Carmen Avram: ”Se încearcă impunerea unor limite nerealiste transportului animalelor vii!”
Roxana Dobre -Limitele nerealiste impuse transportului animalelor vii pot pune în pericol securitatea alimentară a Uniunii Europene, avertizează Carmen Avram, coordonatoarea social-democraților europeni în Comisia de anchetă privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului (ANIT). Aceasta a criticat compromisurile alternative depuse de unii eurodeputați la recomandările privind soarta transportului de animale vii.
Carmen Avram a spus miercuri, 1 decembrie, în Comisia ANIT, în timpul dezbaterilor că eurodeputații în cauză încearcă să impună limite nerealiste transportului animalelor vii, iar acest lucru poate pune în pericol nu doar economia statelor membre, ci chiar securitatea aprovizionării alimentare a Uniunii Europene.
„Felicitări raportorilor și raportorilor din umbră pentru munca grea depusă în abordarea unui subiect atât de delicat și pentru modul în care au reușit să depășească dificultățile ivite, într-un interval de timp atât de scurt. În retrospectivă, activitatea din această Comisie a fost o lecție pentru noi toți. În ciuda opiniilor diferite, cred că am ajuns cu toții la consens într-un punct important: bunăstarea animalelor vii în timpul transportului nu este negociabilă. Cu toate acestea, modalitatea prin care putem atinge acest obiectiv rămâne foarte disputată. Salut faptul că, în cele două documente rezultate, se solicită mai multe cercetări științifice, precum implementarea deficitară a legislației, se cere armonizarea controalelor, a datelor colectate și a sistemului de sancțiuni, și se subliniază nevoia unui studiu de impact riguros, înainte de a se trece la revizuirea legislației în acest domeniu. Dacă toate aceste cerințe vor fi luate în considerare, UE va avea un potențial real de a ridica standardul bunăstării animalelor în timpul transportului la cel mai înalt nivel din lume”, a declarat eurodeputata Carmen Avram, în cadrul dezbaterii.
Măsuri propuse, demontate de Carmen Avram
Carmen Avram se declară surprinsă că, după atâtea discuții tehnice, apar în continuare ”poziții și măsuri nerealiste”. ”Aș dori să subliniez o parte dintre ele (apărute în compromisuri alternative n.r.): Înlocuirea transportului animalelor cu material genetic: este, pur si simplu, imposibilă, pentru că, în unele cazuri, materialul genetic trebuie să fie însuși animalul, în special femele. E ceea ce ne spun oamenii de știința și sectorul crescătorilor de animale; limita strictă de transport, de 8 ore, este, la fel, pur și simplu imposibilă, pentru că aceasta nu ar limita doar transportul animalelor în afara Uniunii, ci și în interiorul ei sau chiar în interiorul statului membru. Îmi pare rău că trebuie să vă atrag atenția, dar geografia și istoria au fost generoase cu noi. De aceea, unele state membre nu pot fi traversate în 8 ore nici pe jos, nici cu autoturismul, nici cu camionul; același lucru e valabil și în cazul limitei de 24 de ore pentru transportul maritim: este nerealistă. Faptul că, până și astăzi, câteva accidente regretabile sunt folosite (de colegi n.r.) pentru a condamna un sector întreg, care văd că mai e și acuzat că face parte din carteluri de droguri, denotă că nu ne gândim serios la consecințele care se vor răsfrânge asupra lui, în viitor”, a punctat eurodeputata.
Aceasta mai completează că este de acord că animalele vulnerabile au nevoie de o atenție specială în timpul transportului în special cele tinere sau gestante dar să nu uităm că impunerea unor limite nerealiste ar putea pune în pericol însăși diversitatea sectorului agricol european și, în cele din urmă, securitatea alimentară.
”Doresc să le mulțumesc tuturor, încă o dată, pentru timpul, interesul și dedicarea manifestată în slujba acestui subiect. Cred că bunăstarea animalelor merge mână în mână cu bunăstarea fermierului, mai ales în zonele rurale, pentru că zootehnia e o activitate practicată de milenii. Haideți să nu facem acum o greșeală care să ne coste tot atâta timp,” a conchis Carmen Avram în intervenția sa din cadrul Comisiei ANIT.