• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Premierul Nicolae Ciucă: Vom găsi soluții ca Azomureș să repornească producția de îngrășăminte!

    Angelica Lefter -

    Situația Azomureș a făcut obiectul unei declarații a premierului României, Nicolae Ciucă. După ce combinatul a anunțat oficial că va opri producția, șeful Guvernului a anunțat că se vor găsi soluții pentru repornirea fabricii din județul Mureș.

    Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, marți – 7 decembrie, că se vor găsi soluții pentru ca Azomureș să repornească producția. Cel mai important producător de îngrăşăminte din România, Azomureş, a anunțat că va opri temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică.

    „Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. Ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează şi cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluţii împreună cu Azomureş să reporneaască producţia”, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă susţinută la Bilciureşti, în judeţul Dâmboviţa.

    Întrebat dacă şi alţi producători s-ar afla într-o situaţie similară celor de la Azomureş, premierul a spus că, până în momentul de faţă, nu există astfel de semnale.

    În cadrul aceluiași eveniment, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat: ”Aș vrea să revin puțin la Azomureș. Azomureș funcționa la jumătate din capacitate, funcționa doar cu linia 4, pentru că dacă vă aduceți aminte a fost un accident la Azomureș pe linia 3, deci funcționa la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze, la un preț foarte bun, nu vi-l pot spune, dar era foarte bun, expira la 31 decembrie și au luat decizia să oprească pe o perioadă de o lună sau 2 luni de zile și să-și mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulență pe piața gazelor naturale, să o mute în perioada aceasta de iarnă. Cred că cu toții știm motivul creșterii gazelor naturale, este o speculație făcută pe piața gazelor naturale, făcută de către Federația Rusă prin Gazprom. S-au redus livrările prin Ucraina. Se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că după perioada de iarnă, odată cu probabil pornirea conductei Nord Stream 2, prețurile vor scădea. Așa se vede și pe piața de futures a contractelor de vânzare de gaz pe bursele europene, prețurile sunt la jumătate pentru primăvară-vară și chiar iarna anului viitor, deci estimăm o scădere a prețului la gazele naturale după această iarnă. Iar întreprinderile mici și mijlocii, după cum știți, prin legea pe care am adoptat-o în Parlament, au o schemă de ajutor de stat, primesc practic o subvenție, atât la energie electrică cât și la gaze naturale pentru a trece cu bine această iarnă. Repet, liberalizarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică, care a fost anunțată cu un an și ceva înainte, nu are absolut nicio legătură cu creșterea prețurilor (…)”, a menționat ministrul Energiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd