• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dorel Istrate: ”Fabrica de zahăr de la Luduș se închide definitiv. Noi, fermierii, rămânem cu pierderile”

    Angelica Lefter -

    Sute de fermieri din opt județe vor rămâne cu pagubă după ce au început lucrările pentru a cultiva sfeclă de zahăr care ar fi trebuit să ajungă în fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, cu care aveau contract, dar care între timp a anunțat că își va închide porțile.

    350 de fermieri din 8 județe nu vor mai avea cui vinde sfecla de zahăr

    Conducerea fabricii care aparține de grupul francez Tereos a anunțat că fabrica se va închide. 350 de fermieri care aveau contract cu fabrica unde dădeau recolta de sfeclă de zahăr se confruntă acum cu grave probleme.

    Dorel Istrate, din comuna Șăulia, județul Mureș, președintele Asociației Beta Luduș, este unul dintre fermierii care dețineau un asemenea contract și care a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși au fost asigurați fermierii că vor produce sfeclă de zahăr și în 2022 pentru fabrica de la Luduș, județul Mureș, au rămas acum cu banii dați pe lucrările solului și nu vor mai avea pe viitor cui vinde marfa.

    ”Reprezentanții fabricii de zahăr Luduș ne-au anunțat în luna septembrie că este scoasă spre vânzare, ne-au trimis o adresă, dar indiferent dacă se vinde sau nu se vinde, pentru anul de cultură 2022 sfecla de zahăr se va cultiva. Pe urmă, în luna decembrie, ne-au spus că nu pot să ne dea niciun răspuns pozitiv sau negativ, ci numai în luna ianuarie. În ianuarie, undeva prin 4-5 ale lunii ne-au spus clar că nu se mai cultivă în 2022 niciun hectar de sfeclă. Problema este că fermierii, pe baza actului pe care l-au dat în septembrie, mulți au pregătit teren pentru sfeclă și au fertilizat. La prima fertilizare e o cantitate de îngrășământ mai mare. Aici vor rămâne în pierdere fermierii, restul se va cultiva cu altă cultură, dar pentru zonă este un impact social foarte mare. Sunt 200 de angajați care nu vor mai avea niciun loc de muncă, sunt fermierii pe 8 județe care nu mai au cultura de sfeclă”, a explicat impactul deciziei de a închide fabrica, fermierul Dorel Istrate.

    Fermierul și președintele Asociației Beta Luduș a mai declarat că întreaga industrie se vrea pusă pe butuci din moment ce din cele 33 de fabrici de zahăr din țară mai funcționează doar una singură, la Roman.

    ”După cum se vede, din 33 de fabrici pe care le-a avut România s-au închis toate, mai avem una care funcționează, Roman. Este clar că România este pusă pe tapet pentru ca toată industria țării să fie distrusă, că e sfeclă sau că e vorba de alte domenii”.

    Dorel Istrate va trebui să se reorienteze către altă cultură pe cele 60 de hectare pe care le pregătise pentru sfecla de zahăr

    Fermierul Dorel Istrate cultiva sfeclă de zahăr pe 60 de hectare, iar toată mergea la fabrica de zahăr de la Luduș. Acum va trebui să se reorienteze asupra a ceea ce va cultiva pe terenul deja pregătit pentru sfecla de zahăr.

    ”O să caut altă cultură, să vedem ce voi pune, o să caut alt asolament acum. Noi cultivăm toate culturile, cereale pe 425 de hectare, dar 60 le aveam cultivate cu sfeclă. Problemele în fermă sunt clare, costurile la motorină au urcat foarte mult, la îngrășăminte nici nu mai vorbesc, că sunt deja ca piperul în ciorbă, pui numai puțin. Subvenția cuplată o să luăm pe 2021, dar anul acesta nu mai luăm, gata, dacă nu se cultivă sfeclă. Noi ne bazam pe sprijinul cuplat la sfeclă și la soia. La ANT nu vom avea de suferit, singura problemă e că nu se vor mai încasa niște bani pentru sprijinul cuplat. La noi, fiind suprafețe mici, numai cu sprijinul cuplat puteam rezista ca ferme. O să fim dezavantajați față de cultura mare din țară unde suprafețele sunt mari. La noi sunt în pantă suprafețele, avem consum mai mare față de Bărăgan de exemplu, iar productivitatea la noi este mai mică”, a detaliat fermierul mureșean.

    Investițiile în lucrările solului pentru a cultiva sfecla de zahăr, dar și în utilajele speciale, vor fi pierdute

    Pregătirea solului pentru sfecla de zahăr impune o cheltuială mai mare, motiv pentru care fermierii care și-au pregătit deja terenurile vor ieși în pierdere în acest an.

    ”Cheltuiala la noi e foarte mare, e dublă, 300 de kilograme de complex la hectar, că noi am dat în plus. Noi dăm 600-700 la sfeclă, la o cultură normală nu trebuie mai mult de 300 de kilograme la hectar. Noi știm exact că nu se mai cultivă sfeclă de 2 săptămâni. Directorul fabricii spune că el se supune deciziei din Franța a grupului Tereos. Impactul e foarte mare! Fermierii spun toți același lucru, dar ce putem face? Nu mai spun că avem și utilaje speciale, specifice, combine, mașini de erbicidat, de pregătire a terenului, de recoltat pe care nu le putem folosi în altă cultură, avem investiții, nu știu ce vom face cu ele acum! Dacă am vândut fabricile românești, nu mai putem să ne văităm acum. Le-am vândut și acum se retrag, că se retrag nu e așa mare lucru pe cât că vor distruge fabrica, o taie la fier vechi. Nimeni nu mai investește în industria românească, toată lumea exploatează până nu se mai poate și apoi ajung la fier vechi”, spune cu amărăciune fermierul Dorel Istrate.

    Agricultorul a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO și că la singura fabrică de zahăr rămasă, cea de la Roman, nu pot trimite sfecla de zahăr pentru este o distanță de peste 300 de kilometri, iar costurile ar fi prea mari cu transportul, iar cheltuielile nu se susțin.

    Potrivit US News, Tereos, firma franceză producătoare de zahăr și etanol, a ajuns la un acord cu cooperativa agricolă Axereal, căreia îi va vinde participația în afacerile cu malț, iar acum se consultă cu sindicatele pe tema unui plan care vizează închiderea afacerilor sale cu zahăr din România. Încă din luna iunie 2021, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale cu zahăr din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție