Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori
Mircea Olteanu -Lizina furajeră, un ingredient de bază în hrana porcilor, devine rară la nivel mondial. Aminoacidul produs sintetic, care este esențial pentru porci, determină creșterea prețurilor furajelor. Experții anticipează un deficit de aminoacid L-lizină cel puțin până în primul trimestru al anului viitor.
Potrivit revistei online americane National Hog Farmer, deficitul de lizină afectează la majoritatea producătorilor de furaje, astfel că prețurile au crescut, relatează portalul de știri agrarheute.com.
Furaje pentru porci: de ce cresc prețurile lizinei?
Pentru cei care nu au contracte, prețurile pe piața spot s-au dublat sau chiar s-au triplat. Cei care au contracte se plâng că stocurile disponibile sunt mai reduse. Potrivit National Hog Farmer, mulți producători încercă să găsească L-lizină suplimentară pe piața liberă, lucru care stimulează creșterea în continuare a prețurilor.
Dar de ce se produc creșterile de preț?
Iani Adrian Chihaia, președintele Asociației Naționale a Fabricanților de Nutrețuri Combinate din România, a declarat pentru site-ul DTN că este de părere că actualul deficit nu este cauzat doar de o problemă de aprovizionare. Ca în orice situație de criză, există speculatori care profită de situație pentru a-și crește marjele de profit.
Mai mulți producători de lizină din China au încetat să vândă pe motiv că stocurile s-au epuizate. Potrivit lui Chihaia, acest lucru s-ar putea datora, printre altele, blocării lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei. În plus, există o cerere mare chiar în China, deoarece numărul de porci crescuți în fermele de acolo este în creștere. Ca răspuns, unii dealeri au început să vândă stocurile disponibile la prețuri mai mari.
Cum pot fermierii de porci să compenseze penuria de lizină?
Jurnaliștii de la revista National Hog Famer îi sfătuiesc pe crescătorii de porci să colaboreze cu producătorii de furaje pentru a găsi soluții pentru ferma lor. Inevitabil, cei mai mulți vor trebui să își reducă la un nivel minim cantitatea de L-lizină din rațiile animalelor.
Pentru a compensa nivelul scăzut de L-lizină din furaje, crescătorii de porci trebuie să sporească conținutul de proteine din surse naturale din hrana animalelor, de exemplu cu soia. Odată cu creșterea prețurilor la lizină, soia ar putea deveni o alternativă ieftină.
Schimbarea se poate face fără nicio pierdere de performanță în cazul scroafelor gestante și la porcii de îngrășat. Potrivit experților, un dezavantaj constă în creșterea excreției de azot din cauza excesului de proteină brută din furaje. Însă, lizina care este încă disponibilă ar trebui păstrată, în special pentru scroafele care alăptează și purceii de creștere, deoarece o creștere suplimentară a proteinelor din surse naturale în rațiile pentru aceste animale ar provoca probleme mai mari.
Cât dura penuria de lizină?
Momentan, nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Cu toate acestea, există speranță că producătorii de aminoacizi vor dori să pună capăt crizei cât mai repede posibil, deoarece penuria și scumpirea L-lizinei afectează și vânzările celorlalți aminoacizi sintetici. Acest lucru are un efect negativ asupra profitabilității globale a producătorilor de aminoacizi sintetici.