 decembrie 2020, cu toate că aveau obligația conform legii ca la acea dată sa existe animalele înscrise la acele societăți de ameliorare. O a doua fraudă este o fraudă din fonduri europene urmare a recunoașterii în mod ilegal a acelor societăți de ameliorare, fapt care a permis ca acele societăți de ameliorare să  elibereze adeverințe, pe care ulterior fermierii le-au depus la cererea unică APIA . Dacă se probează de către autoritățile competente, frauda la nivel de fonduri europene se ridică aproape de 25 de milioane de euro. Este interesant de știut dacă corpul de control al ministrului care a fost în vizită la ANZ în perioada octombrie-septembrie a verificat aceste ilegalități, aceste fraude. Cu siguranță că daca nu le-a avut ca temă de control la acea vreme, poate să verifice aspectele pe care noi le aducem la cunoștința publicului larg, inclusiv  corpului de control al ministrului actual.
    6. Dezamăgire. Dezamăgirea este la nivel de fermier, de organizații, de angajați. O dezamăgire cauzată mai ales de faptul că o astfel de persoană care a ajuns în postul de director general a unei instituții, într-o perioadă de timp foarte scurtă a reușit, desigur cu girul șefilor direcți pe care i-a avut, să distrugă ce alții au construit în ani de zile. Asta e dezamăgirea că nimeni nu a intervenit și vorbesc de șefii direcți ai fostului director ANZ, nimeni nu a intervenit să stopeze aceste acțiuni care vor avea consecințe dureroase pentru foarte mulți fermieri de acum înainte, vor avea consecințe dureroase și pentru mulți angajați din sistemul Agenției Naționale de Zootehnie și structurile subordonate.
    7. Faliment. Falimentul bate la ușă și este consecința inacțiunii din ultimii doi ani, perioadă care a avut-o la cârma atât pe fostul director general Bela Vaida, cât și pe ministrul Oros. Oamenii nu mai sunt motivați ca să mai crească animale, oamenii nu mai au unde să-și desfacă marfa. Politica foștilor decidenți de la cârma MADR a fost inexistentă și i-a expus pe majoritatea fermierilor la faliment. Există o ultimă șansă ca într-un timp scurt să se vină cu niște proiecte punctuale  atât la nivelul fermelor, cât și la nivelul procesării și desfacerii, acțiuni care să înlăture falimentul. Dacă nu se va veni cu un preț minim garantat de vânzare a materiei prime, la poarta fermelor, dacă nu se va gândi un lanț bine închegat de la producător  la consumator, dacă nu o să existe depozite regionale pentru produse finite, dacă nu o să avem o minimă conștiință in a cumpăra produse de la fermierii din România, riscăm să nu mai avem fermieri crescători de animale, dar nici producători”.
    Nicolae Cioranu (sursa foto: youtube.com, revistafermierului.ro)

    Crescătorii de ovine și-au disputat nemulțumirile în Instanță

    Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana” din județul Arad, spune că fermierii au rămas cu paguba sumelor cheltuite pentru a dat în judecată ANZ, chiar dacă dreptate a fost de partea lor. În prezent asociația pe care o conduce are două procese pe rol cu ANZ: unul privind anularea unei notificări emise în primăvară de ANZ prin care se cerea să inactiveze mai multe certificate de origine pentru berbeci, deși un astfel de document odată emis este valabil pe toată viața animalului iar altul pentru anularea ordinului de ministru privind monta naturală unde s-a alăturat demersului altor asociații. Mai exact este vorba despre suspendarea art. 9 alin. 5 şi 6 şi art. 10 alin. 2 din Normele Tehnice privind organizarea şi desfăşurarea montei naturale autorizate aprobate prin Ordinul nr. 180/2020 emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, articole ce rămân suspendate până la soluţionarea definitivă a cauzei, care are ca termen la Curtea de Apel București data de 7 septembrie 2021.

