• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perioadele de interdicție pentru fertilizare în funcție de localitatea unde lucrați terenul! Tabel localități!

    agrointeligenta.ro -

    Perioadele de interdicție pentru aplicarea îngrășămintelor în funcție de localitatea în care se lucrează terenurile agricole. Noile reguli de fertilizare se află în vigoare din luna august 2021, când a fost publicat în Monitorul Oficial Codul de bune practici agricole în formă actualizată.

    Aplicarea îngrășămintelor se face în continuare având în vedere cantități maxime de azot substanță activă la hectar. Regula este valabilă pentru fermierii care nu au făcută cartarea agrochimică, caz în care se va respecta planul de fertilizare recomandat în funcție de carențele solului, chiar dacă se depășește pragul de azot substanță activă pentru cultura agricolă respectivă.

    Cantitățile de îngrășăminte trebuie aplicate în așa fel încât să se respecte atât cerințele nutriționale ale culturii, cât și perioadele în care aplicarea fertilizanților nu este permisă.

    Îngrăşămintele solide pot produce poluare numai în situaţia unor ploi abundente ce intervin imediat după aplicare, potrivit Codului de bune practici agricole care precizează că îngrăşămintele organice lichide, dacă nu sunt aplicate corect, pot produce poluare în mod direct. Orice ploaie intervenită la scurt timp după aplicarea lor va mări riscul de poluare.

    Citiți și: Noul Cod de bune practici agricole 2021 – în vigoare! Cantitățile maxime de azot la fiecare cultură!

    Se interzice aplicarea oricărui tip de îngrăşământ (organic sau chimic), pe timp de ploaie, ninsoare, soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă. Nu se aplică îngrăşămintelor dacă solul este crăpat (fisurat) în adâncime sau dacă solul este săpat în vederea instalării unor drenuri sau pentru a servi la depunerea unor materiale de umplutură.

    Cantități maxime de azot permise la hectar în funcție de cultura agricolă

    Aplicarea îngrășămintelor. Cantități permise la hectar în funcție de cultura agricolă

    Cantitatea maximă de azot provenită din îngrăşămintele organice care poate fi aplicată pe teren nu poate depăşi 170 Kg N substanță activă/ha/an.

    Cantitatea maximă1 de azot provenită din îngrăşăminte chimice care poate fi aplicată pe teren, în cazul în care nu se execută studii agrochimice, nu poate depăşi:
    -100 kg N – substanţă activă/ha/an pentru vii, livezi și alte culturi permanente;
    – 80 kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente.

    Pentru terenurile arabile, cantitatea maximă de N (kg substanță activă/ha/an din îngrășăminte chimice) ce se poate aplica fără studii agrochimice este stabilită pe grupe de culturi și în funcție de pantă, după cum urmează:

    Panta blocului fizic Porumb și sfeclă
    de zahăr
    (kg N substanță
    activă/ha/an)
    Grâu și rapiță
    (kg N substanță
    activă/ha/an)
    Alte cereale și legume
    (kg N substanță
    activă/ha/an)
    Până la 12% 150 120 100
    Peste 12% 120 90 80

    În cazul în care planul de fertilizare se bazează pe studii agrochimice, se aplică cantitatea de azot rezultată prin calcul în funcţie de recolta scontată şi de gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu condiţia ca îngrăşămintele organice (dacă sunt utilizate) să nu depăşească 170 kg N substanță activă/ha/an.

    Pentru exploataţiile agricole în regim irigat și pentru cele care intenționează să aplice mai mult N-substanţă activă/ha/an decât este stabilit ca nivel maxim pentru terenurile arabile, mai mult de 100 kg N-substanţă activă/ha/an pentru vii şi livezi și mai mult de 80 kg N substanţă activă/ha/an pentru pajişti permanente este obligatorie întocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice.

    Citiți și: Cod de bune practici agricole 2021. Liviu Rădoi, Cartagris: Noutăți, sfaturi și obligații pentru fermieri

    Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.

    Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

    Aplicarea îngrăşămintelor organice pe pajişti permanente (păşuni şi fâneţe) se supune condiţiei de a nu se depăşi doza de 170 Kg N / ha /an şi de a nu se aplica în perioadele de interdicţie.

    Perioadele de interdicție pentru fertilizare culturilor agricole

    Perioadele de interdicție pentru fertilizare culturilor agricole

    Perioadele de interdicţie pentru aplicarea pe teren a îngrăşămintelor sunt definite prin intervalul de timp în care cerinţele culturii agricole faţă de nutrienţi sunt reduse şi când riscul de percolare/scurgere la suprafaţă este mare.

    Perioadele de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice și chimice, în funcţie de zona în care se încadrează unităţile administrativ-teritoriale (calendarul de interdicție)

    Specificare – zona Începutul perioadei
    de interdicţie
    Sfârşitul perioadei
    de interdicţie
    (inclusiv)
    Durata perioadei de
    interdicţie (zile)
    1 – câmpie 15 noiembrie 10 martie 115
    2 – deal 10 noiembrie 20 martie 130
    3 – munte 5 noiembrie 25 martie 140

    Zonarea pentru perioadele de interdicție la fertilizarea a avut la bază seriile de date climatice zilnice pentru perioada 1987-2017. Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (comune, oraşe, municipii) a fost evaluată pentru fiecare zi a anului temperatura medie a aerului.

    În baza seriilor de date climatice, data de la care, în perioada toamnă-iarnă temperatura medie a aerului scade sub 5 grade Celsius reprezintă începutul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi lichide, iar pentru perioada iarnă-primăvară, data de la care temperatura aerului devine mai mare de 5 grade Celsius reprezintă sfârşitul perioadei de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide şi/sau lichide.

    Datele calendaristice astfel obţinute au fost agregate considerând trei zone definite prin relieful predominant din unitatea teritorial-administrativă: 1 – câmpie, 2 – deal 3 – munte.

    Aplicarea îngrășămintelor în perioada de interdicție – excepție

    Interzicerea la aplicarea îngrășămintelor în perioadelor de interdicție are și excepții. Pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.

    De asemenea, așa cum am mai menționat, pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5 grade Celsius.

    Perioadele de interdicție la aplicarea îngrășămintelor pentru fiecare localitate – tabel

    Perioadele de interdicție la aplicarea îngrășămintelor pentru fiecare localitate se regăsesc într-un tabel ce reprezintă o anexă la Codul de Bune Practici Agricole în vigoare din 8 august 2021.

    Tabelul cu fiecare localitate din România și perioada de interdicție la fertilizare aferentă formei de relief.  Încadrarea unităţilor administrativ-teritoriale în zonele corespunzătoare perioadelor de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice și chimice, solide şi lichide

    Vizualizare fișier PDF: Localitati-perioade-fertilizare-Ghid-bune-practici-agricole (PDF)

    Codul de bune practici agricole – document complet


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!