• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • China provoacă prăbușirea prețurilor pentru porci la nivel mondial

    Mircea Olteanu -

    Prețurile foarte mici cauzează probleme operaționale și financiare majore industriei cărnii de porc din China, a explicat agenția de servicii financiare Fitch Ratings.

    Prețurile pentru porcii în China scad din nou. Acest lucru are consecințe majore asupra pieței globale. Toți marii exportatori sunt afectați

    Prețurile pentru porci în China au scăzut brusc în luna decembrie, indicând o inversare a tendinței din noiembrie. Nivelul ridicat din noiembrie pare să fi fost generat de temerile comercianților, fermierilor și analiștilor privind un potențial nou val de pestă porcină africană. Dar se pare că nu s-a confirmat, astfel că stocurile sunt în creștere, iar prețurile sunt, din nou, în scădere, potrivit agrarheute.com.

    La începutul anului 2022, prețurile pentru porci pe piața futures din Dalian (China) erau de doar 13,875 de yuani pe kg sau aproximativ 1,82 de euro pe kg greutate în viu, adică cu peste 20% mai mici decât la începutul lunii noiembrie și nici măcar la jumătate nivelului din ​​primăvara anului 2021.

    Un factor declanșator pentru noua scădere a prețurilor sunt datele oficiale privind evoluția populației de porci din China. Ministerul Agriculturii de la Beijing a raportat o populație de scroafe de 42,96 milioane de capete la sfârșitul lunii noiembrie (4,7% mai multe animale decât în ​​anul precedent). Cu toate acestea, efectivul a scăzut cu 1,2% față de luna precedentă. Mulți analiști consideră că motivul acestei scăderi ușoare este presiunea enormă a prețurilor și pierderile economice semnificative înregistrate de crescătorii de porci.

    Datorită investițiilor uriașe, China a reușit să-și reconstruiască surprinzător de repede efectivul de porci după ce pesta porcină africană, care a izbucnit în 2018, a redus drastic populația de porci.

    Abatoarele chineze au sacrificat aproximativ 235,89 milioane de porci în primele 11 luni ale anului 2021, adică cu 66,1% mai mult decât anul precedent, a raportat agenția de presă Reuters, citând date publicate de Ministerul Agriculturii și Ministerul Comerțului din China.

    Prețurile la porc se prăbușesc din nou – dar de ce?

    După ce prețurile la carne de porc atinseseră cel mai scăzut nivel istoric în septembrie, ajungând la 12.200 de yuani sau echivalentul a 1,60 euro pe kg greutate în viu, acestea au crescut inițial la 17.400 de yuani sau cu aproape 40% la sfârșitul lunii octombrie.

    În acest moment, mulți observatori și analiști credeau că este o inversare a trendului prețurilor. Motivul: ca urmare a epuizării stocurilor din cauza unui (presupus) nou val de prestă porcină africană și ca urmare a situației economice catastrofale a marilor și micilor producători de porci. Dar evident că acest lucru nu s-a adeverit. În decembrie, prețurile s-au prăbușit din nou, cu peste 20%, până la 13.875 de yuani pe kg, adică echivalentul a aproximativ 1,82 euro pe kg de greutate în viu. Iar declinul continuă.

    „Creșterea prețurilor la carne de porc de atunci a arătat o creștere a consumului consumatorilor chinezi”, a declarat Wang Zuli, de la Institutul de Economie și Dezvoltare Agricolă din cadrul Academiei Chineze de Științe Agricole, citat de Global Times. Wang a mai spus că, din cauza scăderii bruște a prețurilor la porci în prima jumătate a anului 2021, crescătorii de porci au înregistrat pierderi economice foarte mari și continuă să se confrunte cu aceste probleme, în timp ce costurile furajelor au crescut brusc în aceeași perioadă de timp.

    În unele cazuri, aceste probleme economice pentru crescătorii de porci au accelerat enorm sacrificarea porcilor și au condus apoi la un blocaj temporar a lanțului de aprovizionare în a doua jumătate a anului. Ulterior, oferta de carne de porc în China a crescut din nou semnificativ în noiembrie și decembrie, a remarcat Wang.

    USDA se așteaptă ca stocurile să scadă, iar importurile să crească în 2022

    Între timp, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) se așteaptă ca producția de carne de porc în China să scadă moderat în 2022, pe măsură ce industria porcinelor se adaptează la condițiile de piață în schimbare. Prețurile la carne de porc au scăzut dramatic de la începutul anului 2021 și au rămas foarte scăzute chiar și în timpul sărbătorilor naționale, care de obicei generează o creștere a consumului de carne de porc, potrivit USDA.

    Marii producători de porci, care au obținut un profit bun în 2020 ca urmare a prețurilor excepțional de mari, probabil că vor avea o perioadă mult mai dificilă în viitor, mai ales că costurile producției vor rămâne ridicate, consideră experții din cadrul USDA. Este de așteptat ca această dinamică va determina scăderea producției de carne de porc și o creștere a importurilor în 2022, în special în a doua jumătate a anului, se arată în comunicatul agenției din SUA.

    Drept urmare, USDA se așteaptă ca importurile de carne de porc din China să ajungă la aproape 4,8 milioane de tone în 2022, în creștere cu aproape 6% de la an la an, după ce au scăzut în 2021, datorită creșterii producției proprii de carne de porc și a prețurilor scăzute. Cu toate acestea, importurile vor rămâne sub nivelul record din 2020, când penuria de carne de porc din cauza bolilor a fost cea mai acută.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania