• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programe pentru fermieri 2022. Subvenții, plăți și investiții noi anunțate de ministrul agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Lista programelor pentru subvențiile și plățile către fermieri a fost făcută publică de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu. Acesta a trecut în revistă majoritatea investițiilor pentru ministerul de resort le pregătește, atât pentru subvențiile noi cunoscute de fermieri cât și programe noi, aprobate pe termen lung pentru producătorii agricoli.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, programul Tomata este primul pe lista Ministerului Agriculturii care va fi reluat după ce fostul ministrul Adrian Oros l-a schimbat în programul de susținere a producției de legume în spații protejate unde a introdus mai multe tipuri de legume.

    ”(…) Elaborarea şi punerea în aplicare a programelor pe care le-am prevăzut a fi finanţate în anul 2022 şi aici avem câteva programe noi, reluăm Tomata, cu ciclul I de producţie şi ciclul II, unde mai adăugăm câteva legume – nu le-am definit încă pentru că nu sunt finalizate analizele pe indicatorii de rezultat”, a punctat ministrul în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.

    Un alt program pe care ministerul îl pregătește este cel pentru reproducție la pasăre și porc, un proiect mai vechi, aprobat de Guvern dar pentru care nu s-au alocat fonduri. ”Lansăm programul de reproducţie la porc şi pasăre pentru că a stat foarte mult timp în nelucrare în Ministerul Agriculturii şi acum o să alocăm fonduri suficiente pentru demararea lui. Evident, continuăm programele pe care le-am susţinut acum şi în aceste trei săptămâni de mandat, pentru că ştiţi că am trecut patru acte normative în şedinţele de Guvern, astfel încât să putem să plătim fermierii, să nu existe restanţe, să reluăm acea activitate precisă de plata subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat, iar fermierii să aibă stabilitate şi predictibilitate în activitatea lor”, a mai spus ministrul, referindu-se la ajutorul de stat pentru motorină și cel pentru sectorul de creștere a animalelor.

    Act normativ  care va viza sprijinirea fermierilor români în vederea capitalizării

    Ministrul a anunțat și un act normativ care să susțină fermierii români în vederea capitalizării.

    ”În schimb, abordarea diferită cu care vom veni în viitor, pentru că mă întrebaţi de lucruri noi, se rezumă la a gândi proiecte pe termen lung şi a pune bazele unor proiecte pe termen lung. Şi aici mă refer la un act normativ care va viza sprijinirea fermierilor români în vederea capitalizării. Adică o abordare pe patru elemente care să vizeze, pe de o parte, asigurarea capitalului de lucru, de cealaltă parte un credit funciar pentru achiziţia de teren pentru că românii şi fermierii români în general au această problemă că nu pot lupta cu fondurile de investiţii de afară întrucât ei se împrumută ieftin, cei de afară, şi evident că asta îi face sustenabili în achiziţie”, a subliniat șeful de la agricultură pentru sursa citată.

    Programele ”bune” vor continua

    Adrian Chesnoiu mai este de părere că programele foarte bune trebuie să continue. ”Ştiţi cum sunt: sunt de principiu că ceea ce e funcţional trebuie dus mai departe şi ceea ce e necesar să identificăm şi să putem finanţa. Să avem o abordare corectă şi una care să fie pragmatică. De poveşti cred că s-a săturat toată ţara. În ultimii 30 de ani am auzit atât de multe poveşti frumoase încât practic nu-ţi mai vine să visezi. Ideea este simplă. Avem fondurile europene şi avem fondurile naţionale. Noi trebuie să asigurăm complementaritatea între cele două zone. Vedem ce nu se poate finanţa din fonduri europene, trebuie să venim cu sprijin din bugetul naţional. Şi în felul acesta întrepătrunderea între ele va naşte progres. Eu nu sunt niciodată şi nu am fost niciodată în activitatea mea profesională omul care să mă uit în spate altfel decât să învăţ din greşelile trecutului, să nu le mai repet în viitor. Altfel, dacă au fost măsuri bune lansate în trecut cu siguranţă le continuăm”, a mai arătat oficialul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”