• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La cererea Asociației Forța Fermierilor, o nouă cultură devine eligibilă pentru subvenția de 4.000 euro/ha

    Angelica Lefter -

    O victorie importantă pentru fermierii care mizează pe o cultură de nișă care necesită ani buni pentru a aduce profit. În premieră, nucul forestier va fi inclus în programul derulat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin care se acordă subvenții de până la 4.000 de euro pe hectar pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite.

    În luna iunie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat Ministerului Agriculturii a transmis o adresă în care a cerut să se includă nucul forestier în lista culturilor eligibile în Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă SubMăsurii 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 – 2020. Solicitarea a fost coordonată de fermierul Ștefan Muscă, Prim-Vicepreședinte al AFF și Președinte al Cooperativei Agricole Fermierii Patrioți din județul Giurgiu.

    Citiți și: Bani pentru prima împădurire: condiții pentru schema APIA

    La acel moment, MADR a comunicat că decizia poate fi luată doar împreună cu Ministerul Mediului, către care a fost restransmisă adresa Asociației Forța Fermierilor.

    A fost nevoie de peste 6 luni și de schimbarea ministrului Agriculturii pentru ca solicitarea fermierilor să primească răspuns favorabil din partea Ministerului Agriculturii. Astfel, MADR l-a înștiințat la data de 10 ianuarie 2022 pe fermierul Ștefan Muscă de faptul că, în urma discuțiilor purtate, ”în PNDR 2014-2020, versiunea 14, care se află în curs de aprobare de către Comisia Europeană, lista amintită a fost completată cu includerea de noi specii, inclusiv cu specia de nuc negru (Juglans Nigra)”.

    Fermierul Ștefan Muscă a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cum a primit această veste și care au fost pașii reușitei.
    ”Eu mă chinui de un amar de vreme ca și nucul forestier să fie cultură eligibilă. Anul acesta, având un ministru căruia i-am fost consilier la Comisia de Agricultură, și știind despre ce este vorba, pentru că de când a fost președinte la Comisie i-am povestit și mă susținea, este un om care înțelege importanța acestui proiect și atunci am început să fac demersuri și s-a dat aviz pozitiv. Am trimis la Mărăcineni ( Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură ICDP Pitești-Mărăcineni – n.r.) o documentație, oamenii mi-au aprobat-o, după ce au făcut ei un studiu de fezabilitate și de impact. Am trimis studiul către Ministerul Agriculturii, am urmărit hârtia de la Minister pe care am trimis-o către Ministerul Mediului pentru aprobare, însă tot domnul ministru al Agriculturii actual a rezolvat problema. Un sprijin l-am avut de la Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, iar un răspuns favorabil l-am avut de la doamna Daniela Rebega (director general AM PNDR – n.r.), apoi doamna director m-a trimis la cei de la Garda Forestieră. Tot eu am fost la Garda Forestieră, am stat de vorbă cu inginerii, le-am explicat importanța acestui proiect, că este unul extraordinar de mare și de bun pentru copiii noștri și pentru cei care sunt mai tineri pentru că el se recoltează la 15, 20 sau 25 de ani, depinde cât vrei să scoți masă lemnoasă”, a explicat fermierul giurgiuvean.

    ”Profit de peste 1 milion de euro la un hectar de nuc negru înființat”

    Ștefan Muscă a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nucul negru este o specie valoroasă, care necesită răbdare până la creștere, dar care aduce multiple beneficii, mai ales că există fonduri europene pentru înființarea unor astfel de perdele forestiere.

    ”Este un nuc care nu produce fructe, produce numai lemn pentru mobilă, iar pe plan mondial nu se acoperă decât 20% din necesarul de lemn. De acum înainte mergem la APIA, depunem o cerere pentru prima împădurire, după care vin ei, îți măsoară terenul, te apuci de plantat. Bineînțeles că se va face un proiect tehnic pe care-l depunem, noi pe banii noștri ne înființăm cultura. După aceea, vine garda forestieră, face un proces verbal, dă dosarul către APIA care face plata. Vom primi în primul an 4.000 de euro pe hectar pentru plantat, după care,timp de 12 ani de zile, subvenție pentru întreținere. Profitul de pe un hectar de nuc forestier bine întreținut poate ajunge la un milion de euro pe hectar, la un preț de 2.000 de euro metrul cub”, a explicat Ștefan Muscă.

    Scopul este ca banii alocați pentru prima împădurire să nu se mai întoarcă la comunitatea europeană

    Fermierul Ștefan Muscă intenționează să pună 4-5 hectare cu nuc negru, dar să vină și în sprijinul altor fermieri din țară susținând singur în câteva județe o campanie de informare.

    ”Vreau să plantez și eu 4-5 hectare cu nuc negru. Mulți nu știu care sunt beneficiile. La Târgu Jiu am început să fac demersuri, am discutat cu fermierii, după ce își fac cererile la APIA, voi merge personal cu un consultant și un proiectant de la Roșiori de Vede ajutăm oamenii să își facă proiectele. Nu vreau să am niciun beneficiu. Este o victorie foarte mare, am și altele în plan. Până în februarie, oamenii pot depune cererile pentru împădurire și promisiunea domnului ministru a fost că imediat, în maxim 2 săptămâni de zile redeschide sesiunea. Acești bani s-au întors la comunitatea europeană pe fiecare an. Nu vreau să mai pierdem bani europeni pentru prima împădurire. La noi s-au tăiat și s-au vândut sute de hectare de pădure și nu s-a pus în loc nimic”, a adăugat Ștefan Muscă.

    Și în înștiințarea trimisă fermierului, MADR informează că ”în această perioadă se află în desfășurare, până la data de 28.02.2022, cea de-a 6-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. DGDR – AM PNDR va organiza o nouă sesiune de depunere a cererilor de sprijin după după finalizarea procesului de selecție pentru nr.6”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a susținut de-a lungul timpului o campanie de informare prin materialele realizate, asupra beneficiilor pe care le aduce nucul ca și cultură forestieră. Mai mult, a fost adus la cunoștința fermierilor faptul că sunt țări pentru care cultura de nuc negru a devenit din ce în ce mai apreciată, mai ales pentru că poate aduce fermierului câștiguri încă din primul an după plantare.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat