• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul Benone, soiul cu care a dat lovitura fermierul Valentin Jecu. Primele 10 tone au ajuns în supermarket!

    Roxana Dobre -

    Soiul de usturoi Benone l-a ajutat pe fermierul Valentin Jecu să aibă un profit excelent încă din primul an de cultură. Fermierul buzoian poate spune că a dat lovitura cu cel mai nou soi de usturoi românesc. Omologat în acest an, usturoiul Benone dezvoltat la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău a fost cultivat de Valentin Jecu pe 15 hectare, iar primele 10 tone au fost deja livrate în supermarketuri.

    Soiul de usturoi Benone, botezat după numele regretatului interpret de muzică populară, Benone Sinulescu, a fost omologat la începutul anului. Înainte de sărbători, fermierul Valentin Jecu, care a mizat pe acest noi soi, a livrat supermarketurilor din țară zece tone de marfă.

    Citiți și: Legarea usturoiului – beneficii. Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi

    Cultură de usturoi Benone în ferma lui Valentin Jecu (foto: stiridebuzau.ro)

    Cultura usturoiului Benone

    În primăvara acestui an, Valentin Jecu a cultivat usturoiul abia omologat, Benone, pe o suprafață de peste 15 hectare de teren din comuna buzoiană Râmnicelu.

    Citiți și: Plantarea usturoiului de toamnă. Cum poți avea distanțe perfecte la semănat!

    Usturoiul recoltat de producătorul din Râmnicu Sărat a fost ținut câteva luni la uscat, etapă în care leguma a căpătat rezistență, astfel încât usturoiul iute și dulceag, produs în județul Buzău, să poată fi păstrat până după iarnă.

    La cererea unui fermier din Râmnicu Sărat, Valentin Jecu, în urmă cu mai mulți ani, specialiștii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au preluat soiurile locale, pe cale de dispariție, pentru a le îmbunătăți.

    Caracteristicile soiului de usturoi Benone îl fac să fie deja foarte apreciat (foto: stiridebuzau.ro)

    Soiul de usturoi Benone – caracteristici

    Usturoiul Benone a fost omologat în 2021 și prezintă caracteristici care îl fac să fie apreciat și deja căutat. Este un soi de usturoi dulce-acrișor, foarte aromat și mai iute decât cel din import.

    Pentru cultivare, usturoiul Benone are cerințe speciale de sol și climă, fiind adaptat condițiilor specifice județului Buzău.

    „Are foarte multe straturi de protecție, ceea ce îi dă o rezistență foarte mare pe timpul iernii. Genetic, usturoiul este programat să încolțească de la jumătatea lunii februarie, până la sfârșitul lunii martie. Al nostru are însă rezistență și o să-l avem până mai târziu”, spune fermierul.

    Din recolta de usturoi Benone, fermierul Valentin Jecu mai are în depozite aproximativ 20 de tone. Aceste cantități vor ajunge în piețe în perioada dintre Anul Nou și Paște.


    Te-ar mai putea interesa

    Tuta absoluta la tomate. Prevenire, combatere Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Furtuni puternice cu grindină anunțate astăzi de ANM. Codul roșu de caniculă – menținut!

    Ultimele știri

    Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii