• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Samsarii ilegali de porci sunt protejați! ANSVSA știe câți și cine sunt, dar nu ia măsuri să îi sancționeze!

    Roxana Dobre -

    ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a acoperit samsarii dacă știe de existența a 20.000 de astfel de vânzări neînregistrați și nu a luat măsuri, afirmă ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta spune că instituția ar trebuie să își asume și să recunoască în fața țării dacă nu și-a făcut treaba!

    (…) Iarăşi vorbim de date precise, dacă îmi arată domnul, cel care a dat declaraţia, cum a identificat cei 20.000 de samsari.., dacă iei definiţia samsarului înseamnă că este o persoană neînregistrată. Pe ce baze i-a evaluat, cum a ajuns la această cifră, unde sunt acei samsari, dacă ştie unde sunt, înseamnă că nu şi-a făcut treaba pentru că trebuia să îi pună în legalitate”, a comentat ministrul în cadrul unui interviu publicat duminică, 19 decembrie, de Agerpres, întrebat fiind despre declarația vicepreședintelui ANSVSA, Mihai Ponea, care a afirmat că peste 20.000 de samsari pozează în mici fermieri și vând ilegal sute de porci!

    Oficialul de la MADR a subliniat tranșant că dacă cei de la ANSVSA dacă mai discută de acest lucru ar trebui să răspundă în faţa ţării că nu şi-au făcut treaba.” Când spui că există un asemenea număr de samsari, înseamnă că tu îi ştii, că i-ai acoperit şi nu ai fost în stare ca instituţie a statului să iei cele mai bune măsuri. Pe mine nu o să mă auziţi vorbind despre aşa ceva. Eu ştiu că există comportamente care sunt în afara legii, în afara cadrului normativ şi noi trebuie să venim cu măsuri pentru contracararea lor şi asta am făcut. Am solicitat în şedinţa de Guvern premierului şi ministrului de la Secretariatul General al Guvernului, domnul Neacşu (Marian Neacşu, secretar general al Guvernului n.r) constituirea unui grup de lucru, între MADR, ANSVSA şi Ministerul Mediului pentru a elabora măsurile necesare ce se impun în funcţie de competenţele fiecărei instituţii. Noi, Ministerul Agriculturii, suntem cu producţia, cei care sunt cu controlul sunt ANSVSA şi medicii veterinari, dar dacă în ultimii 2 ani şi jumătate nu ai plătit medicii veterinari, dacă nu ai luat măsurile care trebuiau luate la timp este firesc să te întrebi de ce apar astfel de situaţii”, a mai arătat Chesnoiu.

    Țările membre UE au cerut la unison sprijin pentru sectorul porcului, la Bruxelles

    Ministrul agriculturii a mai declarat  pe același subiect că toate țările membre au probleme legate de Pesta Porcină Africană (PPA) iar la Bruxelles, la cel mai recent Consiliu de Miniştri, s-a cerut la unison de la CE sprijin pentru industria porcului.

    ”La PPA nu avem vaccin şi noi vorbim să interzicem ţăranului să îşi mai hrănească cu alimente porcul din gospodărie. Este un nonsens, o aberaţie, a scris-o în lege cineva care nu înţelege specificul României. Eu asta am susţinut şi la Bruxelles de fiecare dată când am mers, România are un specific aparte, dacă nu te raportezi atunci când faci legi la acest specific aparte rişti ca acele legi să rămână publicate în Monitorul Oficial, dar neaplicate niciodată. Vă dau un exemplu, în Consiliul de Miniştri de săptămâna trecută la care am participat, toate ţările membre au cerut CE sprijin pentru industria porcului. Toate, fără excepţie. Deci, nu trebuie să ne gândim că doar România are o problemă. Noi avem acest specific naţional, al porcului în gospodăria ţărănească, care este o tradiţie seculară în România, nu poţi renunţa la ea peste noapte, că nu ai cum. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla să renunţam la cele 4 milioane de capete de porci care se află în gospodării. Cât ar fi atunci dezechilibrul de nevoi?”, a menționat Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!