Ungaria și-a finalizat Planul Național Strategic. Guvernul suplimentează sumele UE cu 80%
agrointeligenta.ro -Ungaria și-a finalizat Planul Național Strategic și l-a pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii de la Budapesta.
Vineri, pe 10 decembrie, ministrul Agriculturii din Ungaria, Nagy István, a anunțat public finalizarea PNS și lansarea documentului în consultare publică.
”Am făcut un pas important către reînnoirea agriculturii maghiare. Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună a fost finalizat. Continuăm dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare maghiare, păstrăm valorile naturale ale locurilor noastre și permitem o calitate mai bună a vieții pentru cei care trăiesc în mediul rural. Ca ultim pas înainte de depunerea documentului (la Comisia Europeană – n.r.), îl lăsăm la dezbatere socială, pentru ca și fermierii să-și exprime părerile despre el„, a declarat Nagy István.
Pe site-ul guvernamental de la Budapesta se arată, într-un comunicat de presă, că ”Ministerul Agriculturii, în cooperare cu organizațiile profesionale, a pregătit un plan strategic care conține măsurile de sprijin intern ale Politicii Agricole Comune în perioada 2023-2027, care va fi supus discuției sociale ca ultimă etapă înainte de depunere”.
În cadrul comunicatului oficial, șeful ministerului a subliniat că, în ultimii zece ani, agricultura maghiară a avut a doua cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Traiul a aproape o jumătate de milion de familii maghiare este legat de producția de alimente. Nagy István a explicat că programul răspunde provocărilor secolului 21, intensificând competiția internațională, combaterea schimbărilor climatice, scăderea biodiversității, asigurând securitatea alimentară și luptând cu penuria de forță de muncă, pe de o parte, și contribuie la competitivitatea regională prin consolidarea sectoarelor forte din agricultura Ungariei.
Oficialul a subliniat că jumătate din resursele disponibile vor fi cheltuite pentru dezvoltarea economică și o treime pentru protecția mediului și a climei, ceea ce este dublu față de perioada anterioară. În plus, suma pentru dezvoltarea așezărilor mici va crește cu un sfert, reprezentând astfel zece la sută din resurse.
Guvernul Ungariei – finanțare națională suplimentară de 80%
În cadrul Pilonului I al PAC, Ungaria dispune de 3.400 miliarde HUF (9,243 miliarde euro) iar pentru al doilea pilon, 2853 de miliarde HUF (7,754 miliarde de euro) pentru dezvoltarea agriculturii, a industriei alimentare și a așezărilor rurale. ”Toate acestea sunt posibile deoarece guvernul a decis să ofere 80% finanțare națională suplimentară în plus față de finanțarea UE pentru dezvoltare prevăzută de legislația UE”, se arată în comunicatul oficial.
István Nagy a mai spus că pentru viitoarele subvenții vor apărea elemente vechi și noi. Va exista în continuare sprijin pe suprafață, iar fermele mici și tinerii producători vor avea acces la resurse suplimentare. Subvențiile cuplate de producție vor fi păstrate, iar un nou element va fi așa-numitul program de bază agro-ecologic, cu eco-scheme, care va compensa fermierii pentru angajamentele lor suplimentare de mediu. Sprijinul pentru investițiile care cresc competitivitatea și eficiența va fi decisiv în sprijinul dezvoltării rurale, dar vor rămâne și sprijinul pentru programul de agromediu și agricultura ecologică. Pentru a consolida economia rurală și comunitățile, se vor putea accesa resurse pentru dezvoltarea serviciilor și a infrastructurii de bază.
Ungaria s-a asigurat că subvențiile fermierilor nu vor scădea
Un aspect important al PNS-ului din Ungaria este că Guvernul a luat decizia de a acorda un financiar suplimentar consistent pentru ca subvențiile fermierilor să nu scadă.
”Pachetul de sprijin pentru primul pilon al PAC în noua perioadă (2023–2027) este de 1,243 miliarde de euro pe an, ceea ce ar fi fost o scădere față de perioada actuală, prin urmare decizia Guvernului privind pilonul doi a fost importantă: transfer maxim de 25% din pilonul doi. Astfel, între 2023 și 2027, pachetul de ajutor direct este de 1,347 miliarde de euro, ceea ce este ușor (1,2%) mai mare decât cei 1.331 de milioane de euro pe an pentru perioada 2014-2020”, se arată în PNS-ul propus.
”În perioada 2023–2027, putem folosi în continuare 2.853 miliarde HUF în cadrul sprijinului pentru dezvoltare rurală, celelalte resurse fiind angajate în perioada 2021–2022”, arată documentul despre sumele din Pilonul al II-lea.
Ce fermieri primesc subvenții în Ungaria
Conform draftului de PNS din Ungaria, țara vecină va acorda sprijinul de bază pe suprafață pentru o suprafață de 5 milioane de hectare, ceea ce înseamnă 160.000-165.000 de beneficiari.
Toți fermierii eligibili (atât persoane fizice, cât și persoane juridice) care depun cerere pentru subvenții trebuie minim 1 hectar de teren eligibil și să facă dovada că sunt utilizatori legal de teren pentru suprafața solicitată la plată.
Ungaria va trimite PNS la Bruxelles până la finalul anului
În textul PNS, Ungaria reamintește că documentul trebuie transmis Comisiei Europene până pe 31 decembrie.
”Negocierile cu Comisia vor avea loc în prima jumătate a anului 2022, iar acest proces este programat să fie finalizat până la sfârșitul primei jumătăți a anului. Acest lucru ar putea permite ca Planul nostru strategic al PAC să fie adoptat în a doua jumătate a anului 2022. În același timp, poate fi pregătit cadrul legislativ național și sistemul instituțional care să fie finalizata până la 1 ianuarie 2023. Una peste alta, în ciuda faptului că am început din timp lucrările de planificare, din cauza apariției întârziate a acquis-ului UE, a mai rămas foarte puțin timp pentru a finaliza planurile statelor membre și a crea condițiile de implementare, necesitând un efort serios din partea tuturor actorilor naționali”, se arată în documentul lansat în dezbatere publică.
Cum s-au făcut dezbaterile pe PNS în Ungaria
Documentul publicat de Ministerul Agriculturii din Ungaria este rezultatul unei consultări reale cu fermierii. Astfel, din textul propus să fie transmis către Bruxelles aflăm că încă din toamna anului 2019, în țara vecină s-a declanșat procesul de consultare. În primă fază, pentru analiza SWOT, s-au organizat 21 de întâlniri, cu toate sectoarele, cu participare a 600 de persoane. Ulterior, după finalizarea analizei SWOT, s-a intrat în cea de-a doua fază, cea în care au avut loc opt mari consultări naționale, între 30 aprilie și 25 mai, cu peste 1.700 de invitați prezenți în format online.