• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu s-a întâlnit cu șeful Azomureș. Se ieftinesc îngrășămintele pentru fermieri?

    agrointeligenta.ro -

    Întâlnire între ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și șeful Azomureș, Harri Kiiski. Discuțiile au loc pe fondul suspendării producției de îngrășăminte la combinatul din județul Mureș și al majorărilor exorbitante la fertilizanții agricoli.

    Conform unei comunicări publice a MADR, ministrul Adrian Chesnoiu a avut o întâlnire cu reprezentanții Azomureș, în contextul dificultăților semnalate de conducerea executivă a companiei, din cauza prețului ridicat la gaze naturale și energie electrică.

    „Mă preocupă în permanență identificarea soluțiilor pentru a menține producția agricolă la un nivel care să asigure necesarul de consum al populației, la prețuri rezonabile. Fertilizanții au un rol important în asigurarea unui randament ridicat al culturilor. La nivelul Executivului, se lucrează la un pachet de măsuri de sprijin, atât pentru populație cât și pentru companii și am propus deja o serie de soluții pentru sprijinirea fermierilor și unităților din industria alimentară. De asemenea, în bugetul Ministerului Agriculturii, am prevăzut sume importante pentru aplicarea unor măsuri complementare, astfel încât fermierii să fie cât mai puțin afectați de creșterile de prețuri la energie și gaze naturale și să poată continua să producă suficient pentru piața internă”, a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după întâlnirea avută cu Harri Kiiski și cu consultantul Radu Magdin.

    O poziție după întâlnire a fost publicată și pe pagina de Facebook a Azomureș: ”Continuăm să identificăm soluții la criza energetică prin care trecem. Dialogul cu toate părțile implicate este esențial. Harri Kiiski, CEO Azomures, a participat astăzi la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Apreciem deschiderea pentru dialog și eforturile care se fac pentru a sprijini fermierii în această perioadă. Agricultura românească trebuie să își păstreze competitivitatea, fiind unul dintre motoarele economiei naționale. Din păcate, lipsa îngrășămintelor românești de pe piață creează dificultăți de aprovizionare fermierilor. Ianuarie și februarie sunt lunile în care produsele Azomureș ajung de obicei la fermieri pentru sezonul de primăvară. Indisponibilitatea îngrășămintelor va duce la randamente mai mici și la prețuri mai mari la alimente. Prețurile îngrășămintelor sunt ridicate la nivel internațional și, de asemenea, Comisia Europeană declară că producția mai scăzută de îngrășăminte la nivel continental va avea ca rezultat prețuri mai mari la alimente.”

    Prețuri exorbitante în ofertele primite de la furnizori

    Din pozițiile oficiale exprimate de cele două părți de la întâlnire, la acest moment se discută reluarea producției de îngrășăminte la Azomureș. Niciun indiciu privind o scădere implicită a prețurilor, însă o cantitate mai mare de fertilizanți pe piață va conduce la o creștere a ofertei existente în piață, cei mai mulți furnizori precizând că au stocuri limitate.

    Conform unei oferte primite recent de fermieri de la un distribuitor zonal, prețul  pentru o tonă de nitrat de amoniu 33,5% produs la Azomureș a ajuns la 4.000 de lei, cu plata cash. Același produs, dar cu plata după campania de vară, are prețul de 4.280 de lei/tonă.

    La nitrocalcarul 27%produs de Azomureș, prețul a ajuns la 3.300 lei/tonă cu plata pe loc și de 3.530 de lei/tonă cu plata până pe 30 iulie.

    Pentru uree46% prill, fermierii au primit ofertă de 4.370 lei/tonă, cu plata cash, și 4.675 lei/tonă la plata până la finele lunii iulie.

    Prețurile sunt fără TVA.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații