Hrănirea vițeilor iarna. Cinci recomandări pentru îngrijirea vițeilor în sezonul rece
Mircea Olteanu -Hrănirea vițeilor iarna poate pune probleme crescătorilor aflați la început de drum. Câteva recomandări vin în sprijinul celor care vor să aibă viței sănătoși, cu creștere normală și în sezonul rece.
Satisfacerea nevoilor de energie ale vițeilor nou-născuți depinde în totalitate de lapte. Prin urmare, este deosebit de important să creșteți aportul de lapte în timpul iernii, relatează portalul de știri agroclub.bg.
În comparație cu bovinele adulte, vițeii sunt mai sensibili la frig din cauza țesutului adipos mai redus, ceea ce îi face să piardă mai repede căldura corpului.
În primele trei săptămâni de viață, vițeii își satisfac nevoile nutriționale aproape în întregime din laptele pe care îl primesc. De aceea, este important să creșteți aportul de lapte în timpul iernii pentru a preveni o creștere lentă sau chiar pierderea în greutate.
Două moduri de a satisface nevoile nutriționale ale vițeilor iarna
Iată două modalități principale de a ajusta aportul de lapte și de a ajuta vițeii tineri să își satisfacă nevoile în timpul sezonului rece:
– Creșteți cantitatea de lapte și numărul de porții pe zi;
– În cazul hrănirii cu lapte praf, creșteți cantitatea de înlocuitor de lapte pe litru, după ce consultați un nutriționist.
Cel mai bine este să hrăniți vițeii mai des în timpul iernii. Nu orice fermă își permite să hrănească toți vițeii de trei ori pe zi, însă dacă se poate face acest lucru pentru vieții nou-născuți, atunci se poate obține un rezultat bun în această perioadă și se pot preveni pierderile.
Cinci recomandări pentru hrănirea vițeilor iarna
Hrănirea, hidratarea și confortul vițeilor trebuie să beneficieze de o atenție sporită în sezonul rece. Sunt câteva recomandări la care puteți da curs pentru a asigura tineretului bovin condițiile necesare unei dezvoltări normale chiar și când temperaturile de afară sunt foarte scăzute.
Dietă adaptată sezonului rece. DA
În toamnă, alegeți o perioadă pentru schimbarea dietei pe care să nu modificați până la primăvară, în ciuda fluctuațiilor de temperatură. Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face este să schimbați dieta în funcție de schimbările condițiilor meteo.
Apă caldă pentru viței după porția de lapte. DA
Faceți tot posibilul pentru a furniza apă caldă la scurt timp după ce îi hrăniți cu lapte. Astfel, vițeii vor bea mai mult apă, vor mânca mai multe furaje starter și vor continua să crească sănătos în timpul iernii.
Furaje starter sunt utile. DA
Chiar și pe vreme rece, acordați o atenție deosebită produselor starter. Asigurați-vă că produsul este accesibil și gustos pentru a încuraja vițeii tineri să mănânce cât mai mult.
Adăpost izolat, curat și fără curenți de aer. DA
Mai mult decât oricând, adăpostul vițeilor trebuie să fie păstrat curat, uscat și fără de curenți de aer. Dacă puteți, acoperiți animalele cu o învelitoare călduroasă care va ajuta vițeii să-și păstreze energia, iar eforturile metabolice se vor concentra pe întărirea funcției imunitare și pe creștere.
Temperatura laptelui de 37,8 – 40,5 grade Celsius la hrănirea vițeilor. DA
Laptele pregătit pentru hrănire se va răci rapid afară în timpul iernii. Reglați temperatura inițială în consecință pentru a obține o temperatură de hrănire a laptelui de 37,8 – 40,5 grade Celsius. Înlocuitorul de lapte uscat depozitat în condiții reci va afecta temperatura finală de hrănire atunci când este amestecat. Reglați apa fierbinte cu un termometru de precizie pentru a obține o temperatură constantă a hranei.