Lista cu rasele de vaci de carne care primesc subvenție mai mare de la APIA
Roxana Dobre -Lista rasele de vaci pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) plătește subvenția cuplată pe cap de animal a fost publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Pentru anul 2023 la PD-22, Sprjin cuplat pentru venit-carne vită sunt eligibile 13 rase de taurine.
Lista cu rasele de carne eligibile pentru Sprjinul cuplat pentru venit – carne vită sunt menționate în proiectul de ordin privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) – c) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat publicat pe 14 februarie de MADR în dezbatere publică. Ordinul nu este în vigoare și trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.
Ce rase de vaci de carne primesc Sprijin Cuplat de la APIA
Lista raselor eligibile pentru subvenția ”mare” din zootehnie, PD-22, Sprjin cuplat pentru venit-carne vit, nu a suferit modificări în acest an comparativ cu 2022. Astfel, fermierii pot luat bani în plus pe cap de animal pentru următoarele rase de taurine exploatate în direcția producției de carne:
- Aberdeen-Angus,
- Limousine,
- Charolaise,
- Galloway,
- Highland,
- Aubrac,
- Wagyu,
- Romagnola,
- Bălţata Românească – direcţia de exploatare carne,
- Hereford,
- Blonde d’Aquitaine,
- Salers
- Sura de Stepă.
De precizat că proiectul de ordin de ministru, unde sunt menționate și rasele de carne eligibile pentru subvenții nu este publicat în Monitorul Oficial astfel că forma finală ar putea să sufere modificări, în urma sugestiilor trimise de fermieri în perioada în care documentul se află în dezbatere publică.
Citiți și: Subvenții APIA bovine 2022: Vaca de lapte – 347 euro/cap, vaca de carne – 209 euro/cap
Sprijinul cuplat pentru venit în zootehnie (SCVZ) pentru creşterea taurinelor de carne se acordă fermierilor activi carem solicită SCVZ pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne adulte, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din: vaci din rase de carne și /sau vaci metise cu rase de carne şi/sau
tauri de carne.
Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne adulte beneficiază de SCVZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne adulte;
Vacile din rase de carne și vacile metise cu rase de carne trebuie să aibă până la vârsta de 48 de luni cel puțin un produs înregistrat în BND și în baza de date a Registrului Genealogic.
Vacile de carne și vacile metise cu rase de carne trebuie să aibă în ultimele 24 de luni cel puțin un produs înregistrat în BND și în baza de date a Registrului Genealogic.
De precizat că efectivul de animale din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCVZ trebuie să fie compus din vaci din rase de carne și/sau vacile metise cu rase de carne cu vârsta de maximum 12 ani, respectiv tauri de carne cu vârsta de maximum 6 ani, la termenul-limită de depunere a cererilor fără penalizări.
Întreg fectivul de animale pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în BND la data depunerii cererii de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere.
Fermierul trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 429/2016.
Animalele pentru care se solicită SCVZ să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
Vacile din rase de carne/vacile metise cu rase de carne pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, iar taurii de carne pentru care se solicită SCVZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală.
Subvenția APIA pentru vaca de carne – plată pe cap de animal eligibil
În PNS se precizează că pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 80.000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 279 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 383,8 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție. Cuantumul indicativ minim estimat de 190,82 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.
La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării neutilizării fondurilor.