• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mărturisirile ciobanilor prinși de DNA că luau subvenții cu certificate false și crotalii la pungă!

    agrointeligenta.ro -

    Mărturisirile ciobanilor care au fost prinși că au falsificat certificate false pentru animale de rasă pe care nu le dețineau în exploatație și pentru care APIA achită subvenții mai mari. Procurorii DNA de la Timișoara au deferit justiției, recent, peste 10 persoane, în special crescători de animale, pentru fapte de corupție, prin care se viza fraudarea bugetului UE din sectorul zootehnic.

    Ciobani, medici veterinari și ingineri zootehniști au încercat punerea în funcțiune a unui mecanism fraudulos de decontare a unor cheltuieli inexistente, pe tema unor rase de berbeci pretins deținute de crescătorii de animale. Planul a fost demantelat încă din faza sa incipientă, după intervenția promptă a DNA, iar acum 12 persoane sunt judecate pentru faptele lor, marea majoritatea în faza de tentativă.

    Dacă mecanismul nu ar fi fost descoperit la timp, arată anchetatorii DNA în actele lor, inculpații ar fi putut prejudiciat bugetul UE cu aproape 160.000 de euro.

    Înainte de sărbători, doi oieri din dosar au făcut mărturisiri

    După trimiterea în judecată a celor 12 inculpați, alte două persoane vizate în dosar, doi crescători de ovine, au recunoscut totul în fața anchetatorilor și au obținut posibilitatea de a încheia acorduri de recunoaștere a vinovăției.

    Înainte de sărbătorile de iarnă procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comise în forma autoratului, a complicității sau a tentativei).

    În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

    – primul inculpat la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;

    – al doilea la o pedeapsă de un an și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;

    Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, primul în cadrul Primăriei com. Buchin, jud. Caraș-Severin sau în cadrul Primăriei mun. Caransebeș iar al doilea în cadrul Primăriei com. Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin sau în cadrul Primăriei mun. Caransebeș.

    Ciobani, veterinari și ingineri zootehniști, în gheara DNA

    Procurorii DNA de la Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 inculpați, respectiv crescători de ovine, medici veterinari și ingineri zootehniști , pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine.

    Cei 12 inculpați vor fi judecați pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație), luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).

    În rechizitoriul trimis judecătorilor de la Tribunalul Timiș procurorii notează că cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.

    58 de certificate zootehnice pe baza unor falsuri

    Concret, în anii 2020 și 2021, cinci dintre inculpați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian și de controlorul implicat în culegerea datelor genetice și performanțelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Țurcană.

    Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

    Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, inculpatul Pascariu Lucian ar primit de la unul dintre cei cinci inculpați suma de 2.000 lei.

    Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu APIA pentru a dovedi îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).

    În realitate, fermierii nu aveau în exploatație astfel de animale de reproducție de rasă pură Țurcană.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA