După Tomata 2022, un nou program va fi lansat pentru producătorii de legume în solar!
Roxana Dobre -Fermierii vor o subvenție mai mare la roșiile produse în solar, prin programul de sprijin al culturilor legumicole. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost întrebat direct de producători dacă mărește plafonul pentru tomate, program care a fost aprobat săptămâna trecută de Guvern și a fost publicat în Monitorul Oficial.
”Plafonul l-am mărit pentru 2022, fermierii primesc 4.000 de euro/beneficiar/an. Ceea ce trebuie să știe legumicultorii este că o să venim cu acel program pentru panouri fotovoltaice, inclusiv pentru producătorii de legume în spații protejate. Și eu cred că asta este cheia ca să îi ajutăm: ei pot produce energie electrică pe perioada verii când nu au nevoie de încălzire în solarii, și o cer timp de doi ani de zile, pe perioada iernii când pot să încălzească solarul. Și veți vedea că va fi un program care va genera o majorare a producției de legume în spații protejate”, a anunțat ministrul agriculturii la emisiunea ”Viața Satului” de la TVR 1.
Adrian Chesnoiu a completat că programul pentru fotovoltaice a fost deja discutat cu ministrul economiei, iar în prezent se lucrează la proiectul de hotărâre de Guvern prin care se va finanța proiectul.
În altă ordine de idei, reamintim că pentru Programul Tomata 2022 sunt alocate 225 milioane de lei iar subvenția maximă aprobată de Guvern este de 4.000 euro. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:
- 3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
- 1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)
Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp. Fermierii pot depune la Direcțiile Agricole cererile de înscriere în program începând de marți, 8 februarie, și până cel târziu la 1 martie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție, respectiv în perioada 25 iulie — 31 august 2022 inclusiv, pentru al doilea ciclu de producție.