• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Chesnoiu: Nu există niciun risc să pierdem bani! Garantez fermierilor că România va depune în timp PNS la Comisia Europeană!

  Roxana Dobre -

  Nu există niciun risc ca fermierii români să piardă vreun ban deoarece Planul Național Strategic (PNS) nu a fost trimis Comisiei Europene (PE) până la această dată. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a răspuns atacurilor lansate de europarlamentarul USR, Alin Mituța, care i-a solicitat acestuia sa prezinte public un calendar precis al elaborării PNS.

  Adrian Chesnoiu a adus mai multe precizări privind elaborarea PNS după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat solicitarea  europarlamentarului USR Alin Mituța îi care îi cere ministrului Chesnoiu un calendar precis al elaborării PNS. 

  „Este un termen de recomandare. Vă garantez și le garantez fermierilor că România va depune în timp planul la Comisia Europeană. Se lucrează și sâmbăta și duminica la minister pentru a face un plan pentru interesul fermierilor. În decembrie, la consiliul miniștrilor am spus că uzual ar fi ca planurile să fie depuse la 1 martie 2022. Nu există sistem electronic finalizat și în anumite state au avut loc schimbări de guverne”, a declarat Adrian Chesnoiu, la Realitatea PLUS.

  MADR începe consultările cu fermierii de săptămâna viitoare

  Potrivit lui Adrian Chesnoiu, de săptămâna viitoare încep discuțiile cu fermierii români pentru elaborarea documentului care va aduce subvențiile europene producătorilor agricoli români. ”Forma actuală pe care am luat-o de la zero, vreau să dezbatem cu fermierii și sper ca până la finalul lunii ianuarie să avem o formă agreată, ca în februarie să o putem trimite. Nu e nicun risc să pierdem niciun ban pentru agricultura României. Vă spun cu toată responsabilitatea. Vom primi în jur de 15 milioane de euro”, a mai spus ministrul.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, România se numără printre cele 9 state membre ale Uniunii Europene care nu au transmis încă Planul Național Strategic. Alături de țara noastră, se află și Germania, Belgia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Republica Cehă.

  Reamintim că 18 din cele 27 de state membre și-au prezentat planurile strategice naționale Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2021. Franța, Austria, Țările de Jos, Spania și Italia, printre altele, au livrat punctual.

  Planul strategic PAC este un instrument care a fost introdus recent odată cu reforma agricolă recentă. În acesta, statele membre își descriu obiectivele în promovarea agriculturii, a măsurilor de agromediu și climatice și a zonelor rurale și modul în care distribuie fondurile disponibile între obiective.

  Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a mulțumit pe Twitter miniștrilor agriculturii din statele membre care și-au elaborat deja planurile. Din momentul în care proiectele sunt depuse, Comisia UE are la dispoziție șase luni pentru a le revizui și a aproba.

  Potrivit Comisiei, pe lângă România, nici Germania, Belgia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Republica Cehă nu și-au finalizat încă planurile strategice.

  În România, conform ultimelor informații, PNS urmează să fie transmis Comisiei Europene până la finele acestei luni. Se intenționează ca în perioada imediat următoare să fie consultări pe un draft realist.


  Te-ar mai putea interesa

  România – importuri masive de morcovi deși suntem pe locul 6 în UE la suprafața cultivată Apel urgent către crescătorii de animale care vor să intre la plata avansului APIA Alertă în Giurgiu: Două focare de PPA în doar 2 zile. Alte 100 de îmbolnăviri active la porci mistreți!

  Ultimele știri

  Porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Midia – închise din cauza vântului puternic ANM astăzi: Ploi abundente de 70 l/mp, vijelii și grindină până joi. Lista județelor sub alertă Fermierii din Ucraina solicită împrumuturi preferențiale pentru campania de semănat