• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsadurile de castraveți se alungesc și cad – cauze, prevenire

    Roxana Dobre -

    Răsadurile de castraveți se alungesc și apoi cad. O problemă frecventă cu mai multe cauze și care poate fi prevenită.

    Care sunt cauzele răsadurilor alungite de castraveți și a căderii plăntuțelor. Cultivarea castraveților prin răsaduri este o opțiune frecventă, dar nu cea mai populară. Motivul este că sistemul său de rădăcină al castraveților nu tolerează foarte bine repicarea, iar transplantarea este complet contraindicată pentru răsadurile acestor legume. Prin urmare, mulți grădinari preferă să semene castraveții direct în pământ, în câmp sau solar.

    Alungirea și căderea răsadurilor -exemplu și la roșii

    Dar pentru a grăbi recolta se folosește și metoda răsadurilor obținute în alveole. Pentru acestea trebuie îndeplinite o serie de condiții și pași importanți, spre exemplu dacă semințele sunt semănate prea devreme, atunci răsadurile riscă să se alungească sau chiar să cadă.

    În cele mai multe cazuri, răsadurile alungite de castraveți pot fi salvate, cele căzute – nu întotdeauna. Dar cel mai bine este să respectați cu strictețe regulile de cultivare, astfel încât mai târziu să nu fiți nevoiți să salvați plăntuțele.

    Deci, care sunt factorii care fac răsadurile să crească lungi, strâmbe, subțiri și slabe?

    Lipsa luminii poate determina alungirea răsadurilor de castraveți

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: lipsa luminii

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți este cel mai des asociată cu lipsa luminii.  Totul depinde de intensitatea luminii naturale. Dacă nu este suficientă, atunci lăstarii încearcă ”să ajungă” la lumină, drept urmare se întind și se îndoaie. Deseori, curbura are loc în direcția sursei de lumină. Situația este agravată de însămânțarea prematură a semințelor. Pentru a rezolva problema, luminați răsadurile cu o lampă specială timp de 2-3 ore dimineața și seara.

    Pentru îngroșarea tulpinii însă cel mai indicat este ca amplasarea alveolelor să se facă la ferestrele unde lumina bate din plin direct pe tulpinile castraveților și nu pe frunze. În plus se recomandă ca alveolele să fie întoarse zilnic sau măcar periodic cu fața spre lumină astfel încât plăntuțele să beneficieze de aceasta pe fiecare parte.

    Aerul rece de afară poate afecta răsadurile de castraveți

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: aerul rece 

    Când aerisiți camera unde sunt răsadurile este mai bine să îndepărtați alveolele de pe pervazurile ferestrei și locurile alocate acesteia pe balcon. Răsadurile imature ar putea să nu poată tolera fluxul de aer rece și pur și simplu să se întindă.

    Dacă observați brusc că răsadurile se ofilesc după ce sunt lângă o fereastră deschisă, încercați să le revigorați cu un stimulent de creștere.

    Căldura prea mare din cameră dăunează răsadurilor de castraveți

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: temperaturile prea mari

    Temperaturile prea ridicate pot cauza alungirea răsadurilor de castraveți. Dacă răsadurile stau într-o cameră prea caldă, atunci acest lucru stimulează creșterea părților aeriene. Și din moment ce sistemul de rădăcină în acest caz se dezvoltă mult mai lent și hrănește germenii, răsadurile nu au timp să crească frunze la fel de repede. În timp ce tulpina continuă să se întindă. Același lucru se întâmplă dacă condițiile de temperatură ziua și noaptea nu diferă.

    Pentru a împiedica întinderea răsadurilor de castraveți, asigurați-le o temperatură de noapte cu 4-5 ° C mai mică decât cea din timpul zilei. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin mutarea containerelor pe balcon seara și readucerea lor în cameră dimineața. Dacă temperatura de pe balcon nu este încă suficient de ridicată pentru a păstra acolo răsaduri de castraveți, răsadurile pot fi acoperite cu grijă cu folie.

    Cu două săptămâni înainte de plantare în pământ, răsadurile ar trebui să înceapă să se întărească, scoțându-le în aer liber și lăsându-le acolo câteva ore.

    Răsadurile de castraveți nu trebuie udate în mod exagerat

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: umiditate în exces

    Udarea excesivă, mai ales în combinație cu temperatura ridicată deja menționată, nu creează condiții excelente pentru răsadurile de castraveți și alte culturi, stimulând creșterea lor disproporționat de rapidă. În această situație, udarea trebuie oprită temporar, dacă este posibil, adăugând pământ în recipient. Sau, în cazuri extreme, transplantați răsadurile în ghivece mai mari.

    Imediat după însămânțare în sol umed, recipientul trebuie acoperit cu o folie care se este menținută până la germinare, aceasta favorizând ”transpirația” solului și menținând în permanență pământul umed. Dar o dată pe zi, recipientele trebuie deschise timp de o jumătate de oră pentru a ventila viitoarele răsaduri.

    După îndepărtarea foliei, cel mai bine este să udați răsadurile dintr-o sticlă de pulverizare cu apă la temperatura camerei, pe măsură ce solul se usucă. Și pentru ca pe suprafața solului să nu se formeze o crustă, scobiți ușor pământul cu vârful unei scobitori.

    Tratamentele aplicate în mod eronat duc la alungirea și căderea răsadurilor de castraveți

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: tratamente aplicate greșit

    Creșterea părții aeriene a răsadurilor de castraveți este foarte influențată și de introducerea fertilizării, cu predominanță a azotului. Prin urmare, experții recomandă înmuierea semințelor înainte de însămânțare într-o soluție de îngrășăminte cu fosfor și potasiu precum și acele îngrășăminte care nu conțin mai mult azot decât potasiu și fosfor. Îngrășămintele cu predominanța azotului pot fi aplicate numai după apariția a două frunze adevărate.

    Dacă răsadurile s-au întins după fertilizarea cu azot, este necesar să se apropie condițiile lor de creștere de cele naturale prin ajustarea udării și a temperaturii, iar azotul nu trebuie aplicat până când răsadurile nu sunt transplantate în pământ.

    Lipsa spațiului de dezvoltare a răsadurilor duce la o concurență a plantelor

    Alungirea și căderea răsadurilor de castraveți – cauze: spațiu limitat

    Dacă răsadurile cresc într-un recipient comun, atunci în timp pe măsură ce cresc lipsa de spațiu duce la o ”concurență” a plantelor, care încearcă să se depășească una pe celălaltă în creștere. Răsadurile se pot întinde și atunci când sunt crescute într-un recipient prea strâns. În acest caz, acestea vor trebui așezate în containere mai mari separate, folosind, așa cum am spus deja, metoda de transplantare.

    Este important de reținut că uneori, răsadurile încep să se întindă după apariția mai multor frunze adevărate. În acest caz, trebuie să tăiați cu grijă unele dintre ele – cele de jos. Acest lucru va provoca stresul pentru răsad și întârzierea creșterii.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till