• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noul Regulament UE: Culturile care pot primi bani în plus la subvenție! Rapița, pe listă!

    Roxana Dobre -

    Rapița și alte culturi oleaginoase pot beneficia de bani în plus la subvenție. Un nou regulament european include lista culturilor agricole care se pot încadra ca eligibilitate la sprijinul cuplat vegetal, începând cu anul de cerere 2023, până în 2027. Fiecare stat optează din lista care sunt culturile pe care le include pentru finanțare, prin Planul Național Strategic.

    Lista culturilor care pot primi Sprijin Cuplat Vegetal (SCV), ca subvenție suplimentară acordată pe hectar pe lângă schemele directe, a fost publicată oficial în Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului, apărut luni, 6 decembrie, în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene. Țările membre au astfel la dispoziție o serie de culturi pentru care pot cere bani europeni, de la cereale la fructe și legume. Subvențiile pentru acest tip de sprijin aduc fermierilor bani în plus pe hectar, pe lângă schemele directe, condiția de bază fiind obținerea și valorificarea unei producții stabilite în Planul Național Strategic (PNS).

    Fermierii se pot baza pe subvenția pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), care din 2023 se va numi Sprijinul cuplat pentru venit, iar țările membre pot alege dintr-o listă agreată de Comisia Europeană, pentru culturile care vor primi bani în plus pe hectar pentru culturile cuplate de producție. Conform Regulamentul (UE) 2021/2115, țările membre pot acorda Sprijin Cuplat doar unor sectoare și producții sau tipuri specifice de agricultură aferente, dacă acestea sunt importante din motive socioeconomice sau de mediu.

    Statele membre pot acorda un sprijin cuplat pentru venit fermierilor activi în condițiile specificate mai în detaliu în planurile lor strategice PAC, se arată în documentul citat. ”Intervențiile statelor membre ajută sectoarele și producțiile sprijinite sau tipurile specifice de agricultură aferente să facă față dificultăților cu care se confruntă, prin îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității lor. În ceea ce privește culturile proteice, statele membre nu sunt obligate să demonstreze dificultățile cu care se confruntă”, se arată în Regulament.

    Sursa citată mai precizează că sprijinul cuplat pentru venit ia forma unei plăți anuale per hectar.

    Conform listei publicate în Jurnalul oficial al Comisiei Europene, plantele oleaginoase sunt incluse pe listă, dar din acestea, floarea-soarelui este exclusă.

    ”Sprijinul cuplat pentru venit poate fi acordat pentru semințe oleaginoase, cu excepția semințelor de floarea-soarelui pentru consum uman”, se menționează în Regulamentul UE.

    Culturile pe care țările membre le pot cere la plată sunt:

    În plus, Bulgaria, Grecia, Spania și Portugalia poate acorda o plată specifică pentru cultura de bumbac fermierilor activi care produc bumbac încadrat la codul NC 5201 00.

    Ce bani se alocă pentru intervențiile sub formă de sprijin cuplat pentru venit

    Conform Regulamentului UE 2021/2115, alocările financiare indicative pentru intervențiile sub formă de sprijin cuplat pentru venit menționate (…) sunt limitate la maximum 13 % din cuantumurile prevăzute în anexa IX.

    ”Prin derogare de la alineatul (1), statele membre care, în conformitate cu articolul 53 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, au utilizat, în scopul sprijinului cuplat voluntar, peste 13 % din plafonul lor național anual prevăzut în anexa II la regulamentul respectiv, pot utiliza, în scopul sprijinului cuplat pentru venit, peste 13 % din cuantumul prevăzut în anexa IX de la prezentul regulament. Procentajul rezultat nu îl depășește pe cel aprobat de Comisie pentru sprijinul cuplat voluntar pentru anul de cerere 2018. Procentajul menționat la alineatul (1) poate fi majorat cu cel mult 2 puncte procentuale, cu condiția ca cuantumul cu care se depășește procentajul de 13 % să fie alocat sprijinului pentru culturile proteice în temeiul titlului III capitolul II secțiunea 3 subsecțiunea 1”, se mai arată în documentul citat.

    ”Cuantumul inclus în planul strategic PAC aprobat (…) nu poate fi depășit. Prin derogare (…), statele membre pot alege să utilizeze până la 3 milioane euro pe an pentru finanțarea sprijinului cuplat pentru venit”.

    ”Fără a se aduce atingere articolului 17 din Regulamentul (UE) 2021/2116, cuantumul maxim care poate fi acordat într-un stat membru înainte de aplicarea articolului 17 din prezentul regulament în temeiul titlului III capitolul II secțiunea 3 subsecțiunea 1 din prezentul regulament pentru un an calendaristic nu depășește cuantumurile stabilite în planul strategic PAC în conformitate cu prezentul articol”, se mai precizează despre cuantumul pe care statele membre îl pot plăti la sprijinul cuplat pentru venit.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri