• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • USR nu vrea neonicotinoide la floarea-soarelui! Scrisoare către ministrul Chesnoiu și comisarul Wojciechowski!

    agrointeligenta.ro -

    Derogarea pentru folosirea neonicotinoidelor la cultura de floarea-soarelui nu este justificată din niciun punct de vedere. Este poziția  reprezentanților USR care i-au transmis ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o scrisoare în care îi solicită să nu dea derogare pentru neonicotinoide la floarea-soarelui.

    Luni – 13 decembrie, într-un comunicat de presă remis de MADR, se arăta că, la întâlnirea cu comisarul Janusz Wojciechowski, ministrul Adrian Chesnoiu l-a informat pe comisarul european pentru agricultură că țara noastră va cere derogarea pentru folosirea neonicotinoidelor la cultura de floarea soarelui. Decizia mediatizată și de Agrointeligența – AGROINTEL.RO aici a stârnit reacții.

    ”Potrivit unor informaţii apărute în mass-media, noul ministru al Agriculturii intenţionează să ceară Comisiei Europene o derogare privind folosirea neonicotinoidelor pentru culturile de floarea-soarelui. După cum se ştie, aceste insecticide sunt, în principiu, interzise în Uniunea Europeană din cauza impactului negativ pe care îl au asupra albinelor”, a anunțat deputatul USR Alin Prunean, membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

    Deputatul USR Alin Prunean este și apicultor

    Deputat USR: România a avut producții bune la floarea-soarelui și fără neonicotinoide

    Alin Prunean a arătat că ”în aceste condiţii”, s-a alăturat astăzi demersului colegului său, europarlamentarul Alin Mituța, de a-i adresa ministrului Chesnoiu o scrisoare ”în care îi cerem să nu emită o astfel de derogare, care nu este justificată din niciun punct de vedere”. ”Folosirea neonicotinoidelor pentru o cultură meliferă cum este cea a florii-soarelui ar afecta serios populația de albine și apicultorii. În plus, o astfel de măsură nu ar fi justificată nici din punct de vedere economic, din moment ce România a avut în ultimii ani producții foarte bune de floarea soarelui, fără să folosească neonicotinoide”, sunt motivele care stau la baza nemulțumirii reprezentanților din partea USR.

    Alin Mituță, europarlamentar USR

    ”Am aflat cu surprindere despre intenția ministrului Agriculturii de a cere Comisiei Europene o derogare privind folosirea neonicotinoidelor pentru culturile de floarea soarelui, în condițiile în care aceste insecticide sunt, în principiu, interzise în Uniunea Europeană din cauza impactului negativ pe care îl au asupra polenizatorilor”, a declarat și europarlamentarul Alin Mituță.

    Interpelare transmisă comisarului european Janusz Wojciechowski

    Europarlamentarul USR Alin Mituţă a trimis, tot astăzi, o interpelare și comisarului european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, ”în care i-a cerut explicații privind această posibilă derogare pentru neonicotinoide. De asemenea, colegul meu i-a solicitat să modifice legislația europeană pentru a elimina lacunele care fac posibilă folosirea neonicotinoidelor, dar și să ia măsuri pentru a încuraja tehnologiile de producere a unor alternative viabile la neonicotinoide”, potrivit unui postări de pe pagina de Facebook a parlamentarului Alin Prunean.

    Deputatul USR precizează în mesajul său că ”în UE, 78% din florile sălbatice și 84% din speciile de plante de cultură depind, cel puțin parțial, de polenizarea de către insecte polenizatoare, dintre care cele mai importante sunt albinele. Economic vorbind, aproximativ 15 miliarde de euro din venitul anual agricol din UE este atribuit insectelor polenizatoare. În același timp ne confruntăm cu un declin serios al populației de polenizatori, iar printre cauzele principale se numără și utilizarea de insecticide”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Cât costă o casă cu patru camere în satul Viscri Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume