• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Chesnoiu: 20% din costul facturilor va fi suportat de stat pentru fermieri și industria alimentară!

    Angelica Lefter -

    Statul va sprijinii producătorii agricoli români și cei din industria alimentară cu 20% din facturile la energie. Este anunțul făcut de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    Ministrul de resort a menționat, la dcnews.ro, că lucrează împreună cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, la o Ordonanță de Urgență care să permită intervenția pe prețul facturilor la energie în industria alimentară și agricultură, astfel încât să fie redus impactul asupra costurilor de producție.

    ”Fermierii, unii, au reușit să-și achiziționeze fertilizanții necesari, dar la prețuri destul de mari și acum toți se întreabă ce se va întâmpla cu prețul grâului la recoltare. De aceea, v-am spus că avem pachete de sprijin pentru ei….(…) la carburant am ținut foarte mult, la preluarea mandatului, ca în luna decembrie să plătesc toate restanțele financiare. Eu am preluat bugetul MADR cu execuție bugetară de 61%, am încheiat cu 93, aproape 94%. Am plătit fermierilor compensațiile pentru acciza la motorină, era important să primească bani și inclusiv pe trimestrul III Avem banii prinși pentru bugetul pe anul 2022 pentru acciza la motorină, avem un program de susținere a irigațiilor, unde țin foarte mult și este prioritate, de asemenea, principală pentru dezvoltarea sistemului pe de o parte. Pe de cealaltă parte am prins bani în buget pentru a compensa până la 50% din facturile la energie pentru apă utilizată la irigații, preconizând cumva aceste creșteri de prețuri la energie, iar acum lucrez împreună cu Ministerul Energiei la o Ordonanță de Urgență să intervenim la prețul facturilor la energie în industrie alimentară și agricultură astfel încât să putem compensa acel bonus de cogenerare și costul certificatelor verzi plus câteva măsuri la care lucrăm în momentul de față și să reducem impactul asupra costurilor de producție produselor alimentare. Impactul facturilor va fi suportat (n.r de stat) undeva la 20%. 20% din costul facturii va fi suportat de stat în perioada 1 februarie – 1 iulie 2022. Asta ca primă acțiune și primă metodă de sprijin”, a menționat ministrul Adrian Chesnoiu.

    Actualul ministru al Agriculturii a punctat că este necesar ca fermierii să primească încredere, chiar dacă a fost apostrofat pentru implicarea sa în problema crizei energiei și a majorării prețurilor la inputuri.

    ”Este important să le dăm încredere fermierilor și eu am încercat și voi fi întotdeauna alături de ei pentru că trebuie să venim cu politici publice sustenabile. M-am implicat, deși mulți ar fi spus: de ce ai ridicat în Guvern problema costurilor la energie și gaze naturale? Este firesc că această criză în energie cu costuri, cu majorări de 600% la gaz afectează industria alimentară, afectează industria de morărit și panificație, locul în care se descarcă mare parte din producția agricolă a țării”, a spus Chesnoiu.

    Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, a menționat că a avut întâlniri cu reprezentanții Azomureș, complex care și-a suspendat activitatea, dar și cu ministrul Energiei pentru a găsi împreună soluții de reluare a producției, astfel ca impactul asupra campaniei agricole din primăvară să fie cât mai mic pentru fermierii care au nevoie de fertilizanți.

    ”Pentru agricultura din România furnizau (n.r Azomureș) cam 50% din necesarul de îngrășăminte, cam undeva la 1,3 milioane de tone de fertilizanți, din necesarul de 2,5 – 2,6 milioane de tone anual. Azomureș, am avut o discuție…e suspendată producția, eu am intrat în dialog cu dumnealor (…)nevoia de gaz a celor de la Azomureș care este undeva la 16.000 de MW/ora de gaz, n-a mai putut fi asigurată. Au făcut solicitare de la furnizor. Pe piața aceasta de energie direcțiile sunt gestionate la alte ministere și în alte zone. Ei și-au suspendat producția, pe de o parte, că nu au reușit să-și asigure gazul necesar funcționării, de cealaltă parte, pentru că ar fi constatat că ar fi fost mult prea scump pentru piață să producă. Eu am stat, am avut întâlnire cu dumnealor ieri, astăzi am venit de la Guvern de la o întâlnire cu domnul prim-ministru, domnul ministru al Energiei și reprezentanții Azomureș, în încercarea de a le fi alături și a identifica soluții viabile pentru a-și relua activitatea, astfel încât să ne asigurăm că impactul pe anul agricol pe anul 2022-2023 va fi unul cât mai mic pentru că noi suntem deja intrați în partea a 2-a a anului agricol 2021-2022, campania de primăvară, unde se folosesc destul de mulți fertilizanți”, a opinat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”