• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum reduceți consumul de îngrășăminte fără a afecta cantitatea și calitatea producției?

  agrointeligenta.ro -

  Este de actualitate problema cheltuielilor pe care le fac fermierii cu îngrășămintele chimice și teoriile conform cărora neutilizarea unei cantități de îngrășăminte pe unitatea de suprafață ar diminua producția până la un anumit nivel.

  Prețurile la îngrășăminte au luat-o razna, dar mă simt dator să afirm că și consumul de îngrășăminte este exagerat făcându-se risipă, cu rezultate negative pentru fermier, producție și mediu.

  Exagerarea cu necesarul de îngrășăminte vine și din faptul că inclusiv la nivelul cercetării evaluarea consumurilor de elemente nutritive se face unilateral, fără a se lua în seamă influența corectată/cumulată a mai multor elemente nutritive, consumurile specifice în funcție de sol (capacitatea de tamponare, de schimb cationic, activitate microbiologică, conținut în humus etc.), specie, soi/hibrid, microelemente disponibile, stimularea fotosintezei s.a.m.d.

  Cantitatea de îngrășăminte poate fi redusă cu 25–50%, dacă se iau următoarele măsuri:
  – utilizarea îngrășămintelor cu eliberare treptată și/sau controlată;
  – stimularea germinării semințelor și creșterii inițiale a plantelor;
  – utilizarea îngrășămintelor microgranulate ca starter;
  – utilizarea bioregulatorilor pentru stimularea proceselor metabolice, prin care se reduce consumul de elemente nutritive și se mărește sinteza naturală (fotosinteza);
  – utilizarea fertilizatorilor foliari specifici și pe faze de vegetație, pentru a crește randamentul de utilizare al nutrienților;
  – stimularea dezvoltării unui aparat radicular puternic, care să investigheze o masă mai mare de sol și să absoarbă mai ușor substanțele nutritive din sol;
  – menținerea sănătății plantelor, care în acest fel nu mai consumă elemente nutritive pentru refacerea plantelor;
  – utilizarea produselor care diminuează arsurile solare, responsabile pentru pierderi masive de producție în ultimii ani ;
  – aplicarea îngrășămintelor pe rând sau în benzi, la culturile la care distanțele între rânduri determină zone care nu sunt explorate de rădăcini.

  Se poate înțelege din cele arătate mai sus că necesarul de îngrășăminte trebuie evaluat luând în calcul mai multe aspecte decât niște tabele teoretice stabilite pe baza unor experiențe monofactoriale.

  Agricultura este un proces mult mai complex și presupune înainte de toate o abordare multidisciplinară și echilibrată.

  Această abordare nu o poate face un vânzător (pur și simplu) de îngrășăminte și nici chiar un fermier, obligat să acopere în 24 de ore multiple aspecte ale producției agricole într-o fermă.

  Pentru a aplica soluțiile cele mai eficiente este nevoie de specialiști.

  Astfel, fermierii își vor reduce costurile (rețineți: costurile pe unitatea de produs, si neapărat cheltuielile) și își vor spori profiturile!

  Tot astfel producătorii de îngrășăminte vor trece de la cele de tip clasic, extensiv (cu consum mare pe unitatea de suprafață) la cele mai moderne, cu un randament mult mai bun de utilizare și care nici nu mai poluează!

  Naturevo aplică aceste principii de mai mulți ani în agricultura României și mulți fermieri s-au convins de validitatea lor.

  Dr. Ing. Ioan Enoiu
  Director strategii integrate Naturevo


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2022: Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani înainte de 16 octombrie Prețul unui litru la motorină a scăzut sub 8 lei la pompă pentru prima dată în ultimele 6 luni INHGA: Debitul Dunării a revenit la normal în urma ploilor din ultima perioadă

  Ultimele știri

  Plafon preț lemne 2022. Prețurile stabilite pentru un metru cub de lemne de foc, peleți și brichete Șefa ANM – anunț de ultimă oră despre vremea în luna octombrie! Fermierii care vin la FFExpo 2022 își pot negocia cel mai bun preț la îngrășămintele CICh Năvodari!