    ”Noi mergem mai departe cu procesele pentru că ordinele sunt în vigoare încă. Vom vedea ce măsuri ia domnul ministru dar atâta vremea cât ordinele rămân active procesele merg mai departe. În ciuda faptului că a fost greșit problema de la ANZ asociațiile și-au văzut de treburi în continuare, cu toate că asociațiile nu știu pe unde să scoată cămașa din cauza tăierii sumelor pentru ajutorul de stat acordat pentru creșterea animalelor. Sunt foarte multe asociații care se plâng că nu mai pot continua anul următor dacă nu se face ceva. Pentru că eu nu am auzit la niciun funcționar să i se taie din salariu dar uite că nouă ne-au tăiat din bani, mă refer la contravaloarea serviciilor de control oficial și pe Registru Genealogic (RG). În ciuda faptului că legal ni s-au tăiat toate elanurile, asociațiile fiind hotărâte să facă treabă au mers în continuare așa cum au putut”, a explicat Nicolae Cioranu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta mai spune că și pe legislație și pe finanțarea serviciilor e dezastru de când a venit directorul ANZ. ”Faptul că am fost nevoiți să dăm ANZ-ul în judecată ca să ne apărăm niște drepturi sigur că ne-am adus și pierderi de bani cu plata juriștilor și judecată dar și mult timp pierdut în care puteam face ceva constructiv. Banii nu i-am recuperat, am avut în dosarul care s-a judecat la Timișoara 1.900 de lei cheltuieli de judecată și avocatul nostru se judecă de cinci luni. Aceea este o valoare infimă față de cheltuielile reale. Numai dacă facem referire la salariul avocatului nu altceva, nu mai zicem timpul pierdut din partea noastră dar și a ministerului agriculturii și a ANZ-ului. Nu mai vorbim de griji, stres că dacă facem montă cu niște animale care Bela Vaida spune în mintea lui că nu sunt bune. Deci la noi ambiția de a nu opri lucrul ne-a făcut să mergem înainte, că altfel renunțam și gata”, a mai punctat crescătorul.

    Bela Vaida, directorul ANZ

    Cum se apără fostul șef al ANZ

    Vaida Bela a fost demis din funcția de director al Agenției Naționale pentru Zootehnie – ANZ, unde era detașat temporar. Acesta a declarat ulterior pentru presa locală că în perioada mandatului său a ”spart monopolul din agricultură”.

    „Îi mulțumesc fostului ministru Oros pentru încrederea și libertatea pe care mi-a acordat-o pentru a face ceea ce trebuie pentru agricultura românească, și în special pentru zootehnia din România. Eu cred că a fost singurul ministru din „90 încoace care a avut curajul să ia hățurile agriculturii în mână și să analizeze situațiile fără să țină cont de diversele interese de grupuri. Chiar în ziua întreruperii detașării DNA Timiș a depus la Tribunalul Timișoara un dosar penal privind falsificarea certificatelor, chestiune cu care eu mă lupt de ani de zile. Este vorba de lucruri periculoase pentru că aceste certificate sunt false și atrage răspunderea atât a fermierilor, cât și a funcționarilor publici au avizat aceste documente. Sper ca viitorul director general ANZ să aibă puterea și convingerea că aceste ilegalități trebuie oprite.

    Vreau să amintesc că în perioada mandatului meu am spart monopolul din zona de agricultură, am întrerupt monopolul deținut de câteva societăți care conducea câteva registre genealogice și nu în ultimul rând am oprit învierea cailor care figurau sacrificați în baza de date, iar nouă ni se solicitau pașapoarte duplicat pentru cai vii care erau vânduți în diverse state membre UE. Am ținut mult la reorganizarea instituție. Am finalizat două proceduri prin care am ținut foarte mult la creșterea răspunderii oficiilor județene și desființarea posturilor de conducere de la nivel național și regional.

    Vreau să spun clar că nu pun „armele jos” și voi continua să urmăresc evoluția zootehniei din România – sectorul ameliorare unde sunt multe deficiențe, chiar dacă nu mai sunt directorul ANZ”, a declarat Vaida Bela pentru www.monitoruldesalaj.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an