• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care vor avea subvențiile APIA în conturi până la Crăciun!

    Roxana Dobre -

    Banii în conturi până la Crăciun pentru fermieri. Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că plățile care se fac în această perioadă pentru subvențiile finale dar și mai multe ajutoare de stat vor ajunge în conturile fermierilor până la Crăciun. Ulterior, alte autorizări la plată vor fi reluate după sărbători, cu alte liste de fermieri.

    ”Am început în data de 2 decembrie conform reglementărilor și europene și naționale plățile finale și în intervalul 2 – 10 decembrie am reușit să autorizăm la plată 246.790 de fermieri cu suma de 71.875.000 euro și autorizările la plată continuă pe tot parcursul lunii decembrie, iar după sărbători aceste plăți vor fi reluat. De ce spun autorizările la plată, pentru că au început, între autorizare și plată există acel decalaj, dar în de la data autorizării în 2-3 zile ne intră și banii efectiv în cont fermierilor noștri”, a declarat Adrian Pintea, vineri 10 decembrie, în cadrul evenimentului Romanian Food & Agribusiness Conference”, organizat de BusinessMark.

    Lista ajutoarelor care intră în conturi până la Crăciun

    Adrian Pintea a amintit toate programele care se derulează în prezent prin APIA și pentru care banii vor intra în conturi până la Crăciun.

    ”Am avut programul de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, aici s-au acordat pentru busuioc, cimbru, coriandru, fenicul și muștar cu alocare financiară de 6.000.000 milioane lei, au fost depuse 88 de cereri dintre care doar 50 au fost  eligibile și au primit aceste sume în valoare de 1.012.500 de lei. O altă schemă de plată care a fost acordată pentru anul acesta a fost pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin. În contextul crizei economice generată de pandemia COVID-19, cu alocare financiară de 225.000.000 milioane lei, am avut 93.593 de cereri depuse pentru acest sprijin și acestea deja au fost autorizate la plată atât pentru bovine, unde am avut 182.000.000 milioane de lei acordați și pentru cantitatea de lapte 42.800.000 de lei”, a menționat șeful APIA.

    Acesta a precizat că un alt ajutor de minimis pentru care se fac plăți în această perioadă este cel acordat pentru apicultori. ”Acest ajutor a venit destul de târziu, dar mă bucur că am reușit, chiar aș spune într-un timp record, ajutorul de minimis pentru compensarea efector fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol. A fost o perioadă destul de scurtă pentru depunerea acestor cereri între 19-26 noiembrie dar noi am reușit chiar zilele trecute să-i autorizăm la plată, iar suma totală autorizată la plată este de 39.287.000 de lei, am avut 17.864 de beneficiari pentru un 1.657.700 de familii de albine. Pentru fiecare familie de albine au primit 23,7 lei/familia de albine”, a spus Adrian Pintea. Acesta a menționat și Programul pentru susținerea producției de legume
    în spații protejate, pentru care plăților vor demara din 15 decembrie.

    Șeful APIA a dat garanții că activitatea agenției este neîntreruptă astfel că zilnic se fac plăți pentru fermieri iar sumele autorizate vor intra în conturi până la Crăciun. ”Cam acestea au fost toate schemele pe care noi le-am gestionat anul acesta. Îi asigur pe toți fermierii, toți beneficiarii care au depus aceste cereri, au solicitat acest sprijin financiar, zilnic se fac plăți, astfel încât până de sărbători toate acestea să fie onorate pentru dânșii”, a conchis acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!