UE: EFSA a evaluat favorabil aditivul furajer care reduce emisiile de metan
agrointeligenta.ro -Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară – EFSA – a evaluat un aditiv pentru hrana vacilor care reduce emisiile de metan din fermentația enterică a bovinelor. Produsul Bovaer al companiei olandeze DSM a fost apreciat ca având rezultatele estimate de producător, cu eficiență atât la specia bovine, cât și la celelalte rumegătoare, inclusiv la ovine și caprine.
La sfârșitul anului trecut, panelul FEEDAP din cadrul EFSA, furnizând avize științifice cu privire la eficacitatea aditivilor și a produselor sau substanțelor utilizate în hrana animalelor, a emis un aviz cu privire la produsul Bovaer dezvoltat de compania olandeză DSM.
Potrivit DSM, acest aditiv furajer reduce emisiile de metan din fermentația enterică cu aproximativ 30% în cazul bovinelor de lapte şi 90% în cazul vitelor de carne.
O evaluare științifică a produsului a fost comandată de Comisia Europeană, care a cerut EFSA să stabilească dacă aditivul oferă rezultate în reducerea emisiilor de metan de la bovinele de lapte.
Panelul FEEDAP a concluzionat că, în condițiile de utilizare propuse, aditivul este eficient în reducerea emisiilor de metan produse de vacile de lapte. Această propunere a fost extinsă la toate rumegătoarele destinate producției de lapte și reproducerii, inclusiv ovine și caprine.
EFSA a raportat că aditivul furajer Bovaer este sigur pentru vacile de lapte și la nivelul maxim recomandat. Utilizarea aditivului, conform recomandărilor producătorului, nu a ridicat nicio problemă în ceea ce privește siguranța consumatorilor și a mediului.
Evaluarea științifică a riscurilor de către EFSA se realizează independent de managementul riscului care include autorizarea substanțelor, produselor, declarațiilor sau proceselor introduse pe piața Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că în următoarele luni, Comisia Europeană și statele membre UE vor decide dacă aprobă produsul și condițiile de utilizare.
Produsul a primit deja aprobarea de marketing din partea autorităților braziliene și chineze.
Aceasta este prima evaluare științifică de către EFSA a unui aditiv pentru hrana animalelor care vizează reducerea emisiilor de metan din creșterea bovinelor.
Primul angajament global de reducere a emisiilor de metan cu cel puțin 30% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2020, a fost anunțat la conferința ONU privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow. Inițiativa a fost condusă de Statele Unite și UE, care au reunit 103 țări, reprezentând un total de 46 la sută. emisiile globale de metan și reprezentând 70 la sută. economie globală, conform euractiv.com.
Știința și tehnologia pot ajuta la obținerea reducerilor prin dezvoltarea unui sector de componente inovatoare pentru furaje, care reduc la minimum emisiile de metan din fermentația enterică. Angajamentul global se concentrează și pe suplimentele furajere, care, potrivit ONU, pot reduce emisiile din sector cu 20% anual până în 2030.