Țăranii amendați, samsarii protejați! Comercianții ambulanți fac legea în satele din România!
Angelica Lefter -Samsarii au liber la comerț ilicit în localitățile din România și fac legea pe piața de produselor agroalimentare în timp ce țăranii sunt amendați dacă vând porci sau carne din gospodărie.
După ce Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis țăranilor români să-și comercializeze porcul din gospodărie și riscă amenzi de până la 40.000 de lei dacă încalcă legea și vând carne de porc, samsarii își desfășoară nestingheriți activitatea prin satele României.
Sesizarea unui fermier către autoritățile sanitar-veterinare, fără răspuns de jumătate de an
Deranjat de această nedreptate, dar și de multe altele, Constantin Loghin, un fermier care cultivă 200 de hectare de cultură mare în Deleni, județul Iași, a făcut în luna iunie 2021 o sesizare către Autoritatea Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în legătură cu activitatea ilegală a vânzătorilor ambulanți, care sunt prezenți prin satele României.
După 6 luni de așteptare, agricultorul ieșean nu a primit răspuns niciun răspuns din partea ANSVSA, iar prezența samsarilor în localitatea în care-și desfășoară activitatea este observată aproape zilnic, după cum a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Eu am făcut o sesizare la ANSVSA. În luna iunie am realizat sesizarea, pe formularul lor de pe site am trimis. A doua zi am primit confirmarea că a ajuns sesizarea mea și că a fost redirecționată spre sediul central. Am spus acolo că zilnic mașini cu vânzători ambulanți care își fac publicitate prin megafoane vând găini, pește și alte produse animaliere și vegetale. Nimeni nu-i întreabă nimic, nici Poliția, nici cei de la ANSVSA. Cei de la ANSVSA îi ”strâng de gât” doar pe cei care sunt într-o formă autorizată sau pot cumpăra din curte. Pe cei care fac comerț ambulant nu-i întreabă nimeni nimic”, a menționat Constantin Loghin.
Autoritățile locale, pe mână cu samsarii?
Fermierul spune că nici autoritățile locale nu se implică pentru stoparea fenomenului. În opinia sa, samsarii sunt protejați chiar de cei care ar trebui să-i controleze și să le interzică activitatea ilicită.
”Probabil că ar ieși cu scandal cum am mai văzut prin presă, cum a fost cazul de la Buzău, dacă cineva ia atitudine. Sunt niște găști organizate și probabil autoritățile care ar trebui să ia măsuri, ori se fac că nu văd, ori primesc ”cotizație” de la aceste găști. Cum spunea, nimeni nu ia nicio măsură și toată hărțuiala este pe fermier, pe micul gospodar. Știu că la noi s-a discutat la Primărie, la nivel de Consiliu Local….În concluzie, comercianții ilegali sunt tolerați, pe când cei care sunt într-o formă organizată, au o firmă ceva, chiar gospodăria țărănească neautorizată, tot aceștia sunt intimidați, amenințați. La o firmă de exemplu, este ușor să îi blocheze autoritățile contul, să îi amendeze. Țara asta este prinsă într-un haos total”, a menționat dezamăgit fermierul din județul Iași.
Vânzătorii ambulanți fac concurență neloială producătorilor avizați din zonă
La rândul său, Benone Rașcu, consilier local la primăria Deleni, a confirmat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că lucrurile stau din ce în ce mai rău. Vânzătorii ambulanți nu dețin niciun fel de aviz și blochează activitatea celor care chiar sunt în regulă.
”Sunt vânzători ambulanți, nu au nicio formă autorizată, niciun aviz de la Primărie, care practică un comerț ilicit. În principiu este ceva dezastruos pentru ceilalți comercianți care au spații bine amenajate și se străduiesc să facă un comerț cât de cât legal și în alte condiții. În plus este și deranjul pe care îl fac cu acele sirene care ne deranjează inclusiv când vrem să ne odihnim în case”, a menționat Benone Rașcu.
Sesizarea localnicilor împotriva comerțului ilegal din localitate, fără ecou
Deși problema a fost discutată în cadrul Primăriei, consilierul local este convins că nu se vor lua măsuri. Problema nu este de ieri, de azi, ci trenează de ani de zile, însă autoritățile evită să-i deranjeze pe samsari.
”Noi am făcut o sesizare la Consiliul Local, comercianții din zonă, la Primărie…dar nu se vor lua măsuri. Oamenii de ordine nu fac prea multe lucruri efort în acest sens. Corupția și la nivel mic și la nivel mare este la ea acasă în România. Sunt cunoscuți cei care fac astfel de comerț, însă de ani de zile nu se ia nicio măsură. Noi, oamenii, am făcut petiții cu semnături, cu ștampile, a fost înregistrată la Primărie, s-a trimis o scrisoare la Poliție, dar ce măsuri s-au luat, știu doar ei, noi nu le-am văzut! În continuu se vând de toate, de la carne, alimente, schimburi de mărfuri, cereale, păsări. Sunt și samsari care cumpără de șa țărani și comercializează mai departe. Noi ne lăudăm cu certificate de producători de legume și altele, dar producătorii nu există, doar comercianții beneficiază de acel certificat de producător, cu care de fapt se justifică în piață”, a declarat consilierul local din comuna Deleni, județul Iași, Benone Rașcu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.