• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii din Bulgaria a propus plafonarea subvențiilor la 100.000 de euro/fermă

    agrointeligenta.ro -

    Bulgaria este la un pas de a plafona subvențiile agricole la 100.000 de euro, fiind excluse cheltuielile salariale. Banii economisiți ar urma să fie alocați Pilonului II, pentru investițiile în ferme, prin proiecte.

    Ministerul Agriculturii, preluat din luna decembrie de Ivan Ivanov, a propus în mod oficial un plafon de 100.000 de euro pentru plata pe suprafață. De la acest plafon sunt excluse costurile salariale.

    Se estimează că un plafon de 100.000 de euro cu deducerea costurilor salariale va afecta aproximativ 230 de ferme până în 2027. Potrivit Agri.bg, suma care se acumulează prin plafonare este estimată la aproximativ 19 milioane euro pe an, sau 90 milioane de euro pentru întreaga perioadă a programului. Suprafața minimă de la care începe reducerea cantităților este de aproape 1.800 de hectare.

    „Banii vor fi transferați către Pilonul II pentru a asigura implementarea proiectelor de investiții”, a comentat pe rețelele de socializare Simeon Karakolev de la NOCA – participant la Grupul de Lucru Tematic pentru pregătirea Planului Strategic.

    Pentru calculul salariilor ce vor fi deduse, baza de referință este salariul mediu pe sector în 2021, sau 950 BGN , întrucât 20% din costurile asigurării sunt suportate de angajator.

    Plafonarea e sigură, nu și nivelul

    La acest moment sunt în lucru mai multe propuneri privind plafonarea subvențiilor agricole în Bulgaria. Cea mai solidă și cea susținută și de Ministerul Agriculturii este cea pentru 100.000 de euro pe fermă la plățile directe. Există și opțiunea pentru un plafon mai dur, la 100.000 de euro, dar fără a se deduce costurile salariale. În această situație, numărul fermelor impactate ar urca la 841.

    Cel mai mare impact l-ar avea o reducere progresivă a subvențiilor: o reducere de 25% de la 60.000 euro la 70.000 euro, o reducere cu 50% de la 70.000 euro la 80.000 euro, o reducere cu 75% de la 80.000 euro la 100.000 euro și un plafon nelimitat aproape pentru deduceri cu costuri salariale. În acest caz, numărul fermelor vizate de plafonare ar fi de 1.660 până în 2027.

    De precizat că plafonarea subvențiilor la 100.000 de euro face parte din programul de guvernare al coaliției de guvernământ din Bulgaria. Astfel, plafonarea este un lucru cert pentru fermierii bulgari, fiind încă în discuție numai modul în care se va aplica pragul: cu deducerea costurilor salariale sau nu, cu regresivitate sau nu.

    Fermierii bulgari cer ca banii economisiți să meargă într-un fond de criză

    Fermierii bulgari nu cred că banii economisiți din plafonare ar trebui să fie „vărsați” în Pilonul II. O mare parte consideră că sumele pot reprezenta baza unui fond de criză. „Părerea mea personală este că banii din plafoane ar trebui direcționați către un fond care să protejeze veniturile tuturor producătorilor. Într-un astfel de an cu cataclisme – costuri mari, prețuri mici de achiziție, secetă, să avem asigurare care să acopere pagubele. În loc să te rogi constant pentru zonele eșuate și de minimis pentru ce nu. Nu am ajuns la o discuție despre această intervenție, dar suntem împotriva SFA să dea împrumuturi sau să devină garant pentru astfel de împrumuturi”, a declarat pentru Agri.bg producătorul de cereale Kostadin Kostadinov, participant la Grupul de lucru tematic pentru pregătirea Planului strategic.

    Bulgaria, la fel ca România, nu are finalizat Planul Național Strategic, având, la fel ca noi, un nou Guvern instalat la finele anului trecut.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!