• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorul de îngrăşăminte Yara redeschide fabrici și avertizează asupra unui război al prețurilor

    Mircea Olteanu -

    Yara International, cel mai mare producător european de îngrășăminte, a anunțat recent că va relua operațiunile la fabricile sale din Olanda.

    Anterior, compania a anunțat, în luna septembrie, că din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale în Uniunea Europeană, va reduce producția de amoniac în unele din fabricile sale. Per total, aceasta a însemnat o diminuare cu aproximativ 40% a capacității de producție de amoniac a Europei – aproximativ 1,9 milioane de tone/an, relatează portalul de știri agricole agrarheute.com.

    „Am repus în funcțiune unele dintre fabricile de îngrășăminte. Cu toate acestea, prețurile la îngrășăminte au continuat să crească în ultima perioadă, iar asta are consecințe care mă îngrijorează foarte mult. Aceasta înseamnă în primul rând îngrășăminte foarte scumpe pentru fermieri, iar ulterior, mâncare foarte scumpă pentru oameni”, a declarat Svein Tore Holsether, președintele și directorul general al Yara International, citat de agenția de știri Reuters.

    Potrivit lui Holsether, compania Yara continuă să țină închise alte fabrici din Uniunea Europeană din cauza costurilor ridicate și a resurselor limitate de gaze natural disponibile în UE.

    Analiștii au avertizat că fermierii din UE sunt într-o competiție foarte dură pentru achiziția îngrășămintelor care mai sunt încă disponibile pe piață. „A costat 110 dolari pentru a produce o tonă de amoniac vara trecută”, iar „acum este 1.000 de dolari”, a spus Holsether, care a subliniat că „este pur și simplu uimitor” ce se întâmplă.

    Exportul de îngrășăminte al Chinei este întrerupt complet de pandemie?

    Începând de la finalul lunii noiembrie au început să apară informații potrivit cărora orașele chineze, în special din regiunile de nord ale Chinei, au instituit restricții sanitare mai stricte pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.

    Drept urmare, China a suspendat și comerțul cu mărfuri necontainerizate (marfă în vrac) cu Rusia. Aceasta înseamnă că mărfuri, precum cărbunele, îngrășămintele și produsele agricole, nu pot circula între cele două țări. Printre mărfurile blocate la frontiera dintre cele două țări se numără și o serie de produse importante pentru fabricile de îngrășăminte în China. Dacă închiderea frontierelor va continua, acest lucru ar putea avea un impact grav asupra pieței globale a îngrășămintelor, au explicat analiștii americani.

    Administrația Generală a Vămilor din China a introdus deja controale la exporturile de îngrășăminte, începând din 15 octombrie, și a înăsprit politicile de supraveghere vamală pentru 29 de produse din categoria îngrășămintelor, după ce costurile îngrășămintelor din China au ajuns la un nivel record.

    Prețurile îngrășămintelor în Germania stabilesc noi recorduri

    „Continuăm să vedem creșteri masive ale prețului îngrășămintelor și substanțelor chimice pentru fermieri”, a declarat economistul șef al Farmers Business Network, Kevin McNew, în cadrul unui webinar pentru Asociația Americană de Soia. Indicele îngrășămintelor Green Markets North American a ajuns la cel mai ridicat preț din istorie la finalul lunii noiembrie. O situație similară se înregistrează și în Europa, inclusiv în Germania.

    La sfârșitul lunii noiembrie, prețurile nominale pentru cel mai important îngrășământ cu azot de pe piața germană, și anume azotatul de calciu și amoniu (KAS), era aproape de 580 de euro pe tonă în porturile germane, adică cu 280 de euro mai mult decât în ​​octombrie. În plus, prețul azotatului de calciu și amoniu (KAS) este de trei ori mai mari decât în urmă cu un an.

    Cel mai important îngrășământ lichid: soluția de uree – azotat de amoniu (AHL) a fost recent cotată la aproape 595 de euro. Adică o creștere de aproape 300 de euro față de prețul din octombrie. Comparativ cu nivelul din urmă cu un an, soluția de uree – azotat de amoniu costă de 3,5 ori mai mult.

    Pentru uree, clienții din porturile germane și angrosiştii plătesc 833 de euro pe tonă, adică cu 240 de euro în plus față de octombrie.

    De asemenea, și prețurile celorlalte îngrășăminte minerale importante au ajuns la cote amețitoare.

    Fosfatul de diamoniu (DAP) a ajuns recent la aproape 733 de euro pe tonă, cu aproximativ 100 de euro mai mult decât în ​​octombrie, adică de peste două ori mai mult  decâta nul trecut.

    Angrosiştii trebuie să plătească în prezent aproximativ 367 de euro pe tonă pentru Kornkali, cu aproximativ 60 de euro în plus față de prețurile de la începutul lunii octombrie. Comparativ cu anul trecut, prețul potasiului este cu aproximativ 60% mai mare.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!