• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • G4media.ro: Secretarul de stat care a fost la pescuit în Maldive și-a asigurat funcție de șef în Ministerul Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Posibil caz de incompatibilitate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)! Un secretar de stat pentru piscicultură din MADR deține în prezent două funcții în cadrul ministerului: acela de director al Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP), dar și de secretar de stat pentru piscicultură!

    Secretarul de stat Gheorghe Ștefan, responsabil pentru sectorul pescuitului, cel despre care Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în luna decembrie că a ales relaxarea în Maldive, în locul finalizării Planului Național Strategic a intrat din nou în atenția presei. Și nu cu vreun rezultat remarcabil în domeniul pescuitului, ci cu un posibil caz de incompatibilitate.

    Conform jurnaliștilor de la G4media.ro, Gheorghe Ștefan este din luna aprilie și șef al direcției de piscicultură din ministerul de specialitate. Gheorghe Ștefan a fost evaluat la concurs de subalternii din minister și din agențiile din subordine iar reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că nu au cerut opinia Agenției Naționale de Integritate (ANI), care se ocupă de cazuri de conflict de interes și incompatibilitate, pentru că nu era nevoie de acest lucru conform legislației.

    Gheorghe Ștefan și-a ”asigurat” postul în MADR

    În decembrie 2019, Gheorghe Ștefan era numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus la acel moment de Adrian Oros. A rezistat în funcție și după decembrie 2020, când cabinetul lui Orban a suferit unele schimbări de componență.  Potrivit G4media.ro, anul trecut Gheorghe Ștefan s-a asigurat că nu pleacă din minister și că va rămâne șef peste piscicultură și dacă va fi înlocuit din funcția de secretar de stat, și nu va mai fi susținut de PNL în această poziție.

    În martie 2021, Ministerul Agriculturii, condus la acea vreme tot de Adrian Oros, a scos la concurs postul de director al Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP), direcția din minister care se ocupă, printre altele, de evaluarea și monitorizarea finanțărilor europene din domeniul piscicol din România, post ocupat în data de 19 aprilie de Gheorghe Ștefan, secretarul de stat.

    „În urma participării la concursul de ocupare a postului de director general al AM POPAM, domnul Gheorghe Ștefan a fost declarat admis. Începând cu 19 aprilie 2021, domnul Gheorghe Ștefan este suspendat de drept din această funcție, pe perioada exercitării mandatului de demnitar”, au explicat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

    Mai exact, Gheorghe Ștefan a participat la concurs doar pentru a bloca postul. După ce a ocupat funcția de director la AM-POPAM, el a preferat să rămână demnitar, dar să aibă siguranța unui post cald și dacă este înlocuit.

    Evaluat de directorii subalterni din minister

    „La concursul de ocupare a postului de director general al Direcției generale pescuit AM-POPAM au fost depuse șapte dosare de participare. Concursul a constat în susținerea a două probe, respectiv: proba scrisă – 7 aprilie 2021 și interviul – 12 aprilie 2021. Numele și prenumele persoanelor nu pot fi comunicate acestea făcând parte din categoria datelor cu caracter personal”, au fost alte date primite de la biroul de presă.

    Gheorghe Ștefan este secretar de stat pe domeniul pisciculturii, având calitatea de demnitar. El răspunde doar în fața ministrului, ceilalți funcționari ai ministerului – din domeniul reglementării pisciculturii – fiind subordonați și coordonați de acesta. Tocmai cu aceștia, a dat Gheorghe Ștefan concurs pentru postul de director.

    „Comisia de concurs se constituie conform prevederilor legale în vigoare. Numele membrilor nu pot fi făcute publice dar vă putem oferi nivelul funcțiilor persoanelor din cadrul aparatului central al MADR care au avut calitatea de membru, respectiv: director general, director general adjunct, 2 directori. Din comisie a mai făcut parte și un reprezentant al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici”, au fost datele primite de la Ministerul Agriculturii de G4media.ro.

    Reprezentanții instituției au ținut să mai precizeze că: „Accesul publicului la posturile scoase la concurs este neîngrădit. Nu se fac discriminări pe bază de sex, vârstă, religie, poziție socială etc. Pot participa la concurs toate persoanele care îndeplinesc condițiile generale și specifice de ocupare a postului scos la concurs”.

    Posibilă incompatibilitate

    Jurnaliștii de la G4media.ro au încercat să ia legătura cu Gheorghe Ștefan, dat acesta nu a fost de găsit sau a refuzat dialogul. Aceștia au rugat inclusiv reprezentanții Biroului de Presă al ministerului să îi ajute să intre în contact cu acesta. Li s-a oferit doar un număr de secretariat. De acolo, li s-a precizat că i se va transmite mesajul legat de solicitarea acestora.

    Faptul că Gheorghe Ștefan a ajuns să ocupe un post de director într-un minister în care ocupa și postul de secretar de stat, ar putea fi un caz de incompatibilitate. „Sincer, nu îmi amintesc să fi avut un caz asemănător. Este ciudat, nu pot să ofer un răspuns clar acum, dar e un caz de Agenția Națională de Integritate. Trebuie analizat foarte atent membrii comisiei de concurs. Dacă este și un singur membru în comisie care are o funcție inferioară este probabil o incompatibilitate. Poate trebuie văzută și organigrama ministerului”, a explicat un expert în domeniu.

    Reprezentanții ministerului recunosc că nu au cerut opinia agenției de integritate, dar consideră că nici nu era cazul. „Incompatibilitatea și formularea de puncte de vedere pe tema incompatibilității nu intră în sfera de atribuții a MADR”, au punctat aceștia.

    Secretarul de stat, ”pescar” în Maldive

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat în premieră, Gheorghe Ștefan a postat la sfârșitul anului trecut două fotografii în care acesta este Maldive, așa cum recunoaște la comentarii. Asta în contextul în care ministrul de la Agricultură, Adrian Chesnoiu, ceruse printr-o notă internă mobilizare generală pentru a se finaliza Planul Național Strategic din domeniu.

    „Conducătorii instituțiilor subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și conducătorii structurilor din cadrul aparatului central al ministerului, vor lua măsuri de asigurare a prezenței salariaților implicați în activități de elaborare și transmitere spre dezbatere către Comisie a Panului Național Strategic, de luni până duminică inclusiv, până la ora 20.00, cu suspendarea efectuării concediilor de odihnă, până la finalizarea acestor activități”, se arată în ordinul semnat de ministrul agriculturii.

    Pe larg despre acest subiect aici: Secretarul de stat care se ocupă de piscicultură în Ministerul Agriculturii – la pescuit în Maldive!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd