Guvernul din Bulgaria – acord pentru plafonarea subvențiilor la maxim 100.000 de euro pe fermă!
agrointeligenta.ro -Un nou guvern instalat în Bulgaria, o nouă direcție pentru sectorul agroalimentar. Executivul condus de premierul Kiril Petkov va pune în aplicare un program de guvernare asumat de cele patru partide care formează coaliția de guvernământ. În acordul de coaliție, la capitolul Agricultură figurează ”introducerea unui plafon pentru plățile directe de până la 100.000 euro per beneficiar” în cadrul noii Politici Agricole Comune.
Bulgaria aplică deja plafon pentru subvenții de 300.000 de euro/fermă
Plafonarea subvențiilor pentru fermele din Bulgaria nu este un șoc în țara vecină. Nu doar că subiectul a fost dezbătut intens în ultima perioadă, dar Bulgaria se numără printre țările care au implementat încă din 2014 plafonarea subvențiilor, optând pentru un prag de 300.000 de euro pe fermă, și acordând un procent de 30% ca plată redistributivă pentru susținerea fermelor mici și mijlocii.
Mai mult, în ultimul an, plafonarea subvențiilor în noua PAC la 100.000 de euro per fermă a fost analizată în paralel cu plafonarea la 60.000 de euro cu schemă de regresivitate până la 100.000 de euro.
Șase centre regionale de colectare legume-fructe, pe lista de priorități
Acordul de coaliție din Bulgaria a fost semnat sâmbătă, iar Guvernul a fost învestit astăzi, fiind văzut ca o soluție salvatoare în agitația și instabilitatea politică pe care țara vecină a avut-o în ultima perioadă, potrivit agri.bg.
Referitor la sectorul Agricultură, unde ministerul a fost preluat de Ivan Ivanov, nu doar plafonarea este o măsură ambițioasă a noului Guvern. La fel ca și în România, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor va fi trecută din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a Premierului.
Iată câteva dintre momentele mai semnificative măsuri prevăzute pentru sectorul ”Agricultură” în acordul de coaliției:
– Stabilirea unui cadru sectorial pentru intoleranța la corupție în managementul agricol și eliminarea din sistem a metodelor arbitrare de selecție și faptelor de corupție prin măsuri clare și în conformitate cu criteriile și obiectivele specifice stabilite într-un plan de restabilire a încrederii publicului.
– Introducerea unui plafon pentru plățile directe de până la 100.000 EUR per beneficiar, cu accent pe identificarea beneficiarilor finali pentru conectivitate, pentru a redirecționa fondurile către micro, producătorii mici și mijlocii.
– Introducerea unui calendar clar pentru sesiunile de proiecte cu fonduri pentru investiții.
– Reducerea temporară a TVA la producția primară și revenirea treptată la nivelurile relevante, sau reducerea TVA la bunurile din coșul de bază.
– Înființarea a 6 centre regionale de colectare pentru fructe și legume proaspete și carne, prin parteneriate public-privat (PPP) între stat, municipalități și operatori, care să permită producătorilor/importatorilor mici, mijlocii și mari să își comercializeze producția către toți operatori naționali și regionali și/sau pentru export. Centralizarea tuturor proceselor de vamă, analize, sortare, ambalare, servicii de expediere, marketing, consultanță și depozitare.
– Cel puțin 20% până în 2025 și cel puțin 60% până în 2032 din produsele și alimentele incluse în achizițiile publice să fie de producție locală și/sau de origine ecologică. Încurajarea și prioritizarea producției și comercializării produselor ecologice prin măsurile cuprinse în Strategia Națională de Dezvoltare a Producției Ecologice.
– Distribuirea transparentă a pășunilor aflate în proprietate publică și controlul utilizării acestora, ca prevenire a răspândirii fenomenului „animalelor virtuale”. Modificări la Legea cu privire la proprietatea și utilizarea terenurilor agricole.
– Pregătirea unei noi Legi a organizaţiilor de ramură în agricultură.
– Adoptarea măsurilor de prioritizare a accesului tinerilor fermieri la terenurile și pășunile agricole municipale și de stat.