• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda – semnal de alarmă transmis și la Bruxelles: Sectorul cărnii de porc și de pasăre – îngenunchiat de prețurile la energie!

    Angelica Lefter -

    Falimentul sectorului cărnii de porc și de pasăre nu reprezintă doar o problemă a României, ci a întregii Uniuni Europene, cauzată de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Acest subiect cu greutate a fost pus în discuție de europarlamentarul român, Daniel Buda, în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

    Oficialul român a redat, pe pagina sa de Facebook, dialogul avut cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, în contextul în care Daniel Buda consideră că prețurile la energie au dus la o ”îngenunchere a sectorului cărnii de porc și pasăre” în UE.

    ”Sectorul cărnii de porc și de pasăre, îngenuncheat de creșterea prețurilor la energia electrică și a gazelor naturale! În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, am participat la schimbul de opinii cu domnul comisar Janusz Wojciechowski, cu privire la sectorul cărnii de porc și de pasăre care se apropie de faliment, nu numai în România, ci și în întreaga Uniune”, a scris pe pagina sa Daniel Buda.

    În intervenția sa adresată comisarului  european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene, Janusz Wojciechowski, Daniel Buda a subliniat că fermele au de plătit utilități de 10 ori mai mari față de luna precedentă.

    ”Din răspunsurile oferite colegilor mei, am reținut că în opinia dumneavoastră și a Comisiei, avem de-a face cu un exces de producție agricolă la nivelul Uniunii Europene. Dacă lucrurile stau așa, atunci vă întreb: De ce încheiem noi acorduri comerciale nenumărate prin care introducem în Uniunea Europeană carne de o calitate inferioară și alte produse din țările terțe? De ce nu ne ocupăm de ceea ce înseamnă asigurarea unei piețe de desfacere pentru fermierii din Uniunea Europeană? Pe de altă parte, domnule Comisar, am înțeles că sunteți la curent cu creșterea prețului la gaz, la energia electrică și la alte utilități în sectorul agricol. Aș vrea totuși să vă atrag atenția că sectorul creșterii porcilor și sectorul creșterii păsărilor sunt două sectoare care sunt impactate în acest moment. Aceste ferme și aceste sectoare au astăzi de plătit utilități, curent electric și gaz, cu prețuri de până la 10 ori mai mari decât în luna precedentă, ceea ce duce la închiderea acestor ferme luna viitoare. Vă întreb: aveți soluții concrete pentru a sprijini aceste două sectoare aflate astăzi în dificultate sau doar le vom analiza și vom veni cu măsuri când aceste sectoare vor fi moarte?”, a întrebat oficialul român.

    Foto: Facebook/Daniel Buda/ Comisarul  european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene, Janusz Wojciechowski

    La rândul său, comisarul  european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski a dat asigurări că nu se pune problema unei amenințări la adresa securității alimentare.

    ”Avem nevoie de o analiză a practicilor agricole. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană vor reduce dependența noastră de anumite substanțe. Când e vorba de planurile strategice, statele membre trebuie să își asume un anumit risc. Plata fondurilor depinde foarte mult de rapiditatea cu care statele își vor înainta planurile strategice, fiind în interesul agricultorilor să o facă cât mai repede. Uniunea Europeană este principalul exportator de alimente din lume. În 2020 cifrele vorbesc de la sine. Siguranța aprovizionării pare garantată, dar aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să fim prudenți pe viitor în toate reformele prevăzute. Nu este vorba doar de o limitare a producției. Agricultura cu emisii scăzute, bunăstarea animalelor, toate acestea nu vor limita producția, din contra. Vor contribui la dezvoltarea unei producții durabile și echilibrate. Nu putem vorbi de o amenințare tangibilă la adresa securității alimentare”, a menționat comisarul  european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, răspuns transpus pe pagina oficială de Facebook a europarlamentarului Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd