• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA a făcut anunțul! Măsuri obligatorii în ferme și gospodării!

  Angelica Lefter -

  Alertă emisă de ANSVSA la nivel național și măsuri de protecție cu caracter obligatoriu! Avertizările în ceea ce privește posibilitatea răspândirii gripei aviare vin chiar de la Comisia Europeană, în contextul în care focare ale bolii înalt patogene au fost descoperite în mai multe țări din Europa, iar gripa aviară continuă să se extindă, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare sau a cărnii de pasăre din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere unde evoluează focare de gripa aviară. (…) La nivelul unităţii de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie”, anunță vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea.

  Autoritatea a emis și un comunicat de presă în care prezintă atât situația la nivel european, cât și măsurile de urgență.

  ”Focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creștere fulminantă în lunile noiembrie și decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) și Ungaria (28 de focare). Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croația (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franța (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) și Slovacia (2 focare). În acest context epidemiologic alarmant, Comisia Europeană (CE) a transmis o notificare către toate statele membre prin care avertizează cu privire la severitatea preconizată pentru acest nou val HPAI în care H5N1 este subtipul cel mai adesea identificat, în special la populațiile de păsări sălbatice aflate în migrația de toamnă”, se arată în informarea ANSVSA.

  Astfel, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)  a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezența gripei aviare la păsările sălbatice.

  Astăzi, 7 decembrie, a fost organizată o videoconferință cu structurile teritoriale unde au fost analizate noile informații privind evoluția acestei boli la nivel european.

  ANSVSA mai arată că în cadrul întâlnirii a fost dispusă aplicarea următoarelor măsuri:

  În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, ANSVSA recomandă respectarea următoarele măsuri:

  ”Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local”, se mai arată în încheierea ciomunicatului de presă al ANSVSA.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA pentru 1,3 milioane de Țurcane, blocate! Oierii așteaptă lămuriri de la MADR! Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare Daniel Frei și-a construit ferma de la zero și s-a dezvoltat în cooperativă

  Ultimele știri

  Dan Motreanu: Legea privind restaurarea naturii ar limita terenurile agricole și ar fi o povară pentru fermieri Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenție – mai mare în acest an! România, printre țările din UE cu cea mai mică producție de lapte de consum