• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Miaua ”Big Girl” dintr-o fermă din Harghita a avut 9,8 kilograme greutate la naștere!

    Angelica Lefter -

    Miaua uriașă venită pe lume într-o fermă din județul Harghita a uimit pe toată lumea! Cu o greutate mai rar întâlnită, de 9,8 kilograme, mieluța a fost fătată în prima lună din an într-o fermă din Gheorgheni, județul Harghita, care aparține oierului Elekes Barni, ce crește animale pentru reproducție.

    Oaia mamă este din rasa Suffolk, rasă de carne, cu o viteză mare de creștere. Totuși, faptul că în noaptea de 17 spre 18 ianuarie s-a născut Big Girl, așa cum a fost numită miaua, fără ajutor de la medicul veterinar, natural, fără cezariană, este o adevărată minune.

    Mieluța Big Girl imediat după fătare

    Mieluța de 9,8 kilograme a fost concepută prin inseminare artificială

    Oaia-mamă provine din localitatea Mallow, Irlanda și a fost adusă cu un lot de 10 femele în toamna anului trecut, a spus Gal Attila, partenerul de business și prietenul lui Elekes Barni.

    ”Noi creștem ovine de origine și facem împreună acest business, în sensul că noi cumpărăm împreună și fiecare are câte un efectiv. Elekes Barni nu este momentan în țară, de ferma sa au grijă părinții. El are un efectiv mai bun pentru că investește mai mulți bani. Este crescător de Suffolk de 10 ani, a cumpărat din Ungaria, de unde a găsit, s-a orientat către Germania și acum aduce și din Germania și din Irlanda, deci din țara de baștină a oilor. Acum, prietenul meu are un efectiv de 30 de mame plus 4 berbeci. Oaia care a născut mieluța uriașă este din rasa Suffolk, adusă din Irlanda toamna trecută și a fost concepută prin inseminare artificială. Aceasta nu are legătură cu calitatea produsului. Cei din Anglia așa încearcă să sincronizeze fătările”, a povestit fermierul Gal Attila.

    Elekes Barni crește ovine din rasa Suffolk

    Oile care fată miei mari trebuie asistate de medicul veterinar, se pot face și operații de cezariană.

    Berbecii din ferma lui Elekes Barni sunt de calitate, de origine, bine selectați, iar toate animalele sunt înscrise în Registrul Genealogic. Cu toate acestea, fătările de miei mari necesită asistență din partea medicului veterinar. Nu a fost cazul pentru Big Girl.

    ”Sunt berbeci de calitate. Acum, chiar a investit mulți bani și a adus și din Germania și din Irlanda berbeci. Noi nu prea ne dorim să fete produs atât de mare pentru că sunt probleme, există riscul ca femela să nu poată să nască și atunci pot apărea complicații. Aceasta oaie a reușit să fete normal, nu a venit un medic veterinar să o asiste. În noaptea aceea eram în direct cu stăpânul ei și a fătat și o oie dintre ale mele.”, a explicat Gal Attila pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Oaia care a dat naștere mielușelei gigant a consumat fân și lucernă

    Oile lui Elekes Barni sunt acum pe stabulație și consumă fân, dar uneori sunt furajate pentru că de la iarbă nu se fac atât de mari.

    ”Femela aceasta care a născut miaua de aproape 10 kilograme nu a fost furajată pentru că lotul care a venit din Irlanda avea oi destul de grase, aveau condiție foarte bună. Proprietarul a redus furajul, tocmai ca să nu aibă probleme cu fătarea. Au primit fân, lucernă, iar înainte de fătare o porție mică de furaje. Oile, când nu sunt pe stabulație merg pe o pășune de 2-3 hectare, împrejmuite cu gard electric, însă de la începutul lunii decembrie intră în stabulație. Ele sunt valorificate ca animale de reproducție. Are berbeci la 3.000 de euro cumpărați. Dânsul, ca și mine, este pasionat, dar trebuie să le și valorifice. Le are înscrise în Registrul Genealogic la ACO Dobrogea”, a declarat Gal Attila.

    Big Girl va rămâne cel mai probabil în fermă și va fi folosită la reproducție. Va avea un spor de producție de 600 de grame pe zi!

    Miaua de aproape 10 kilograme la naștere nu are probleme de sănătate și va lua în greutate, spune Gal Attila. Oița are mari șanse să rămână pentru reproducție în fermă.

    ”Miaua are mari șanse să rămână în efectivul lui de oi pentru reproducție. El are piață în Ungaria, Germania, vinde și acolo. Mioarele au ugerul dezvoltat. O selecție bună înseamnă că trebuie să ai lapte pentru un miel cu start bun. Are mult lapte, dar perioada de lactație nu e lungă. În primele ore, dacă miaua s-a născut cu această greutate, mai scade un 10%, apoi pe urmă începe să de dezvolte. Sporul mediu zilnic la calitatea aceasta este de peste 600 de grame pe zi, foarte mult! Probleme de sănătate nu ar trebui să aibă. Ar fi paraziții, dar sunt vaccinuri care trebuie făcute anual. Tratamentul pentru început este făcut acasă, vaccinurile după 3 luni de la naștere. Mieii aceștia sunt imunizați din efectivul de mame”, a adăugat Gal Attila.

    Oierii ar trebui să cumpere produși de calitate pentru a da randament, este sfatul crescătorului de ovine de rasă

    Ca și sfaturi pentru alți crescători ar fi că trebuie să achiziționeze efectiv de calitate: ”Cine se ocupă de oierit pe scară largă, trebuie să achiziționeze produși de calitate, care aduc randament!”, a încheiat Gal Attila.

    Așa cum am mai arătat în materialele Agrointeligența – AGROINTEL.RO, rasa de oi Suffolk englezesc este cunoscută ca rasa de carne cu cea mai mare viteză de creștere. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare ce vizează obținerea mieilor hibrizi de carne.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an